«De 39 trinn»

«De 39 trinn» er selve klassikeren blant spenningshistorier, forbildet for alle beretninger om livsfare, action og hemmelighetsfulle komplott.

De 39 trinn
Foto: Colourbox.com

Året er 1913. Richard Hannay er vendt tilbake til England og kjeder seg grundig i gamlelandet, etter mange eventyrlige år som gruveingeniør i Afrika.

Lysten på eventyr får ham til å gi husly til en mystisk amerikaner, Scudder, med en fantastisk historie om internasjonale konspirasjoner.

Sannhet eller fantasi?

Svaret får Hannay da han en dag kommer hjem og finner mannen naglet til gulvet med en kniv.

Putselig er Hannay under dobbelt ild: Politiet vil tro han begikk mordet, og de som stod bak knivstikkingen er nå ute etter ham og den lille svarte boken som Scudder betrodde ham.

Planlagt attentat

Snart er Hannay på vill flukt i det skotske høylandet, samtidig som han må prøve å bevise sin uskyld, forhindre et planlagt attentat på en stor statsmann, finne ut hva som menes med «De 39 trinn» – og spore opp en mann som kan sløre til øynene - som en gribb.

«De 39 trinn» er selve klassikeren i spenningsgenren og er filmet en rekke ganger, bl.a. av Hitchcock.

I motsetning til filmene holder denne hørespillversjonen seg tett til bokens handling.

Fakta om serien

Kriminalserie i tre deler av John Buchan.
Produsent: Nils Nordberg
Produksjonsleder: Sophia Fergus
Lyddesign: Mari Skoe Runde
Regi: Tor Stokke

 • 1. del: Den svarte boken
 • 2. del: Jaget
 • 3. del: På kanten av stupet

Boken er filmet flere ganger; regissøren Alfred Hitchcock fikk sitt gjennombrudd med sin versjon. Ingen av filmene har samme lønsing på hva de mystiske «39 trinn» er som boken. Men den får du i NRK Radioteatrets forrykende versjon av John Buchans bestselger.

Sendt første gang i 1996.

Kulturstrøm

 • Gir ut album

  22. mars – to dager etter det som ville vært Yoko Onos og John Lennons 50-års bryllupsdag, nyutgis parets «Wedding Album», også det fra 1969. Nyheten om utgivelsen kom 18. februar, på Onos 86-årsdag. «Unfinished Music No. 3: Wedding Album» var parets tredje eksperimentelle, musikalske platesamarbeid og er kalt en av de mest bemerkelsesverdige utgivelsene på 1960-tallet. (NTB)

  LENNON ONO BED-IN AMSTERDAM
  Foto: NTB Tema
 • Går tett på Helen Frankenthaler

  Det mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den første store nordiske presentasjonen av Frankenthalers kunstnerskap, på museet KODE i Bergen. Det er bare Frankenthaler som står igjen fra kunstretningen abstrakt ekspresjonisme, fordi det var vanskelig for kvinner å bli tatt på alvor. Hun utforsker flate, bruker akvarell – farger som flyter i hverandre – og blander inn litterære referanser. Hun var opptatt av det vakre, sier Pahle Bjerke i NRK Nyhetsmorgen:

  Mona Pahle Bjerke