Hopp til innhold

«Crowd funding» på internett tar av

I mulighetens land, USA, har kreative sjeler funnet fram til en ny måte å få finansiert prosjektene sine på.

Fra nettsiden til "Further from now"

Filmen «Further From Now» er på jakt etter finansiering, og søker etter donorer på nett.

Foto: Skjermdump: Furtherfromnow.com

David Huzieran er manusforfatter, regissør og en av produsentene bak den kommende filmen «Further From Now». Ikke hørt om den, sier du? Kanskje ikke så rart, filmen er ennå ikke laget, for Huzieran mangler finansiering.

Derfor har han nå laget, og lagt ut, en trailer på nettsiden kickstarter.com, hvor han håper å finne velvillige donorer som kan sponse hele budsjettet på 40.000 amerikanske dollar.

Det er en spennende film, så spennende at vi ikke har laget den ennå.

David Huzieran, ung, håpefull filmprodusent /

Kronerulling på nett

Såkalt «crowd funding» over internett tar av i USA. Her kan hvem som helst sponse de prosjektene de liker etter størrelsen på egen lommebok. Så langt har over 1500 prosjekter fått full finansiering via kickstarter.com siden oppstarten høsten 2009.

Den norske filmprodusenten Kjetil Omberg skulle gjerne basert noe av finansieringen gjennoms fans på internett. Denne sommeren starter han opp med tre filminnspillinger, deriblant «Tomme tønner 2» selv om finansieringen så langt ikke er på plass.

– Klart dette kan være et alternativ, det kommer helt an på hvor mye penger du skal ha. Men jeg tror det kan være vanskelig å hoste opp 13 millioner norske kroner gjennom en nettside, slår Omberg fast overfor NRK.

Side for investorer

Han satser på private investorer, og er selv med å finansiere filmen sammen med staben. Han er usikker på om donasjoner er den beste veien å gå.

– Jeg vet ikke om det er så mange som har lyst til å donere penger, det er nok flere som er interessert i å investere, sier Omberg som tror at mange ikke vet hvordan de skal gå fram og siden hvordan de skal få tilbake penger på investeringen.

– Da kunne en nettside som dette være en bra ventil for å sørge for at pengene kommer inn, og tilbake, mener Omberg.

Video TOMME-TØNNER2-070710-WW

Fra innspillingen av «Tomme tønner 2».

Rask suksess

Så langt har David Huzieran og «Further from now» fått inn beskjedne 1830 dollar av 12 donorer via kickstarter.com. Men de har fortsatt tid på seg, det er 80 dager til fristen for å skaffe pengene går ut.

Også kunstnere, designere, dansere, forfattere, matartister og musikere kan presentere seg for donorere på nettsiden.

En som må sies å ha hatt suksess, er artisten Jenny Owen Youngs. I løpet av 28 timer nådde hun målet om å få inn 20.000 dollar for å spille inn sin neste plate.

Nå ber hun om litt til, og målet er satt til 30.000 dollar. Klarer hun det, får alle som har bidratt med mer enn 15 dollar en nedlastbar demoversjon av albumet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.