«Downton Abbey»-stjerne til nytt norsk drama: – Hun er ei maskin

For første gang spilte MyAnna Buring inn alle scener av hovedrollen i en TV-serie på to språk. Og imponerte motspiller Anders Baasmo Christiansen.

Fra En natt

TIME FOR TIME: Skuespillerne Anders Baasmo Christensen og MyAnna Buring spiller to personer som møtes på «​​​​​blind date»​​​​​​​ i NRK-serien «En natt». Etter hvert som de to blir kjent, blir også seerne kjent med dem. Handlingen i serien foregår i sanntid, der stevnemøtet følges time for time gjennom en sommerkveld i Oslo.

Foto: Viafilm/NRK

– Jeg tror aldri jeg har ledd så mye i hele mitt liv, sier skuespiller MyAnna Buring, om innspillinga av den nye norske serien «En Natt» som har premiere fredag.

Buring er blant annet kjent fra rollen som husholdersken Edna i den britiske braksuksessen «Downton Abbey».

Under den travle innspillingsperioden i Oslo tok hun sene kvelder i bruk for å pugge tekster til neste dag. På det meste spilte hun ut 34 sider med manustekst på én dag, til serien som er spilt inn på både engelsk og norsk.

Buring

LONDON: MyAnna Buring flytta til London for å gå på skole da hun var 16 år gammel, og ble der.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Buring bidro også med regi på én av episodene.

Skuespillerkollega Anders Baasmo Christiansen, som spilte mot henne i den norske versjonen, er imponert over den svenske stjerna.

– Når man spiller på to språk kan du tenke deg hvor mye tekst det er å huske. Hun er ei maskin, sier Baasmo Christiansen under pressmøtet før premieren.

– Hun er profesjonell, fokuserer på faget. Blir ikke grepet av prestasjonsfokus, bare jobber. Det smitter veldig, fortsetter han.

Lavere skuldre

I «En natt» følger seerne en mann og en kvinne under en «blind date» som varer i ti episoder. Hvordan det lange stevnemøtet ender, røper de ikke til journalistene på forhånd.

En natt

TI EPISODER: Snekkeren Jonas og servitøren Elisabeth blir kjent med hverandre over ti episoder.

Foto: Viafilm/NRK

– Det er magisk å sakte bli kjent med personene på denne måten. Det er jo på samme måte man ville blitt kjent med folk i virkeligheten. Kanskje ser vi dem resten av vårt liv, og kanskje ser vi dem aldri igjen, sier Buring.

Både Baasmo Christiansen og Buring har spilt i større spillefilmer og påkosta historiske drama.

– Med et mindre maskineri rundt seg blir det lettere å slippe ned de høye skuldrene, sier Baasmo Christiansen, som spiller snekkeren Jonas i den nye serien.

I de internasjonale suksessene «Downton Abbey» og «Twilight» spilte Buring henholdsvis den utspekulert husholdersken «Evil Edna» og en vampyr.

downton abbey

«EVIL EDNA»: Buring spilte husholdersken Edna i Downton Abbey.

Foto: ITV

– Er karakteren din i «En natt», Elisabeth, også litt slem?

– Ja, hun er en «bitch». Nei da, hun er bra. Jeg har så mye sympati med henne, jeg ble helt forelska i henne, sier Buring, som er født i Sverige, oppvokst i Oman og har bodd i England siden hun var 16 år gammel.

På TV for første gang: – Føltes ikke som jobb

Hun ble henta til sin første norske serie i 2015, da hun spilte en rolle i TV-serien «Dag». Det samme teamet står bak «En natt», der Øystein Karlsen og Kristopher Schau har skrevet manus.

NRK-serien En natt

KARLSEN, KITTILSEN OG SCHAU: Øystein Karlsen har regi på serien, sammen med Agnes Kittelsen. Karlsen har også skrevet manus til filmen sammen med Kristopher Schau.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg var litt nervøs for språket på forhånd. Men det gikk, sier Buring, som aldri har spilt en hovedrolle på sitt fødespråk før.

– Baasmo Christiansen sier du er «ei maskin». Er du det?

– Ja, jeg har en annen versjon av meg selv som sitter der borte, sier hun og ler, før hun roser støtteapparatet og medskuespillerne i produksjonen av filmen.

– En jobber hardt for at det skal funke. Men det gir så mye tilbake, sier hun.

Skuespiller Nosizwe Baqwa gjør også ting for første gang i serien, ettersom hun aldri har spilt noe på TV før. Den aller første scenen hun skulle spille inn, endte visstnok med at hun ikke huska replikkene sine fordi hun var så imponert over sine medskuespillere. Men Baqwa ble raskt varm i trøya.

– Det ga så mye mersmak, det var sinnssykt gøy og kjempeskummelt. Det føltes ikke som jobb!

NRK-serien En natt

HOVEDROLLENE: Skuespillerne Anders Baasmo Christensen, MyAnna Buring og Nosizwe Baqwa spiller hovedrollene i den norske versjonen av serien «En natt».

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix