Hopp til innhold

«Det grønne skiftet» kåret til Årets nyord

Flyktningdugnad, oljesmell og pappakropp nådde ikke helt opp da Språkrådet kåret årets nyord for 2015.

"Det grønne skiftet" har av Språkrådet blitt kåret til årets nyord.

ÅRETS NYORD: Språkrådet har kåret uttrykket «Det grønne skiftet» til årets nyord. Her kan du se en av grunnene til hvordan bruken har eksplodert det siste året.

Hvert år kårer Språkrådet sammen med professor ved Norges Handelshøyskole, Gisle Andersen, årets ord. «Sakte-tv» og «fremmedkriger» har for eksempel vunnet kåringen tidligere.

Det grønne skiftet

Ansvarlig redaktør i Energi og klima/Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, skal være den første som tok i bruk uttrykket «Det grønne skiftet» i en tweet fra 2012.

Foto: Skjemdump fra Twitter

I år er det ikke kun ett ord men heller et uttrykk som vi nordmenn, og kanskje aller mest politikerne, har kommet på og brukt heftig det siste året. Nemlig «Det grønne skiftet».

Direktør i Språkrådet, Åsa Wetås, forklarer årets nyord slik:

– «Det grønne skiftet» handler om miljø og klimapolitikk og er et uttrykk som virkelig har eksplodert i bruk, sier hun.

– «Det grønne skiftet» slo gjennom i 2015. Det er et godt eksempel på at grunnleggende samfunnsendringer skaper viktige og varige nyord. Det har gode språklige kvaliteter, og vi mener det er kommet for å bli i språket, skriver Språkrådet i sin begrunnelse.

Politikk og media

Åse Wetås

DIREKTØR: Åse Wetås er direktør i Språkrådet og forteller at uttrykket «Det grønne skiftet» har eksplodert i bruk det siste året.

Foto: Svein Arne Orvik / NPK

Språkrådet forklarer at klimaspørsmål er noe som har preget nyhetsbildet de siste årene, både språklig og muntlig.

«– Det grønne skiftet er et fast uttrykk som har vært noe i bruk i et par år før det virkelig slo igjennom i 2015», skriver dem i en pressemelding.

Hvor mye uttrykket blir brukt av folk til vanlig er usikkert, men i media og politiske debatter har bruken økt betraktelig.

– Det er det som er så artig når vi ser på de nye ordene som vi har kåret opp igjennom årene som har gått, er at de er litt som komprimerte norgeshistorier. Det er rett og slett fortellingen om oss i en veldig, veldig kompakt form, sier Wetås.

Uttrykket skal ha blitt aller først brukt i 2012 i en tweet av ansvarlig redaktør i Energi og klima/Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, som da jobbet i Zero. Men det var etter at «det grønne skiftet» ble brukt som motto for Zero-konferansen året etter at uttrykket tok av.

Flyktninger og kropp

Av ordene som ikke nådde helt opp på årets kåring finner vi også andre ord som har preget nyhetsbildet. Pluss noen litt mer ukjente.

– Flyktningkrisen har preget nyhetene og samfunnsdebatten i det siste, og vi ser flere nyord som har blitt laget knyttet til denne høyaktuelle saken. Flyktningdugnad er et godt ord som har blitt mye brukt, sier Gisle Andersen.

Ord som ikke nådde opp på topp ti-listen var «skraller», «storbarnsforeldre», «iskanten», «ytringsvett» og «tv-fråtsing».

Utgangspunkt i media

For å kåre årets nyord bruker Språkrådet dataverktøy som fanger opp nye ord som blir brukt i alle de store riksmediene og en rekke regionsaviser.

– Kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være hyppig brukt i år. Det skal også være aktuelt, kreativt, levedyktig og ha gode språklige kvaliteter; kriterier som «det grønne skiftet» oppfyller, skriver Språkrådet i pressemeldingen.

Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H

POLITIKERSPRÅK: Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) snakket alle om det grønne skiftet under partilederdebatten i høst.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Høytlesning viktig for barn

  Forskning gjort under pandemien viser at høytlesning er essensielt for barns språkutvikling, rapporterer Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

  – Jo mer foreldrene leste for barna og jo mindre passiv skjermtid de hadde, jo mer utviklet språket seg. Så lite som 15 minutter høytlesning daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutviklingen hos de minste barna, sier forsker Natalia Kartushina.

 • 22 år gammel debutant fikk Saabye-pris

  Saabye-stipendet gikk til Sunniva Roligheten, som debuterte i fjor med romanen «Når alt er av papir».

  Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,- og det er Christensen selve om velger hvem stipendet går til.

  NRKs anmelder Marta Norheim kalte boka «eit utsøkt stykke kunst».

  Forfatter Sunniva M. Roligheten
  Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss / Cappelen Damm