Hopp til innhold

«22. juli» vant nordisk filmpris: – Til alle som har bidratt til å lage serien

Hovedforfatter og serieskaper Sara Johnsen vant pris for manuset i «22. juli»-serien under filmfestivalen i Göteborg onsdag.

Sara Johnsen vant pris for 22.juli-manus under filmfestival i Göteborg

Sara Johnsen vant pris under filmfestivalen i Göteborg for manuset til TV-serien «22. juli».

Foto: Louise Bergwall

– Denne prisen er til alle som har bidratt til å lage serien. Særlig til de som har delt sine historier, og gitt oss tilliten, sier hovedmanusforfatter Sara Johnsen i en kommentar til NRK.

Serien var som én av fem nordiske serier nominert til manusprisen Nordisk Film & TV Fond Prize – en årlig prisutdeling som hyller nordiske dramaserier.

NRKs dramaserie «22. juli» – Harald (Marius Lien) og Anine (Alexandra Gjerpen)

I dramaserien «22. juli» møter vi dem som var på jobb under og etter terrorhendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Foto: NRK

– Juryen ble forbløffet av forfatterens modige tilnærming

Serieskaperne bak «22. juli» er ekteparet Pål Sletaune og Sara Johnsen, og i dramaserien skildrer de hvordan det var for alle de som var på jobb under og etter terrorhendelsen 22. juli 2011.

F.v.: Sara Johnsen, Pål Sletaune og Gjyljeta Berisha.

F.v.: Sara Johnsen, serieskaper og hovedforfatter og Pål Sletaune, serieskaper og regi.

Foto: Ole Kaland / NRK

Sletaune har hatt hovedansvar for regi, og Johnsen har hatt hovedansvar for manus i NRK-serien. Hun får med seg 200.000 kroner som vinner av prisen. Her er juryens begrunnelse:

«Drama er et effektivt verktøy, som bør brukes med ettertenksomhet, spesielt når det gjelder å skildre virkelige hendelser. Juryen ble forbløffet av forfatterens modige tilnærming til å formidle historien med respekt og samtidig opprettholde sin emosjonelle kjerne».

Slo ut fire andre nordiske serier

Dramaserien slo ut fire andre serier i kampen om prisen – svenske «Caliphate»/«Kalifat», islandske «Happily never after»/«Pabblahelgar», finske «The paradise»/«Paratiisi» og danske «When the dust settles»/«Når støvet har lagt sig».

Skuespiller Jakob Oftebro sitter i filmfestivalens jury, sammen med den svenske skuespilleren Moa Gammel, den polske regissøren Dariusz Jabłoński og Aftenpostens filmanmelder Cecilie Asker.

De tok imot de skadde. De trøstet de etterlatte. De prøvde å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge.

De tok imot de skadde. De trøstet de etterlatte. De prøvde å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP