Hopp til innhold

«22. juli» vant nordisk filmpris: – Til alle som har bidratt til å lage serien

Hovedforfatter og serieskaper Sara Johnsen vant pris for manuset i «22. juli»-serien under filmfestivalen i Göteborg onsdag.

Sara Johnsen vant pris for 22.juli-manus under filmfestival i Göteborg

Sara Johnsen vant pris under filmfestivalen i Göteborg for manuset til TV-serien «22. juli».

Foto: Louise Bergwall

– Denne prisen er til alle som har bidratt til å lage serien. Særlig til de som har delt sine historier, og gitt oss tilliten, sier hovedmanusforfatter Sara Johnsen i en kommentar til NRK.

Serien var som én av fem nordiske serier nominert til manusprisen Nordisk Film & TV Fond Prize – en årlig prisutdeling som hyller nordiske dramaserier.

NRKs dramaserie «22. juli» – Harald (Marius Lien) og Anine (Alexandra Gjerpen)

I dramaserien «22. juli» møter vi dem som var på jobb under og etter terrorhendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: NRK

– Juryen ble forbløffet av forfatterens modige tilnærming

Serieskaperne bak «22. juli» er ekteparet Pål Sletaune og Sara Johnsen, og i dramaserien skildrer de hvordan det var for alle de som var på jobb under og etter terrorhendelsen 22. juli 2011.

F.v.: Sara Johnsen, Pål Sletaune og Gjyljeta Berisha.

F.v.: Sara Johnsen, serieskaper og hovedforfatter og Pål Sletaune, serieskaper og regi.

Foto: Ole Kaland / NRK

Sletaune har hatt hovedansvar for regi, og Johnsen har hatt hovedansvar for manus i NRK-serien. Hun får med seg 200.000 kroner som vinner av prisen. Her er juryens begrunnelse:

«Drama er et effektivt verktøy, som bør brukes med ettertenksomhet, spesielt når det gjelder å skildre virkelige hendelser. Juryen ble forbløffet av forfatterens modige tilnærming til å formidle historien med respekt og samtidig opprettholde sin emosjonelle kjerne».

Slo ut fire andre nordiske serier

Dramaserien slo ut fire andre serier i kampen om prisen – svenske «Caliphate»/«Kalifat», islandske «Happily never after»/«Pabblahelgar», finske «The paradise»/«Paratiisi» og danske «When the dust settles»/«Når støvet har lagt sig».

Skuespiller Jakob Oftebro sitter i filmfestivalens jury, sammen med den svenske skuespilleren Moa Gammel, den polske regissøren Dariusz Jabłoński og Aftenpostens filmanmelder Cecilie Asker.

De tok imot de skadde. De trøstet de etterlatte. De prøvde å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge.

De tok imot de skadde. De trøstet de etterlatte. De prøvde å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge.

Kulturstrøm