Hopp til innhold

«Dagen vender»

Det er midt på havet og solen står i senit. Et skip er underveis fra Europa til det fjerne Østen. Om bord befinner de fire menneskene seg som vi møter i Paul Claudels drama «Dagen vender».

sea landscape
Foto: Colourbox.com

Den ensomme og kontaktsøkende Mesa er på vei tilbake til Kina for å gjenoppta sin stilling som tollkommisær, etter at han har gjort et mislykket forsøk på å gå i kloster.

Ombord treffer han den skjønne og forheksende Ysé, Hun er vakker, kokett, men med en utilfredstilt uro i seg.

Hun reiser sammen med sin mann, forretningsgambleren de Ciz som håper å bli rik i Kina.

Den tredje mann i kvartetten er plantasjeeieren, eventyreren og lykkejegeren Amalric, en tidligere beiler som hun har avvist.

Skapende geni

T.S. Eliot omtalte Paul Claudel (1868-1955) som det største skapende geni innenfor det 20. århundres poetiske drama.

Sammen med den legendariske skuespilleren og instruktøren Jean-Louis Barrault fornyet han fransk teater. «Dagen vender» er kanskje Claudels mest kjente teaterstykke og har vært oppført flere ganger i Norge.

Det er ikke nettopp små temaer dette drama berører: kjærlighet og død, sanselighet og hengivenhet, troskap og svik. Dypest sett handler det om konflikten mellom et religiøst kall og jordisk kjærlighet. Det reflekterer en krise Claudel selv gjennomlevde i årene rundt det forrige århundreskiftet.

Nicole Macés innstudering av «Dagen vender» er fra 1969 og vi sender det i tre deler, som svarer til stykkets tre akter.

Fakta om stykket

Oversettelse: Claes Gill
Musikk: Arne Nordheim
Lyddesign: Erna Hovlund
Regi: Nicole Macé

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)