Hopp til innhold

«Den største forbrytelsen» blir film

Marte Michelets prisvinnende bok «Den største forbrytelsen» blir filmatisert, det er vedtatt av Norsk filminstitutt, NFI, i dag.

Skipet Donau og jødedeportasjonen

Det tyske skipet Donau tok 530 norske jøder til utryddelsesleirene. Jødene ble kjørt til Oslo havn med drosjer, jernbanevogner og lastebiler. Bildet er tatt 26. nov. 1942. (FOTO: Georg W. Fossum / SCANPIX)

Foto: Georg W. Fossum / NTB scanpix

Fantefilm Fiksjon AS med regissør Marius Holst og manusforfatter Harald Rosenløw Eeg er tildelt produksjonstilskudd til spillefilmen «Den største forbrytelsen», som er basert på Marte Michelets Brage-prisvinnende bok med samme tittel.

Marte Michelet

Marte Michelet berømmer regissør Marius Holst som skal filmatisere boken hennes, «Den største forbrytelsen».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Viktig at historien fortsatt blir fortalt

I «Den største forbrytelsen» forteller Marte Michelet om en virkelig jødisk familie og en ung nazist. Hun forteller om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen under andre verdenskrig mulig.

– Det er kjempegøy og veldig bra at boka blir film. Film har en helt annet mulighet til å påvirke den kollektive bevisstheten. Dette er et av de mest dramatiske kapitlene i Norgeshistorien, og en historie det er viktig at vi fortsetter å fortelle, sier Michelet om nyheten.

Hun sier at Braudefamiliens tragiske skjebne belyser hvordan jødeforfølgelsene skjedde i Norge, hun skal ikke være involvert i filmprosjektet.

– De kommer til å lage sin egen fortelling, det må de får lov til. Marius Holst er en fantastisk regissør, de er et strålende team. Jeg tror de kommer til å forvalte historien på beste måte. Jeg tror de kan løfte den jødiske historien inn i den nasjonale, kollektive bevisstheten, sier Michelet.

LES OGSÅ: – Noe av det mest skammelige i norgeshistorien

– Et stort filmatisk potensial

– Dette er en historie som aldri tidligere har blitt berørt i norsk film, og er samtidig en fortelling om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie, sier Marius Holst i en pressemelding.

Marius Holst

Regissør Marius Holst skal regissere storfilmen som blir basert på den sanne historien om skjebnen til den jødiske familien Braude under andre verdenskrig.

Foto: NRK.no

– «Den største forbrytelsen» er en usedvanlig sterk historie med et stort filmatisk potensial, sier Holst.

Spillefilmkonsulentene Wibecke Rønseth og Ståle Stein Berg gir tilskudd til prosjektet på til sammen 12 millioner kroner.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober