NRK Meny
Normal

"Brent krem"

Et forslag til juledessert er kokke-Lises "brent krem" med mango, lime og five-spice.

Brent krem
Foto: NRK

"Brent krem" med mango, lime og five-spice

Til 6 porsjoner trenger du:

1 kg moden mango

2 mellomstore lime,

70 g lysebrunt sukker

1 1/4 ts five-spice krydder

4 1/2 dl fløte

1/2 dl melk

4 store eggeplommer

75 g sukker

2 ts malt ingefær

sukker til glasering

Slik gjør du:

Skrell mangoene og skjær dem i terninger.Ha mangoterningene over i en stekepanne eller kasserolle.Tilsett revet skall av 1 lime og saften av 2. Ha i brunt sukker og five-spice krydder.

Kok opp og la blandingen småkoke i 8-10 minutter, til mangoen er bløt. Trekk til side, mos halvparten av mangoen og balnd det sammen med resten igjen.

Varm ovnen til 160 grader. Kok opp fløte, melk og 25 g sukker. Visp sammen eggeplommer og 25 sukker i en bolle.

Spe med den varme melken mens du visper. Ha det hele tilbake i kjelen og varm opp forsiktig under omrøring til blandingen tykkner noe.Varmer du kremen for mye kan den bli kornete.

Fordel mangoen i 6 porsonsformer.Sil kremen og hell den forsiktig over mangoen.Sett formen i et vannbad, la det være vann 2-3 cm opp på formene.

Bak i ovn i 30-35 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl kremen i minst 4 timer, gjerne over natten. Bland resten av sukkeret med malt ingefær. Dryss det jevnt over kremene og karamelliser med en creme bruleè brenner.

Server.

 

Five-spice krydder kan kjøpes ferdig eller du kan lage din egen miks.

 

Til ca 2 ss trenger du: 2-3 stjerne anis, 1 ts Szechuanpepper, 5 sm kanelstang, 1/4 ts fennikelfrø,

1/4 ts malt ingefær og 2 nellikspiker.

Kvern alt i sammen i en krydderkvern, hurtigmikser, morter el.l.

Five-spice krydder er ofte brukt i det asiatiske kjøkken.

Passer utmerket til f.eks. å krydre andebryst med, eller som en ingrediens i BBQ-saus eller i glasuren til juleskinken.