Hopp til innhold

– Voksne vet ikke hva som skjedde i nord

«Slaget om Narvik» er filmen Tommy Wirkola endelig føler seg klar for å lage, med en historie han mener det er på tide at mange nordmenn får høre om for første gang.

Tommy Wirkola

LAGER KRIGSFILM: Etter personlig vekst og erfaring føler regissør Tommy Wirkola at han kan rettferdiggjøre å lage filmen han har tenkt på i snart ti år.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Voksne folk jeg snakker med har ikke kunnskap om det som skjedde under andre verdenskrig i Nord-Norge. De bare vet det ikke, sier regissør Tommy Wirkola til NRK.

– Det har vært mye fokus på «Max Manus» og sabotør-aksjonene, det som skjedde sørpå, men ikke nordpå.

Fredag meldte iFinnmark at Alta-væringens neste store prosjekt blir å filmatisere det som skjedde i nord under andre verdenskrig.

– Endelig klar

Etter Wirkola var ferdig med «Kill Buljo» i 2007, parodien på Quentin Tarantino sin «Kill Bill», følte regissøren og at slaget om Narvik burde fortelles.

– Men jeg følte meg ikke klar og erfaren nok personlig. Nå som jeg har mer erfaring, har blitt eldre og har gjort research, tror jeg det er på tide å lage denne filmen og fortelle denne historien, sier Wirkola, som selv har personlig historie relatert til kampen som ble utkjempet fra 9. april til 8. juni i 1940.

Historien kjenner han godt fra da han selv var ung, ettersom bestefaren hans var i Alta-bataljonen og kjempet i slaget. Dette er historier han har hørt fra sin mor, ettersom bestefaren døde før han ble født.

Vil treffe hele Europa

Hva slags film ser du for deg?

– Det må bli en stor film, som må rettferdiggjøre det som skjedde. Personlig blir det naturlig å fokusere på Alta-bataljonen og deres reise - hvordan bønder, fiskere og min bestefar, som da arbeidet i veivesenet, ble trukket inn i krig mot verdens beste hær.

FILMFESTIVAL-VENICE/ Cast member Dafoe poses during the photo call for the movie "Pasolini" at the 71st Venice Film Festival

JOBBER MED STORE STJERNER: Senere i år kommer Wirkolas nyeste film «What Happened to Monday», med blant annet Willem Dafoe (bildet), Noomi Rapace og Glen Close på rollelista. Dette er ikke første gang han jobber med profilerte skuespillere.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Men Wirkola er klar på én ting: han vil ikke at dette skal være en lokal-film. Den må nå ut i Europa.

– Naturligvis vil jeg også trekke inn franske, polske og engelske spesialsoldater som var med i kampene. På den måten blir filmen og historien større, og vi får fram de perspektivene også, og kanskje treffer hele kontinentet.

Kan ta år å lage

Dersom du forventet å kunne boltre deg i et kino-sete for å oppleve «Slaget om Narvik» i relativt nær framtid, må du nok smøre deg med litt ekstra tålmodighet. Dette kan ta noen år.

– Vi har nå en mann på manus, og vil nok bruke ett år på research og førsteutkast, så tar vi det derifra. Jeg må vite jeg kan portrettere det som skjedde der på en bra måte, og ikke skorte på ting, sier Wirkola, og legger til:

– Vi vil ha det oppe og gående så fort som mulig, men så bra som mulig også, og sluttresultatet skal føles stort, viktig og emosjonelt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober