NRK Meny
Normal

«Åpen post» skapte sjokkbølger

Debattprogrammet «Åpen post» satte standarden for alle senere debattprogrammer på norsk tv.

Video NRK Fjernsynet 50 år - Åpen Post

Se utdrag fra «Åpen post» 9. februar 1967, der Arne Skouen hevder at spesialskolene er som konsentrasjonsleire.

Henrik Bastiansen

Henrik Bastiansen finner fram viktige øyeblikk fra NRKs historie.

Foto: Gaute Hareide

9. februar 1967 var «Statens spesialskoler for barn» tema i «Åpen post». Sendingen skapte sjokkbølger i det norske samfunn.

– «Åpen post» var det mest kontroversielle tv-programmet i NRK i 60-årene. I akkurat dette programmet sammenlignet journalist og regissør Arne Schouen statens spesialskoler med konsentrasjonsleire for barn, sier medieforsker ved Høgskulen i Volda, Henrik Bastiansen.

NRK teller ned til 50 års-jubileet 20. august med se nærmere på noen av de viktigste klippene fra tv-historien.

Direktesending

Til stede i programmet var ansvarlige personer fra departementet med ansvar for disse skolene. TV-programmet var utformet som en slags rettssak, der Arne Skouen stod tiltalt for disse påstandene. I studio var også en jury som skulle kommentere, og de to programlederne Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit.

"Åpen Post" med Kjell Arnljot Wig

Fra 'Åpen Post' med temaet 'Er spesialskolene konsentrasjonsleire?', Arne Skouen ståande til høgre.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

– Underveis i denne direktesendingen får seerne oppleve anonyme vitner som forteller helt forferdelige historier om overgrep, mishandling og tortur på disse spesialskolene for barn.

Sendingen ble diskutert offentlig i nesten et år etterpå, det forteller noe om hvor kontroversiell «Åpen post» var. Hele Norge satt klistret foran skjermen, fordi de visste at det som kom var kontroversielt og brennbart.

Åpen post som gikk fra 1966 - 71, var gjennombruddet for tv-debatten i Norge. Alle senere debattprogrammer henger sammen med «Åpen post» og har den som en forgjenger, mener Henrik Bastiansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK