NRK Meny
Normal

"Across the Universe"

I februar 1968 spilte The Beatles inn to sanger for en planlagt single. Den ene, "Lady Madonna", ble brukt, mens den andre ble vraket.

 

Hør: Historien bak Across the Universe

Låta ble først spilt inn i 1968, da The Beatles skulle spille inn en singel før de dro til India. Paul McCartney hadde skrevet "Lady Madonna", og John Lennon "Across the Universe". Begge låtene ble spilt inn sammen med George Harrisons "The Inner Light" og John Lennons "Hey Bulldog" mellom 3. og 11. januar 1968.

"Across the Universe" ble mikset i mono og lagt til side, etter at bandet hadde bestemt at "Lady Madonna" og "The Inner Light" skulle bli singel. Da The Beatles kom tilbake fra India, ble låta fortsatt liggende i skuffen, men John hadde spesielle følelser for låta, og tok den fram gjentatte ganger under Get Back/Let It Be-sesjonene. Etter Phil Spectors behandling av låta, som blant annet innebar senking av tempo og orkestrering, ble den med på den endelige versjonen av albumet Let It Be.

I et intervju i Rolling Stone Magazine i 1970 omtalte John Lennon teksten som kanskje den beste, mest poetiske han noen sinne hadde skrevet.

Hør: Historien bak Across the Universe

 

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix