Norsk byrå: – Zlatan-reklamen ligner på vår

En snutt med Zlatan i en Volvo har blitt en hit på nettet. – Den er svært lik en reklamefilm vi laget i 2009, sier det norske reklamebyrået Bates United.

Reklame Volvo/Aker

Volvos variant til venstre, Akers variant til høyre. Se filmene og døm selv under.

Foto: Youtube / Skjermdump

Den svenske fotballproffen Zlatan Ibrahimovic har fått mye oppmerksomhet for sin rolle i Volvos nye reklame «Made By Sweden».

Etter filmen ble lagt ut på Youtube lørdag har hittil over to millioner sett Ibrahimovic suse rundt i en Volvo i et svensk vinterlandskap til dramatisk musikk.

Thorbjørn Naug

– Det skjer ofte i bransjen at vi kommer på de samme ideene som andre uten å være klar over at noe liknende har blitt gjort, sier reklamemaker Thorbjørn Naug om likheten mellom Volvo-filmen og filmen hans byrå Bates United laget for Aker.

Foto: Edmond Yang / Bates United

Den norske reklamemakeren Thorbjørn Naug ble svært overrasket da han så filmen for første gang.

– Jeg så at filmen hadde veldig mange likhetstrekk med en film vi laget for fire år siden, sier Naug til NRK.no.

– Fortellerstemmen leser en tekst som vanligvis synges på samme måte som vår gjør, og det handler i likhet med vår film om forutsetningene vi har for å takle naturen. Og «payoffet» er helt likt, fortsetter han.

Se begge filmene og døm selv nederst i saken!

– Tror ikke på bevisst plagiat

Naug er kreativ leder i reklamebyrået Bates United, som i 2009 laget en reklamefilm for industrikonsernet Aker.

I snutten deklamerer en mannsstemme Ivar Aasens dikt «Nordmannen» over storslåtte bilder av arbeid ved norskekysten. Filmens sluttpoeng er «Made by Norway».

I Volvos film deklamerer Zlatan Ibrahimovic den svenske nasjonalsangen over vakre bilder fra Sverige. Sluttpoenget er «Made by Sweden».

– Jeg tror ikke de har plagiert ideen. Det skjer ofte i bransjen at vi kommer på de samme ideene som andre uten å være klar over at noe liknende har blitt gjort, sier Naug.

– Men dette er vel litt i overkant mistenkelig likt, eller... ?

– Ja, jeg ser det ble veldig likt. Men det blir litt forskjellig likevel. De har brukt en ikke-typisk svensk idrettsutøver og trykker på litt andre knapper enn de vi gjør.

– Så du ønsker ikke å gå videre med denne saken på noe helst slags vis?

– Nei. Jeg har ikke noen mistanker. Jeg synes det er en fantastisk film. Det er en stor produksjon, og jeg blir nesten litt beæret over at de har gjort det på samme vis som oss, sier den kreative lederen.

LES OGSÅ: Ibrahimovic-uttalelser møtt med sterk kritikk

Svensk byrå: – Kjente ikke til

Det svenske reklamebyrået bak Volvos film, Forsman & Bodenfors, sier til avisen Resumé at de ikke kjente til den norske filmen.

– Det er en veldig fin film! Jeg liker det litt mer alvorlige anslaget. Jeg forstår ikke alt han sier, men jeg skjønner at det er en tekst om Norge og nordmenn, sier tekstforfatter Fredrik Jansson til avisen.

Den svenske fotballstjernen fikk ifølge avisen Dagens Industri mellom ti og tolv millioner svenske kroner for å delta i filmen.

Forsman & Bodenfors mener nettopp Zlatan Ibrahimovic' deltakelse er det som skiller den fra reklamen for Aker.

– Å la en blond og blåøyd nordmann snakke pent om Norge er ikke det samme som å la en svenske som heter Ibrahimovic framføre den svenske nasjonalsangen. I tone er filmene like, men når det gjelder budskap sier de helt ulike ting, sier Fredrik Jansson til Resumé.

Se Volvos film «Made by Sweden»:

Se Akers film «Made by Norway»:

Kulturstrøm

 • Komponisten Pendercki er død

  En av de største komponister i nyere tid, Krzysztof Penderecki, er gått bort, melder Classic FM. Penderecki komponerte flere av sine viktigste verk til minne om katastrofer på 1900-tallet. Mest kjent er hans Threnody for ofrene for Hiroshima. Den polske komponisten ble 86 år.

  Krzysztof Penderecki
  Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters
 • Hør minikonsert

  Med Charlotte Dos Santos. Det norske stjerneskuddet har gitt anmeldere og fans hakeslepp med sin jazz-soul-pop. Den nyeste låten, «Helio» handler om å hele seg selv, før du kan elske noen andre, forteller hun til Kulturstripa.

  Charlotte Dos Santos
 • En kompis sa han kunne synge

  Artisten Hkeem forteller om mamma som forbilde, om sukssen, og da han fant ut at kan kunne synge. Hør ham dypdykke i sin nyeste singel, «Para», i Kulturstripa.

  Hkeem - VG-lista Topp20 Rådhusplassen 2018

Flere kulturnyheter