Hopp til innhold

«Det grønne skiftet» kåret til Årets nyord

Flyktningdugnad, oljesmell og pappakropp nådde ikke helt opp da Språkrådet kåret årets nyord for 2015.

"Det grønne skiftet" har av Språkrådet blitt kåret til årets nyord.

ÅRETS NYORD: Språkrådet har kåret uttrykket «Det grønne skiftet» til årets nyord. Her kan du se en av grunnene til hvordan bruken har eksplodert det siste året.

Hvert år kårer Språkrådet sammen med professor ved Norges Handelshøyskole, Gisle Andersen, årets ord. «Sakte-tv» og «fremmedkriger» har for eksempel vunnet kåringen tidligere.

Det grønne skiftet

Ansvarlig redaktør i Energi og klima/Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, skal være den første som tok i bruk uttrykket «Det grønne skiftet» i en tweet fra 2012.

Foto: Skjemdump fra Twitter

I år er det ikke kun ett ord men heller et uttrykk som vi nordmenn, og kanskje aller mest politikerne, har kommet på og brukt heftig det siste året. Nemlig «Det grønne skiftet».

Direktør i Språkrådet, Åsa Wetås, forklarer årets nyord slik:

– «Det grønne skiftet» handler om miljø og klimapolitikk og er et uttrykk som virkelig har eksplodert i bruk, sier hun.

– «Det grønne skiftet» slo gjennom i 2015. Det er et godt eksempel på at grunnleggende samfunnsendringer skaper viktige og varige nyord. Det har gode språklige kvaliteter, og vi mener det er kommet for å bli i språket, skriver Språkrådet i sin begrunnelse.

Politikk og media

Åse Wetås

DIREKTØR: Åse Wetås er direktør i Språkrådet og forteller at uttrykket «Det grønne skiftet» har eksplodert i bruk det siste året.

Foto: Svein Arne Orvik / NPK

Språkrådet forklarer at klimaspørsmål er noe som har preget nyhetsbildet de siste årene, både språklig og muntlig.

«– Det grønne skiftet er et fast uttrykk som har vært noe i bruk i et par år før det virkelig slo igjennom i 2015», skriver dem i en pressemelding.

Hvor mye uttrykket blir brukt av folk til vanlig er usikkert, men i media og politiske debatter har bruken økt betraktelig.

– Det er det som er så artig når vi ser på de nye ordene som vi har kåret opp igjennom årene som har gått, er at de er litt som komprimerte norgeshistorier. Det er rett og slett fortellingen om oss i en veldig, veldig kompakt form, sier Wetås.

Uttrykket skal ha blitt aller først brukt i 2012 i en tweet av ansvarlig redaktør i Energi og klima/Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, som da jobbet i Zero. Men det var etter at «det grønne skiftet» ble brukt som motto for Zero-konferansen året etter at uttrykket tok av.

Flyktninger og kropp

Av ordene som ikke nådde helt opp på årets kåring finner vi også andre ord som har preget nyhetsbildet. Pluss noen litt mer ukjente.

– Flyktningkrisen har preget nyhetene og samfunnsdebatten i det siste, og vi ser flere nyord som har blitt laget knyttet til denne høyaktuelle saken. Flyktningdugnad er et godt ord som har blitt mye brukt, sier Gisle Andersen.

Ord som ikke nådde opp på topp ti-listen var «skraller», «storbarnsforeldre», «iskanten», «ytringsvett» og «tv-fråtsing».

Utgangspunkt i media

For å kåre årets nyord bruker Språkrådet dataverktøy som fanger opp nye ord som blir brukt i alle de store riksmediene og en rekke regionsaviser.

– Kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være hyppig brukt i år. Det skal også være aktuelt, kreativt, levedyktig og ha gode språklige kvaliteter; kriterier som «det grønne skiftet» oppfyller, skriver Språkrådet i pressemeldingen.

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H

POLITIKERSPRÅK: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) snakket alle om det grønne skiftet under partilederdebatten i høst.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.