Hopp til innhold

Støttekonserten har samlet inn 75 millioner kroner:– Aldri opplevd makan til trøkk 

Mandag kveld ble det arrangert en innsamlingskonsert til støtte for krigsofrene i Ukraina. Tirsdag morgen var det kommet inn rundt 75 millioner kroner.

TV-sendingen samlet inn over 60 millioner kroner.

– Det er helt fantastisk! Jeg er strålende fornøyd med innsatsen til alle de involverte, men aller mest fornøyd med innsatsen til det norske folk, sier prosjektleder for støttekonserten, Stian Malme.

Daniela Ryes var én av artistene som sang til inntekt for ofrene. På scenen fremførte hun «Ballongvisa» på direktesendt TV til støtte for Ukraina. Med seg på scenen hadde hun moren sin, den folkekjære artisten, Maj Britt Andersen.

Låten de valgte å fremføre var neppe tilfeldig.

«Ballongvisa» ble først utgitt i 1985 av Maj Britt Andersen for 40 år siden, men har nå fått et nytt liv.

Se Maj Britt Andersen og Daniela Reyes sin opptreden.

«Ballongvisa» er brennaktuell.

– Denne låten handler om å kunne dele på verden, så den passer inn godt i situasjonen. Det er en sang som mange barn først og fremst kjenner til, men hører man på teksten så er det mye voksne også kan lære av den, sier 23-åringen.

Krigen har gjort inntrykk på den unge artisten.

For verda er en ballong som vi sjøl må passe på

Og sjøl om vi er mange må vi dele

Det skjønner itte vaksne men det er en masse små

Som veit at ballonger bør væra hele

Trond Brænne
Maj Britt Andersen og datter Daniela

Daniela har covret låten «Ballongvisa» som for første gang ble sunget av moren for snart 40 år siden. 23-åringen Daniela Reyes går i morens fotspor.

Foto: NRK

– En av de mest alvorlige sangene jeg har formidlet

«Ballongvisa» ble skrevet av Trond Brænne og melodien laget av Geir Holmsen. Da den ble utgitt i 1985 med Maj Britt Andersen på vokal, traff den de fleste hjerter her til lands.

– Det er en av de mest alvorlige sangene jeg har formidlet til unger, sa Maj britt under NRK-sendingen Da Capo i 1991. Se utdraget fra sendingen hvor Maj Britt synger «Ballongvisa»:

Maj Britt Andersen synger Ballongvisa i 1991.

Overrasket moren med å covre låten

Daniela Ryes har vokst opp i et hjem omringet av musikk, og studerer på Norges musikkhøyskole. I høst ga hun ut sin første plate i 2021, «Engangsdager» som høstet god kritikk.

Og i vårens sesong av «Hver Gang vi møtes» på TV 2 overrasket hun sin mor med denne coverlåten av «Ballongvisa» – en opptreden som skapte overskrifter. Kultur-Norge har meldt seg på.

Og nå er sangen blitt brennaktuell. Den har et viktig budskap og det var ingen tvil om at Daniela skulle bidra. Hun oppfordrer også folk til å se på og hjelpe Ukrainere som nå trenger det.

– Jeg oppfordrer alle til å bidra med det de kan. Hvis det er penger gjør de det, og hvis de kan bidra med noe annet gjør de det, sier hun.

Les også Holder støttekonsert for de som er rammet av krigen i Ukraina

Ramón og Sissel Kyrkjebø.

Store artister bidrar

Sissel Kyrkjebø, Maria Mena, Trygve Skaug, Jarle Bernhoft og Maria Mena er blant artistene står på scenen i kveld.

– Kultur-Norge har meldt seg på i stor skala. Det er mange flere som vil være med som vi har plass til i dette programmet, sier prosjektleder for konserten i kveld, Stian Malme.

Støttekonsert for Ukraina

Representanter fra de seks organisasjonene som var med å arrangere konserten, deltok i sendingen med informasjon om arbeidet på bakken i krigsområdet. Statsminister Jonas Gahr Støre var også på plass i salen.

Det er mange som har jobbet på spreng for å få dette til.

– Nationaltheatret har avlyst to forestillinger, som satt litt langt inne. Men de synes det er viktig at dette blir gjort, legger Malme til.

Stor giverglede

Tirsdag morgen er det samlet inn 75 millioner kroner gjennom Vipps og SMS.

«Vi har aldri opplevd makan til trøkk. Aldri har det vært samlet inn så mye penger på så kort tid gjennom Vipps. Den givergleden og viljen til å hjelpe menneskene i Ukraina som nordmenn har vist de siste døgnene, mangler sidestykke», sier Vipps-sjef Rune Garborg.

De seks organisasjonene som var med å arrangere konserten, er: Røde Kors, Unicef, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Caritas og Kirkens Nødhjelp.

Det er fremdeles mulig å gi penger på Vipps 2170.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK