NRK Meny
Normal

«Dagen vender»

Det er midt på havet og solen står i senit. Et skip er underveis fra Europa til det fjerne Østen. Om bord befinner de fire menneskene seg som vi møter i Paul Claudels drama «Dagen vender».

sea landscape
Foto: Colourbox.com

Den ensomme og kontaktsøkende Mesa er på vei tilbake til Kina for å gjenoppta sin stilling som tollkommisær, etter at han har gjort et mislykket forsøk på å gå i kloster.

Ombord treffer han den skjønne og forheksende Ysé, Hun er vakker, kokett, men med en utilfredstilt uro i seg.

Hun reiser sammen med sin mann, forretningsgambleren de Ciz som håper å bli rik i Kina.

Den tredje mann i kvartetten er plantasjeeieren, eventyreren og lykkejegeren Amalric, en tidligere beiler som hun har avvist.

Skapende geni

T.S. Eliot omtalte Paul Claudel (1868-1955) som det største skapende geni innenfor det 20. århundres poetiske drama.

Sammen med den legendariske skuespilleren og instruktøren Jean-Louis Barrault fornyet han fransk teater. «Dagen vender» er kanskje Claudels mest kjente teaterstykke og har vært oppført flere ganger i Norge.

Det er ikke nettopp små temaer dette drama berører: kjærlighet og død, sanselighet og hengivenhet, troskap og svik. Dypest sett handler det om konflikten mellom et religiøst kall og jordisk kjærlighet. Det reflekterer en krise Claudel selv gjennomlevde i årene rundt det forrige århundreskiftet.

Nicole Macés innstudering av «Dagen vender» er fra 1969 og vi sender det i tre deler, som svarer til stykkets tre akter.

Fakta om stykket

Oversettelse: Claes Gill
Musikk: Arne Nordheim
Lyddesign: Erna Hovlund
Regi: Nicole Macé

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!