NRK Meny
Normal

«Citizenfour»-regissør saksøker den amerikanske staten

Den prisvinnende journalisten og dokumentarfilmskaperen Laura Poitras har nå saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har opplevd det hun kaller trakassering på flyplasser i USA.

Laura Poitras

SØKSMÅL: Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten og krever å få vite hvorfor hun har blitt holdt igjen på flyplasser verden over.

Foto: Sean Gallup / Ap

Laura Poitras

KRITISK: Laura Poitras har jobbet med en rekke politisk sensitive temaer.

Foto: Kris Krüg/Poptech lisensiert under Creative Commons BY-SA 2.0
Edward Snowden

VARSLER: I 2014 kom dokumentarfilmen «Citizenfour» om IT-tekniker og varsler Edward Snowden.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller på flyplasser verden over i løpet av de ti siste årene. Det skriver The Hollywood Reporter.

I søksmålet hun har lagt frem i District of Columbia under offentlighetsloven «Freedom of Information Act (FOIA)», står det at Poitras har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller i over 50 tilfeller.

– Dette kan ikke tolereres i et demokrati. Dette søksmålet støtter også de utallige andre personene som har vært utsatt for denne typen kafkaesk trakassering ved grensene. Vi har rett til å vite hvordan dette systemet fungerer, sier Poitras.

Søksmålet ble opprinnelig levert i januar 2014, men fordi hun ikke har fått noe svar fra staten har filmskaperen nå saksøkt justisdepartementet og andre sikkerhetsorganisasjoner.

Startet i 2006

Hun skriver i klagen at problemene startet allerede i 2006 da hun var på vei til en filmfestival i Jerusalem for å vise frem filmen «My Country, My Country».

I perioden mellom juli 2006 og april 2012 skal Poitras ha blitt utsatt for såkalte «Secondary Security Screening Selections» hver eneste gang hun fløy hjem til USA.

I tillegg skal hun ha opplevd dette ved flyvninger innad i landet, ut av landet, og ved flyvninger utenfor USA.

– Jeg har levert dette søksmålet fordi regjeringen bruker den amerikanske grensa til å omgå loven, sier Poitras.

Svartelistet

Disse problemene, som Poitras kaller trakassering, skal ha fortsatt frem til 2012 da journalist Glenn Greenwald skrev en artikkel om opplevelsene hennes.

Hun skal ha blitt holdt igjen i timevis opptil flere ganger, blitt fratatt alt elektronisk utstyr, og ha blitt fortalt at hun var svartelistet og ikke kunne fly.

Hun hevder også at hun ble truet med håndjern da hun jobbet med en film om Julian Assange og Wikileaks fordi hun skrev notater.

Det er usikkert om søksmålet vil gi svar, siden den amerikanske offentlighetsloven ikke gjelder for nasjonale sikkerhetshemmeligheter.

Politiske filmer

Laura Poitras har gjennom sin karriere jobbet med en rekke politisk sensitive temaer. Hun har blant annet lagd dokumentarfilmer om det amerikanske militærets okkupasjon i Irak, Guantánamo-leiren, og nå sist om varsleren Edward Snowden.

I februar vant hun Oscar for dokumentarfilmen «Citizenfour».

Regissør Laura Poitras holder sin takketale etter å ha fått Oscar for beste dokumentar

VANT PRIS: «Citizenfour» vant Oscar for beste dokumentar i februar. Laura Poitras takket Edward Snowden fra scenen i Hollywood.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP