«Black Friday» like harry som grensehandel

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens Black Friday-salg. – Blodharry tradisjon, sier professor ved Markedshøyskolen.

Black Friday Norwegian Outlet

VESTBY: Slik så det ut utenfor Norwegian Outlet i Vestby fredag morgen. Tusenvis av folk hadde møtt opp tidlig for å handle på «Black Friday».

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter Halloween og Valentine's Day, har også den amerikanske tradisjonen med Black Friday-salg fått fotfeste her i landet de siste årene. I hvert fall blant norske handelssteder, som de siste ukene har reklamert kraftig med nedsatte priser og «utrolige» tilbud på alt fra støvsugere og flatskjermer, til klær og sengetøy.

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen

– HARRY: Professor ved Markedshøyskolen Runar Døving, sier shoppingdagen er blodharry og sammenligner den med grensehandel.

Foto: Markedshøyskolen

Runar Døving er professor ved Markedshøyskolen i Oslo med blant annet forbrukerforskning, varedannelse, norsk kultur og grensehandel som forskningsfelt. Han mener den store shoppingdagen fra USA er blodharry.

– Det vi ikke ser herfra er jo at Black Friday er blodharry. Det er som grensehandel og verre enn det. De fleste i USA ser på dette som en helt absurd ting man absolutt ikke vil finne på, sier han til Kulturnytt fredag.

Hva er det som er så harry?

– Det å stå i kø for å spare hundre kroner og stå oppe hele natta for å shoppe. Særlig fordi det skjer dagen etter Thanksgiving, der man skal være glad for det man har fått, sier Døving.

Kaos

Butikksalget er både populært og et realt kaos i større deler av USA. Slåsskamper blant kundene er for eksempel ikke uvanlig, og på Youtube er det utrolig mange klipp av kaoset som finner sted.

(artikkelen fortsetter under videoene)

Tv-serien «South Park» lagde også en tre episoder lang historie basert rundt Black Friday i 2013.

Det har faktisk gått så langt noen steder at flere stater i USA har bestemt seg for å holde stengt denne dagen.

– Det er flere steder i USA som forsøker å begrense dette salget, og mange stater holder for eksempel stengt denne dagen, sier Døving.

Amerikansk

Det er for de fleste av oss forstått at Black Friday-salget stammer fra USA, men det sier Døving er misforstått.

– Med tanke på at det kommer dagen etter Thanksgiving, ser den kristne amerikanske tradisjonen på dette som en veldig stor dobbelthet.

I Norge sies det at Black Friday først oppstod på Norwegian Outlet på Vestby i Akershus i 2009. Der var det fredag morgen lange køer utenfor butikkene.

Har du ikke fått nok av handel i dag, finner «Cyber Monday» sted på mandag. En lignende dag som Black Friday men kun rettet mot netthandel.

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens «Black Friday»-salg.

Kulturstrøm

 • Stoler mindre på media

  Franskmenn stoler mindre på nasjonale medier enn tidligere, skriver nyhetsnettstedet RFI. Det var nyhetsappen Flint som bestilte undersøkelsen, hvor det kom frem at 55 prosent av dem som deltok, følte på en mistro til media. Kun 16 og 15 prosent av deltakerne følte på en interesse eller nysgjerrighet til mediene, skriver nettstedet.

  Mer enn to tredjedeler svarte at de ikke stolte på det de leste, særlig når det gjaldt saker om politikk.

 • Berrum og Beyer til NRK

  Duoen Lars Berrum og Martin Beyer-Olsen tek med seg podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier» til NRK Radio.

  Radiosjef i NRK, Cathinka Rondan, er godt nøgd med den ferske signeringa.

  – Vi er veldig begeistra over å kunne tilby NRK sine lyttarar denne festen, og få jobbe med så kreative og lydsmarte folk som Martin Beyer-Olsen og Lars Berrum, seier ho.

  Martin Beyer-Olsen og Lars Berrum
  Foto: Kim Erlandsen / NRK