«De 39 trinn»

«De 39 trinn» er selve klassikeren blant spenningshistorier, forbildet for alle beretninger om livsfare, action og hemmelighetsfulle komplott.

De 39 trinn
Foto: Colourbox.com

Året er 1913. Richard Hannay er vendt tilbake til England og kjeder seg grundig i gamlelandet, etter mange eventyrlige år som gruveingeniør i Afrika.

Lysten på eventyr får ham til å gi husly til en mystisk amerikaner, Scudder, med en fantastisk historie om internasjonale konspirasjoner.

Sannhet eller fantasi?

Svaret får Hannay da han en dag kommer hjem og finner mannen naglet til gulvet med en kniv.

Putselig er Hannay under dobbelt ild: Politiet vil tro han begikk mordet, og de som stod bak knivstikkingen er nå ute etter ham og den lille svarte boken som Scudder betrodde ham.

Planlagt attentat

Snart er Hannay på vill flukt i det skotske høylandet, samtidig som han må prøve å bevise sin uskyld, forhindre et planlagt attentat på en stor statsmann, finne ut hva som menes med «De 39 trinn» – og spore opp en mann som kan sløre til øynene - som en gribb.

«De 39 trinn» er selve klassikeren i spenningsgenren og er filmet en rekke ganger, bl.a. av Hitchcock.

I motsetning til filmene holder denne hørespillversjonen seg tett til bokens handling.

Fakta om serien

Kriminalserie i tre deler av John Buchan.
Produsent: Nils Nordberg
Produksjonsleder: Sophia Fergus
Lyddesign: Mari Skoe Runde
Regi: Tor Stokke

 • 1. del: Den svarte boken
 • 2. del: Jaget
 • 3. del: På kanten av stupet

Boken er filmet flere ganger; regissøren Alfred Hitchcock fikk sitt gjennombrudd med sin versjon. Ingen av filmene har samme lønsing på hva de mystiske «39 trinn» er som boken. Men den får du i NRK Radioteatrets forrykende versjon av John Buchans bestselger.

Sendt første gang i 1996.

Kulturstrøm

 • BTS verdens mestselgende artister

  For første gang topper et ikke-vestlig band bransjeorganisasjonen Ifpis liste over verdens mestselgende artister – nemlig det sørkoreanske bandet BTS. K-popheltene danket ut alle artistkollegene sine når det gjelder platesalg, nedlasting og strømming i hele verden. På plassene etter BTS på Ifpis Global Artists Chart følger Taylor Swift, Drake, The Weeknd, Billie Eilish, Eminem, Post Malone, Ariana Grande, Juice Worldd og Justin Bieber.

  K-pop-bandet BTS poserer i forbindelse med lansering av deres nye album "BE(Deluxe Edition)" i Seoul, South Korea, November 20, 2020.
  Foto: HEO RAN / Reuters
 • Avis må trykke Meghan-notis

  Den britiske avisa Mail on Sunday må trykke en notis på forsiden om at Meghan Markle vant sitt søksmål mot avis-konsernet. Avisa er dømt for å ha krenket privatlivet og opphavsretten til hertuginnen da de trykket et brev til hennes far.

 • Mener utbytte er «umusikalsk»

  Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.