NRK Meny
Normal

«Black Friday» like harry som grensehandel

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens Black Friday-salg. – Blodharry tradisjon, sier professor ved Markedshøyskolen.

Black Friday Norwegian Outlet

VESTBY: Slik så det ut utenfor Norwegian Outlet i Vestby fredag morgen. Tusenvis av folk hadde møtt opp tidlig for å handle på «Black Friday».

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Etter Halloween og Valentine's Day, har også den amerikanske tradisjonen med Black Friday-salg fått fotfeste her i landet de siste årene. I hvert fall blant norske handelssteder, som de siste ukene har reklamert kraftig med nedsatte priser og «utrolige» tilbud på alt fra støvsugere og flatskjermer, til klær og sengetøy.

Professor Runar Døving ved Markedshøyskolen

– HARRY: Professor ved Markedshøyskolen Runar Døving, sier shoppingdagen er blodharry og sammenligner den med grensehandel.

Foto: Markedshøyskolen

Runar Døving er professor ved Markedshøyskolen i Oslo med blant annet forbrukerforskning, varedannelse, norsk kultur og grensehandel som forskningsfelt. Han mener den store shoppingdagen fra USA er blodharry.

– Det vi ikke ser herfra er jo at Black Friday er blodharry. Det er som grensehandel og verre enn det. De fleste i USA ser på dette som en helt absurd ting man absolutt ikke vil finne på, sier han til Kulturnytt fredag.

Hva er det som er så harry?

– Det å stå i kø for å spare hundre kroner og stå oppe hele natta for å shoppe. Særlig fordi det skjer dagen etter Thanksgiving, der man skal være glad for det man har fått, sier Døving.

Kaos

Butikksalget er både populært og et realt kaos i større deler av USA. Slåsskamper blant kundene er for eksempel ikke uvanlig, og på Youtube er det utrolig mange klipp av kaoset som finner sted.

(artikkelen fortsetter under videoene)

Tv-serien «South Park» lagde også en tre episoder lang historie basert rundt Black Friday i 2013.

Det har faktisk gått så langt noen steder at flere stater i USA har bestemt seg for å holde stengt denne dagen.

– Det er flere steder i USA som forsøker å begrense dette salget, og mange stater holder for eksempel stengt denne dagen, sier Døving.

Amerikansk

Det er for de fleste av oss forstått at Black Friday-salget stammer fra USA, men det sier Døving er misforstått.

– Med tanke på at det kommer dagen etter Thanksgiving, ser den kristne amerikanske tradisjonen på dette som en veldig stor dobbelthet.

I Norge sies det at Black Friday først oppstod på Norwegian Outlet på Vestby i Akershus i 2009. Der var det fredag morgen lange køer utenfor butikkene.

Har du ikke fått nok av handel i dag, finner «Cyber Monday» sted på mandag. En lignende dag som Black Friday men kun rettet mot netthandel.

Tusenvis av nordmenn stod i natt i kø for å handle på salg under dagens «Black Friday»-salg.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP