NRK Meny
Normal

– Ylvis i klasse med Eminem og Usher

– Dette er en pris artister som Eminem, Usher og Linkin Park har vunnet tidligere. At Ylvis har kommet seg opp på dette nivået i løpet av få måneder er enormt, sier Warner Music.

I dag vant Ylvis prisen for beste internasjonale artist i Asias største musikkshow, MAMA, i Hongkong.

VIDEO: Ylvis vant prisen for beste internasjonale artist i Asias største musikkshow i dag.

Ylvis vant storpris i Hongkong

Ylvis vant storpris i Hongkong.

Foto: Jørgen Thue

I dag vant Ylvis prisen for beste internasjonale artist i Asias største musikkshow, MAMA, i Hongkong, og kan virkelig si å ha tatt verden med storm. Fra før har videoen deres The Fox blitt sett snart 240 millioner ganger på Youtube.

Eminem og Ylvis

– Det er utvilsomt en svært verdifull eksponering for Ylvis og The Fox. Asia kniver med USA om å være det største musikkmarkedet i verden, og showet sendes i 94 land og det er vel anslått rundt 2,4 milliarder seere, sier Axel Myre Hyge i Warner Music til NRK.no.

– Hvor stort er dette?

– Det er en pris artister som Eminem, Usher og Linkin Park har vunnet tidligere, og i fjor gikk den til Psy. At Ylvis har kommet seg opp på dette nivået i løpet av få måneder er enormt.

– Hvor går ferden videre?

– Det vil tiden vise. Det er fremdeles stor interesse og massiv etterspørsel fra svært mange markeder som vil ha Ylvis inn til TV-oppdrag og promo-aktiviteter, - også har vi jo selvsagt Spektrum-konserten 28. februar å se frem til.

Eksponert i mange ulike kanaler

Medieviter Cathrine Salhus har skrevet Masteroppgave om norske artisters bruk av sosiale medier i egen promotering. Hun mener Ylvis-brødrene aldri ville oppnådd samme suksess uten sosiale medier.

– Jeg tror ikke Ylvis ville hatt like stor suksess i Asia og generelt internasjonalt om det ikke var for sosiale medier. Da tenker jeg på i den graden de har blitt eksponert på.

Salhus mener The Fox appellerer til en veldig bred gruppe. Det lages barnebøker om reven og mange unger er opptatt av dette. I tillegg er musikken catchy, blir spilt overalt og folk er opptatt av den.

– Fordi videoen slår an blir den delt i sosiale medier. Jeg tror kombinasjonen av alt dette har vært veldig positivt for dem, sier Salhus.

Ylvis på MAMA

Ylvis på den røde løperen i Hongkong.

Foto: Mama.interest.me / Skjermdump

– Her i Norge tror jeg det viktigste for Ylvis' suksess er måten de har jobbet på, at de har vært eksponert i mange ulike kanaler, og at vi allerede har et forhold til dem. Men sosiale medier bidrar helt klart til at det blir en ennå større snakkis. Positiv omtale er alltid god PR, sier Kathrine Salhus til NRK.no.

TVNorge superstolte av brødreparet

I TVNorge er stemningen på topp etter at Ylvis vant prisen for beste internasjonale artist. Suksessen med The Fox har helt klart hatt en positiv innvirkingen på børdreparets talkshow «I kveld med YLVIS», som nå er ferdig for i år.

– Hva kan man si annet enn at det blir mer og mer fantastisk med Ylvis for hver dag som går. I den grad jeg trodde det ikke var mulig å gratulerer med flere ting, så får de en til fra TVNorge. Vi er så utrolig stolte av dem, sier Hanne McBride som er mediesjef i TV Norge.

Flere har fått øynene opp for Ylvs-brødrene etter suksessen. Programmet hadde denne sesongen i snitt 339.000 seere, som er en økning fra de to foregående sesongene.

– Blir det eksport nå?

– Showet vises allerede både i Norge og i Sverige og TVNorge har hatt interesse fra flere land. I tillegg er klippene fra denne sesongen svært populære på TVNorges YouTube-kanal. Det er ikke lenger uvanlig å klokke opp en par hundre tusen visninger på en dag, sier McBride til NRK.no.

Og når det regner på presten så drypper det på klokkeren.

– Klart det har dryppet på oss. Dette var innhold i et TV-program, men fra nå av er det bare å bøye seg i støvet og være nysgjerrig på hvor langt Ylvis kan ta dette.

Det som har skjedd med The Fox er en ekstrem anerkjennelse av Ylvis sitt unike talent, og en aldri så likten high-five til TV Norges humorsatsning, og vi er takknemlig for å ha vært en del av det, sier McBride til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold