Normal

«Black Friday» like harry som grensehandel

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens Black Friday-salg. – Blodharry tradisjon, sier professor ved Markedshøyskolen.

Black Friday Norwegian Outlet

VESTBY: Slik så det ut utenfor Norwegian Outlet i Vestby fredag morgen. Tusenvis av folk hadde møtt opp tidlig for å handle på «Black Friday».

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter Halloween og Valentine's Day, har også den amerikanske tradisjonen med Black Friday-salg fått fotfeste her i landet de siste årene. I hvert fall blant norske handelssteder, som de siste ukene har reklamert kraftig med nedsatte priser og «utrolige» tilbud på alt fra støvsugere og flatskjermer, til klær og sengetøy.

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen

– HARRY: Professor ved Markedshøyskolen Runar Døving, sier shoppingdagen er blodharry og sammenligner den med grensehandel.

Foto: Markedshøyskolen

Runar Døving er professor ved Markedshøyskolen i Oslo med blant annet forbrukerforskning, varedannelse, norsk kultur og grensehandel som forskningsfelt. Han mener den store shoppingdagen fra USA er blodharry.

– Det vi ikke ser herfra er jo at Black Friday er blodharry. Det er som grensehandel og verre enn det. De fleste i USA ser på dette som en helt absurd ting man absolutt ikke vil finne på, sier han til Kulturnytt fredag.

Hva er det som er så harry?

– Det å stå i kø for å spare hundre kroner og stå oppe hele natta for å shoppe. Særlig fordi det skjer dagen etter Thanksgiving, der man skal være glad for det man har fått, sier Døving.

Kaos

Butikksalget er både populært og et realt kaos i større deler av USA. Slåsskamper blant kundene er for eksempel ikke uvanlig, og på Youtube er det utrolig mange klipp av kaoset som finner sted.

(artikkelen fortsetter under videoene)

Tv-serien «South Park» lagde også en tre episoder lang historie basert rundt Black Friday i 2013.

Det har faktisk gått så langt noen steder at flere stater i USA har bestemt seg for å holde stengt denne dagen.

– Det er flere steder i USA som forsøker å begrense dette salget, og mange stater holder for eksempel stengt denne dagen, sier Døving.

Amerikansk

Det er for de fleste av oss forstått at Black Friday-salget stammer fra USA, men det sier Døving er misforstått.

– Med tanke på at det kommer dagen etter Thanksgiving, ser den kristne amerikanske tradisjonen på dette som en veldig stor dobbelthet.

I Norge sies det at Black Friday først oppstod på Norwegian Outlet på Vestby i Akershus i 2009. Der var det fredag morgen lange køer utenfor butikkene.

Har du ikke fått nok av handel i dag, finner «Cyber Monday» sted på mandag. En lignende dag som Black Friday men kun rettet mot netthandel.

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens «Black Friday»-salg.

Kulturstrøm

 • Dato klar for Downton Abbey-filmen

  Deadline.com og en rekke andre amerikanske medier melder at datoen for når Downton Abbey-filmen kommer er klar: 20. September, 2019. Downton Abbey-TV-serien er et historisk drama som er sendt i over 100 land og har vunnet en rekke priser.

  Downton Abbey
  Foto: Carnival Film & Television Ltd
 • – Det var virkelig på tide

  «Stille lys» er den første retrospektive utstillingen av bildene til Morten Krogvold. – Han er en bauta i norsk fotografi, sier NRKs kunstanmelder, som er spesielt fascinert av portrettene. Haugar Vestfold Kunstmuseum stiller også ut skildringer av kvinner i Afrika og Sør-Amerika og mange av landskapsfotografiene hans. Her kan du høre anmeldelsen til Mona Pahle Bjerke. Og her kan du høre et dypdykk i utstillingen i Kulturreportasjen på P2.

  Frosset kristus i regn av Morten Krogvold
  Foto: Morten Krogvold
 • Saksøkt for kjønnsdiskriminering

  Ein tidlegare tilsett hevdar at kvinner blir betalt mindre og at Spotify driv med systematisk kjønnsdiskriminering. Ho hevdar også at salssjefen i USA arrangerte fuktige gutteturar til Sundance Film-Festival, og ekskluderte kvinner som var betre kvalifisert, melder Variety. Spotify seier dei ikkje kjenner seg igjen i skuldingane.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters