Hopp til innhold

«Den største forbrytelsen» blir film

Marte Michelets prisvinnende bok «Den største forbrytelsen» blir filmatisert, det er vedtatt av Norsk filminstitutt, NFI, i dag.

Skipet Donau og jødedeportasjonen

Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene. Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. Bildet er tatt 26. nov. 1942. (FOTO: Georg W. Fossum / SCANPIX)

Foto: Georg W. Fossum / NTB scanpix

Fantefilm Fiksjon AS med regissør Marius Holst og manusforfatter Harald Rosenløw Eeg er tildelt produksjonstilskudd til spillefilmen «Den største forbrytelsen», som er basert på Marte Michelets Brage-prisvinnende bok med samme tittel.

Marte Michelet

Marte Michelet berømmer regissør Marius Holst som skal filmatisere boken hennes, «Den største forbrytelsen».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Viktig at historien fortsatt blir fortalt

I «Den største forbrytelsen» forteller Marte Michelet om en virkelig jødisk familie og en ung nazist. Hun forteller om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen under andre verdenskrig mulig.

– Det er kjempegøy og veldig bra at boka blir film. Film har en helt annet mulighet til å påvirke den kollektive bevisstheten. Dette er et av de mest dramatiske kapitlene i Norgeshistorien, og en historie det er viktig at vi fortsetter å fortelle, sier Michelet om nyheten.

Hun sier at Braudefamiliens tragiske skjebne belyser hvordan jødeforfølgelsene skjedde i Norge, hun skal ikke være involvert i filmprosjektet.

– De kommer til å lage sin egen fortelling, det må de får lov til. Marius Holst er en fantastisk regissør, de er et strålende team. Jeg tror de kommer til å forvalte historien på beste måte. Jeg tror de kan løfte den jødiske historien inn i den nasjonale, kollektive bevisstheten, sier Michelet.

LES OGSÅ: – Noe av det mest skammelige i norgeshistorien

– Et stort filmatisk potensial

– Dette er en historie som aldri tidligere har blitt berørt i norsk film, og er samtidig en fortelling om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie, sier Marius Holst i en pressemelding.

Marius Holst

Regissør Marius Holst skal regissere storfilmen som blir basert på den sanne historien om skjebnen til den jødiske familien Braude under andre verdenskrig.

Foto: NRK.no

– «Den største forbrytelsen» er en usedvanlig sterk historie med et stort filmatisk potensial, sier Holst.

Spillefilmkonsulentene Wibecke Rønseth og Ståle Stein Berg gir tilskudd til prosjektet på til sammen 12 millioner kroner.

Kulturstrøm

 • Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

  Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

  Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

  – Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

  Karin Krog og daglig leder i Norsk Jazzforum, Gry Bråtømyr.
  Foto: Helge Brekke
 • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

  Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

  På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

  Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

  Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

 • The Gathering tilbake igjen

  Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

  The Gathering
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB