NRK Meny
Normal

«Dagen vender»

Det er midt på havet og solen står i senit. Et skip er underveis fra Europa til det fjerne Østen. Om bord befinner de fire menneskene seg som vi møter i Paul Claudels drama «Dagen vender».

sea landscape
Foto: Colourbox.com

Den ensomme og kontaktsøkende Mesa er på vei tilbake til Kina for å gjenoppta sin stilling som tollkommisær, etter at han har gjort et mislykket forsøk på å gå i kloster.

Ombord treffer han den skjønne og forheksende Ysé, Hun er vakker, kokett, men med en utilfredstilt uro i seg.

Hun reiser sammen med sin mann, forretningsgambleren de Ciz som håper å bli rik i Kina.

Den tredje mann i kvartetten er plantasjeeieren, eventyreren og lykkejegeren Amalric, en tidligere beiler som hun har avvist.

Skapende geni

T.S. Eliot omtalte Paul Claudel (1868-1955) som det største skapende geni innenfor det 20. århundres poetiske drama.

Sammen med den legendariske skuespilleren og instruktøren Jean-Louis Barrault fornyet han fransk teater. «Dagen vender» er kanskje Claudels mest kjente teaterstykke og har vært oppført flere ganger i Norge.

Det er ikke nettopp små temaer dette drama berører: kjærlighet og død, sanselighet og hengivenhet, troskap og svik. Dypest sett handler det om konflikten mellom et religiøst kall og jordisk kjærlighet. Det reflekterer en krise Claudel selv gjennomlevde i årene rundt det forrige århundreskiftet.

Nicole Macés innstudering av «Dagen vender» er fra 1969 og vi sender det i tre deler, som svarer til stykkets tre akter.

Fakta om stykket

Oversettelse: Claes Gill
Musikk: Arne Nordheim
Lyddesign: Erna Hovlund
Regi: Nicole Macé