Hopp til innhold

«Borgen» vises på fem kontinenter

I kveld starter tredje og siste sesong av det danske politiske dramaet «Borgen», som har blitt en stor suksess for Danmarks Radio.

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen)

Sist vi møtte Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) i Borgen, var hun statsminister, og skrev ut nyvalg. Når vi møter henne igjen i sesong 3, har hun forlatt politikken.

Foto: Mike Kollöffel

Dramaserien har blitt genierklært for sin realistiske og menneskelige framstilling av hvordan politikken foregår på høyeste plan, og byr på et tett innsyn i dansk regjering, parlament og media.

Sesong to sluttet på dramatisk vis med at statsminister Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) skrev ut nyvalg. Men sesong tre, som blir den aller siste , tar ikke opp denne tråden. Siden sist har det gått to og et halvt år, og Nyborg er en desillusjonert ekspolitiker.

Samtidig er det hennes erkefiende Lars Hesselboe som er statsminister. Det er neppe overraskende at Nyborg kjenner lukten av sagmugg, og vil tilbake igjen på den politiske scenen.

Amerikansk remake

Serien har blitt hyllet langt utenfor Danmarks grenser, og det amerikanske magasinet Newsweek har omtalt serien som «Det beste TV-dramaet du ikke får se». Serien omtales som langt bedre enn de amerikanske politikerseriene «The West Wing» og «The Newsroom».

– Det er en umåtelig sympatisk figur hun fremstiller, og hver nyanse av sorg kan skimtes i hennes ansikt, synlig for oss seere, men skjult for den omverden som ville straffe henne for å vise svakhet. Det er en av de beste TV-opptredener jeg noensinne har sett, skriver Andrew Romano om serien.

Borgen skal nå bli laget på nytt i en amerikansk utgave, signert fjernsynsnettverket NBC, som også gjorde det samme med den like framgangsrike serien «Forbrytelsen».

Også en størrelse som spenningsbokforfatteren Stephen King har gitt tommel opp til «Borgen», og hadde den på førsteplass på sin liste over 2012s beste TV-dramaer.

Borgen 3

Foruten å være en suksess i Skandinavia, har en knapp million briter benket seg foran BBC 4 hver uke for å se andre sesong av «Borgen».

Foto: Mike Kollöffel

Eksportvare

Foruten å være en suksess i Skandinavia, har en knapp million briter benket seg foran BBC 4 hver uke for å se andre sesong av «Borgen». I tillegg når serien snart Tyskland, Tyrkia og Sveits, med et potensielt TV-publikum på 165 millioner seere.

DR er også i forhandlinger med land som Israel, Japan, Malaysia, India, og en lang rekke land i Midtøsten og Afrika.

I fjor høst møtte NRK.no Helene Aurø, som er internasjonal salgssjef for DR. Hun selger serier som «Lykken», «Arven etter Veronica» og «Borgen», og opplever en overveldende respons om dagen.

– Det er helt fantastisk. Vi har solgt «Borgen» til hele verden, over 60 forskjellige land. Latin- og Sør-Amerika, eks-Sovjetstatene, Tyskland, Frankrike, England, Canada, Australia, Kroatia, Island, Sør-Korea, listen vil rett og slett ingen ende ta.

Aurø mener markedet på få år har endret seg voldsomt.

– Der vi tidligere måtte slåss om å få oppmerksomhet, kjemper kringkasterne nå om å få rettigheter til å sende seriene våre.

Borgen

TV-reporter Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) og Birgitte Nyborg møtes igjen i sesong 3 av «Borgen».

Foto: Mike Kollöffel

«Borgen» som bok

Nå lages det også spinoffprodukter på dramaet. Det gis ut både bøker og CD-plater som knyttes direkte til Borgen. I forrige uke ble det lansert en roman i Danmark, Frankrike og Nederland, ved navn «Borgen», som rett og slett er en mer dyptpløyende gjennomgang av første sesong. Blant annet blir man mer kjent med følelseslivet til Birgitte Nyborg.

– Jeg har lagt til noen scener, og komprimert andre. I TV-serien hopper man for eksempel lett og elegant over jula, som er en viktig begivenhet i mange familier. Jeg beskriver jula hjemme hos Birgitte Nyborg. Hva skjer i familien? Hvilke problemer opplever de? sier forfatter Jesper Malmose til den danske avisen Berlingske.

Det samme har skjedd med de to første sesongene av den danske suksesserien «Forbrytelsen», hvor bøkene er blitt gitt ut i en lang rekke land. DR opplyser også at musikken fra både Forbrytelsen og Borgen blir gitt ut for å møte den store pågangen.

Første episode av Borgen 3 går klokka 22.00 på NRK1

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober