Hopp til innhold

«Citizenfour»-regissør saksøker den amerikanske staten

Den prisvinnende journalisten og dokumentarfilmskaperen Laura Poitras har nå saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har opplevd det hun kaller trakassering på flyplasser i USA.

Laura Poitras

SØKSMÅL: Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten og krever å få vite hvorfor hun har blitt holdt igjen på flyplasser verden over.

Foto: Sean Gallup / Ap

Laura Poitras

KRITISK: Laura Poitras har jobbet med en rekke politisk sensitive temaer.

Foto: Kris Krüg/Poptech lisensiert under Creative Commons BY-SA 2.0
Edward Snowden

VARSLER: I 2014 kom dokumentarfilmen «Citizenfour» om IT-tekniker og varsler Edward Snowden.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller på flyplasser verden over i løpet av de ti siste årene. Det skriver The Hollywood Reporter.

I søksmålet hun har lagt frem i District of Columbia under offentlighetsloven «Freedom of Information Act (FOIA)», står det at Poitras har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller i over 50 tilfeller.

– Dette kan ikke tolereres i et demokrati. Dette søksmålet støtter også de utallige andre personene som har vært utsatt for denne typen kafkaesk trakassering ved grensene. Vi har rett til å vite hvordan dette systemet fungerer, sier Poitras.

Søksmålet ble opprinnelig levert i januar 2014, men fordi hun ikke har fått noe svar fra staten har filmskaperen nå saksøkt justisdepartementet og andre sikkerhetsorganisasjoner.

Startet i 2006

Hun skriver i klagen at problemene startet allerede i 2006 da hun var på vei til en filmfestival i Jerusalem for å vise frem filmen «My Country, My Country».

I perioden mellom juli 2006 og april 2012 skal Poitras ha blitt utsatt for såkalte «Secondary Security Screening Selections» hver eneste gang hun fløy hjem til USA.

I tillegg skal hun ha opplevd dette ved flyvninger innad i landet, ut av landet, og ved flyvninger utenfor USA.

– Jeg har levert dette søksmålet fordi regjeringen bruker den amerikanske grensa til å omgå loven, sier Poitras.

Svartelistet

Disse problemene, som Poitras kaller trakassering, skal ha fortsatt frem til 2012 da journalist Glenn Greenwald skrev en artikkel om opplevelsene hennes.

Hun skal ha blitt holdt igjen i timevis opptil flere ganger, blitt fratatt alt elektronisk utstyr, og ha blitt fortalt at hun var svartelistet og ikke kunne fly.

Hun hevder også at hun ble truet med håndjern da hun jobbet med en film om Julian Assange og Wikileaks fordi hun skrev notater.

Det er usikkert om søksmålet vil gi svar, siden den amerikanske offentlighetsloven ikke gjelder for nasjonale sikkerhetshemmeligheter.

Politiske filmer

Laura Poitras har gjennom sin karriere jobbet med en rekke politisk sensitive temaer. Hun har blant annet lagd dokumentarfilmer om det amerikanske militærets okkupasjon i Irak, Guantánamo-leiren, og nå sist om varsleren Edward Snowden.

I februar vant hun Oscar for dokumentarfilmen «Citizenfour».

Regissør Laura Poitras holder sin takketale etter å ha fått Oscar for beste dokumentar

VANT PRIS: «Citizenfour» vant Oscar for beste dokumentar i februar. Laura Poitras takket Edward Snowden fra scenen i Hollywood.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober