"Across the Universe"

I februar 1968 spilte The Beatles inn to sanger for en planlagt single. Den ene, "Lady Madonna", ble brukt, mens den andre ble vraket.

 

Hør: Historien bak Across the Universe

Låta ble først spilt inn i 1968, da The Beatles skulle spille inn en singel før de dro til India. Paul McCartney hadde skrevet "Lady Madonna", og John Lennon "Across the Universe". Begge låtene ble spilt inn sammen med George Harrisons "The Inner Light" og John Lennons "Hey Bulldog" mellom 3. og 11. januar 1968.

"Across the Universe" ble mikset i mono og lagt til side, etter at bandet hadde bestemt at "Lady Madonna" og "The Inner Light" skulle bli singel. Da The Beatles kom tilbake fra India, ble låta fortsatt liggende i skuffen, men John hadde spesielle følelser for låta, og tok den fram gjentatte ganger under Get Back/Let It Be-sesjonene. Etter Phil Spectors behandling av låta, som blant annet innebar senking av tempo og orkestrering, ble den med på den endelige versjonen av albumet Let It Be.

I et intervju i Rolling Stone Magazine i 1970 omtalte John Lennon teksten som kanskje den beste, mest poetiske han noen sinne hadde skrevet.

Hør: Historien bak Across the Universe

 

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf