NRK Meny
Normal

"Det ukjente" er original

- Dette er skuespillerkunst i første divisjon, mener Nitimen sin filmanmelder.

Det ukjente
Foto: Filmweb

Ny Tornatore

Når jeg sier Giuseppe Tornatore, tenker de fleste på ” feel good” filmer som Oscarvinneren Cinema Paradiso og L`Uomo delle stelle.Varme, såre, nostalgiske og fornøyelige fortellinger.

Denne gangen møter vi en helt annerledes Tornatore. Stemningen er truende og mørk, tema er menneske utbytting, brutal trafikking og seksuelle overgep.

”La Sconosciuta” eller på norsk ”Det ukjente” er en film som gjør vondt, men også en sitrende spennende og gripende film.

En blanding av thriller alla Hitchcok med snev av Lukas Moodysons ”Lilja 4 ever”.

Filmen fortelles på to tidsplan som vever seg inn i hverandre. Hovedpersonen er den ukjente og gåtefulle Irina fra Ukrainia som prover å få seg jobb som vaskegjelp.

Det ukjente
Foto: Filmweb

Maskerte kvinner

Filmen starter spektakulært og surrealistisk. Maskerte kvinner i undertøy og høye hæler viser seg frem på en scene i en kjeller og blir vurdert av en mann bak et spionhull .

Så forflytter handlingen seg til en norditaliensk by og vi møter Irina igjen, nå som musefarget brunette og vaskehjelp i en fornem bygård. Hun manipulerer seg inn som hushjelp hos en velstående familie.

Nesten mord

Hun stjeler, lyver og hun iscenesetter en ulykke som nesten ender i mord for å skaffe seg jobben. Hun spionerer på familien, bryter seg inn i safen og knytter seg sterkt til parets lille adoptivbarn.

Irina er gåtefull og fascinerende. Hun er offer og bøddel, underdannig og opprørsk. Vi skjønner at hun har en drivkraft, et mål og et motiv.

Via flashback glimtes fortiden, som sexslave og bytte for skruppeløse menn. Men hven er hun og hva vil hun?

Historien folder seg ut litt etter litt, bitene i puslespillet faller på plass, men gåten om Irina avsløres ikke før helt til slutt.

Original

”Det ukjente” viser at Guiseppe Tornatore fortsatt ruver som orginal og modig filmskaper av italiensk film. Det aller beste i filmen er russiske Xenia Rappoport som gir et glimrende og nyansert portrett av en komplisert kvinne. Dette er skuespillerkunst i første divisjon.

Filmen som har vunnet flere priser i Italia får terningkast 5 av Nitimens filmanmelder.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters