​– Spiller gjerne Elling igjen

Skuespiller Per Christian Ellefsen gleder seg stort over at det kommer flere Elling-bøker. Skulle Elling vende tilbake til filmlerretet, er han klar.

Elling

UDØDELIG FIGUR: Per Christian Ellefsen spilte Elling i tre filmer basert på Ivar Ambjørnsens romaner og gleder seg over at det kommer flere.

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Alle som lot seg sjarmere av romanfiguren Elling, kan glede seg.

Forfatter Ingvar Ambjørnsen jobber nemlig med fire nye Elling-bøker, og den første blir sannsynligvis gitt ut allerede neste år.

Elling-bøkene «Utsikt til paradiset»,«Fugledansen», «Brødre i blodet» og «Elsk meg i morgen» ble svært populære da de kom ut på nittitallet. Det ble også laget tre filmer basert på bøkene, i årene 2001–2005.

Elling er så almenn. Alle har en Elling i seg.

Per Christian Ellefsen, skuespiller

– Gjenspeiler folkelynnet vårt

Per Christian Ellefsen spilte Elling i filmene «Elling»,«Mors Elling» og «Elsk meg i morgen». Førstnevnte ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2002. Nå gleder Ellefsen seg over Ambjørnsens bokplaner.

– Det er kjempespennende at han skriver videre i Elling-universet som jeg har fått være en del av! Jeg kommer til å stå først i køen i bokhandelen, sier Ellingsen.

– Hva er det gjør at Elling har blitt så populær?

Elling er så allmenn. Han har problemer, men klarer å jobbe med dem på sin måte. Alle har en Elling i seg. Mange opplever at Ambjørnsen har skapt en figur som gjenspeiler folkelynnet vårt, en karakter vi heier på, ler med og gråter med, sier Ellefsen.

Spiller gjerne Elling igjen

Filmen Elling

FOLKEKJÆRE: Mange har lagt sin elsk på romanfigurene Elling og Kjell Bjarne, som i filmene ble spilt av Per Christian Ellefsen og Sven Nordin.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Ellefsen har vanskelig for å trekke ut sitt beste Elling-minne fra filminnspillingene, men fremhever den første filmen.

– Å få jobbe med regissør Petter Næss var fantastisk spennende. Den første filmen var unik, sier skuespilleren.

Han blir fortsatt stoppet på gata.

– Det som rører meg mest er at jeg fortsatt møter mennesker som takker meg for Elling eller forteller meg om sin egen situasjon. Det varmer. På den andre siden har rollen gjort det litt vanskelig for meg å få filmroller, siden mange fortsatt forbinder meg med Elling, sier Ellefsen og ler.

– Takker du ja til ny Elling-rolle om sjansen byr seg?

– Selvfølgelig. Men det er en lang vei frem dit. Først må noen bestemme seg for å lage film og skaffe finansiering. Og så spørs det om de ønsker meg eller en ny Elling. Men klart det hadde vært kjempehyggelig, sier Ellefsen.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK