"Brent krem" med mango, lime og five-spice
Til 6 porsjoner trenger du:
1 kg moden mango
2 mellomstore lime,
70 g lysebrunt sukker
1 1/4 ts five-spice krydder
4 1/2 dl fløte
1/2 dl melk
4 store eggeplommer
75 g sukker
2 ts malt ingefær
sukker til glasering
Slik gjør du:
Skrell mangoene og skjær dem i terninger.Ha mangoterningene over i en stekepanne eller kasserolle.Tilsett revet skall av 1 lime og saften av 2. Ha i brunt sukker og five-spice krydder.
Kok opp og la blandingen småkoke i 8-10 minutter, til mangoen er bløt. Trekk til side, mos halvparten av mangoen og balnd det sammen med resten igjen.
Varm ovnen til 160 grader. Kok opp fløte, melk og 25 g sukker. Visp sammen eggeplommer og 25 sukker i en bolle.
Spe med den varme melken mens du visper. Ha det hele tilbake i kjelen og varm opp forsiktig under omrøring til blandingen tykkner noe.Varmer du kremen for mye kan den bli kornete.
Fordel mangoen i 6 porsonsformer.Sil kremen og hell den forsiktig over mangoen.Sett formen i et vannbad, la det være vann 2-3 cm opp på formene.
Bak i ovn i 30-35 minutter, til kremen har satt seg. Avkjøl kremen i minst 4 timer, gjerne over natten. Bland resten av sukkeret med malt ingefær. Dryss det jevnt over kremene og karamelliser med en creme bruleè brenner.
Server.
Five-spice krydder kan kjøpes ferdig eller du kan lage din egen miks.
Til ca 2 ss trenger du: 2-3 stjerne anis, 1 ts Szechuanpepper, 5 sm kanelstang, 1/4 ts fennikelfrø,
1/4 ts malt ingefær og 2 nellikspiker.
Kvern alt i sammen i en krydderkvern, hurtigmikser, morter el.l.
Five-spice krydder er ofte brukt i det asiatiske kjøkken.
Passer utmerket til f.eks. å krydre andebryst med, eller som en ingrediens i BBQ-saus eller i glasuren til juleskinken.