Hopp til innhold

«Black Friday» like harry som grensehandel

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens Black Friday-salg. – Blodharry tradisjon, sier professor ved Markedshøyskolen.

Black Friday Norwegian Outlet

VESTBY: Slik så det ut utenfor Norwegian Outlet i Vestby fredag morgen. Tusenvis av folk hadde møtt opp tidlig for å handle på «Black Friday».

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter Halloween og Valentine's Day, har også den amerikanske tradisjonen med Black Friday-salg fått fotfeste her i landet de siste årene. I hvert fall blant norske handelssteder, som de siste ukene har reklamert kraftig med nedsatte priser og «utrolige» tilbud på alt fra støvsugere og flatskjermer, til klær og sengetøy.

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen

– HARRY: Professor ved Markedshøyskolen Runar Døving, sier shoppingdagen er blodharry og sammenligner den med grensehandel.

Foto: Markedshøyskolen

Runar Døving er professor ved Markedshøyskolen i Oslo med blant annet forbrukerforskning, varedannelse, norsk kultur og grensehandel som forskningsfelt. Han mener den store shoppingdagen fra USA er blodharry.

– Det vi ikke ser herfra er jo at Black Friday er blodharry. Det er som grensehandel og verre enn det. De fleste i USA ser på dette som en helt absurd ting man absolutt ikke vil finne på, sier han til Kulturnytt fredag.

Hva er det som er så harry?

– Det å stå i kø for å spare hundre kroner og stå oppe hele natta for å shoppe. Særlig fordi det skjer dagen etter Thanksgiving, der man skal være glad for det man har fått, sier Døving.

Kaos

Butikksalget er både populært og et realt kaos i større deler av USA. Slåsskamper blant kundene er for eksempel ikke uvanlig, og på Youtube er det utrolig mange klipp av kaoset som finner sted.

(artikkelen fortsetter under videoene)

Tv-serien «South Park» lagde også en tre episoder lang historie basert rundt Black Friday i 2013.

Det har faktisk gått så langt noen steder at flere stater i USA har bestemt seg for å holde stengt denne dagen.

– Det er flere steder i USA som forsøker å begrense dette salget, og mange stater holder for eksempel stengt denne dagen, sier Døving.

Amerikansk

Det er for de fleste av oss forstått at Black Friday-salget stammer fra USA, men det sier Døving er misforstått.

– Med tanke på at det kommer dagen etter Thanksgiving, ser den kristne amerikanske tradisjonen på dette som en veldig stor dobbelthet.

I Norge sies det at Black Friday først oppstod på Norwegian Outlet på Vestby i Akershus i 2009. Der var det fredag morgen lange køer utenfor butikkene.

Har du ikke fått nok av handel i dag, finner «Cyber Monday» sted på mandag. En lignende dag som Black Friday men kun rettet mot netthandel.

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens «Black Friday»-salg.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP