Riksrevisjonen beklager at de ville ha etikkgranskning av NRK

Riksrevisjonen beklager at de tidligere gikk ut og sa at de ville granske NRKs etikk. – Ikke vår oppgave og svikt i våre rutiner, sier de nå.

Therese Johnsen

Riksrevisjonen vil i lys av saken ettergå egne rutiner for å unngå at dette skjer igjen, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen informerte om endringer i nyhetsdivisjonen 14. mai 2013.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ble overrasket over brevet fra Riksrevisjonen.

Foto: Magne Hansen / NRK
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold reagerer på utspillet fra Riksrevisjonen kom med overfor NRK i forrige uke.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er ikke Riksrevisjonens oppgave å undersøke NRKs presseetikk eller på noen måte blande seg inn i pressens redaksjonelle frihet, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen i en pressemelding sendt til NRK.

Riksrevisjonen sier videre at de håper å få satt et tydelig skille mellom det som er Riksrevisjonens kontrolloppgaver og medienes redaksjonelle frihet i dialogen videre med NRK.

Kringkastingssjefen: – Overrasket

I går ble det kjent at Riksrevisjonen varslet utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk. Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen ble overrasket over brevet han mottok fra Riksrevisjonen for rundt en uke siden.

– Vi er spørrende til om det er Riksrevisjonens oppgave å ettergå dette. Det er et viktig prinsipp i Norge at staten ikke har en rolle i medienes selvdømmeordning, sa Eriksen.

Også tidligere generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold reagerer:

– Dette kan da ikke være Riksrevisjonens oppgave. Jeg har aldri hørt på maken, ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med, sier han.

– Vil beklage og oppklare

I dag sier Riksrevisjonen at de har forståelse for reaksjonene.

– At henvendelser av en slik art og med en slik ordlyd ble gjort, er en svikt i våre egne rutiner. Riksrevisjonen vil i lys av denne saken ettergå egne rutiner for å unngå at dette skjer igjen, sier Johnsen.

I epostene som gikk til tidligere generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold, TV2 og SVT gikk vi klart utover det som er Riksrevisjonens oppgave, heter det i pressemeldingen.

– E-postene burde ikke vært sendt. Vi vil kontakte de som har mottatt våre henvendelser og beklage og forsøke å oppklare, sier Johnsen.

Kulturstrøm

 • Litteraturfestival rett hjem

  Norsk Litteraturfestival på Lillehammer har i år flyttet til NRKs lokaler på Marienlyst på grunn av Koronaviruset. Blant annet så inviterer Siss Vik og Hans Olav Brenner til litteraturfestival på TV.

  Siss Vik og Hans Olav Brenner inviterer til litteraturfestival på TV. Forfattere kommer på rekke og rad, alene eller sammen, med ny bok under armen eller med temaer det bør snakks om i disse dager.
 • Nordmenns digitalbruk har gått opp

  Flere nordmenn sier at de bruker digitale tjenester i dag enn før koronapandemien startet. 92 prosent av de 1.200 spurte i McKinseys undersøkelse sier at de bruker digitale tjenester i dag, mot 78 prosent før koronautbruddet, skriver NTB.

  Virus Outbreak Bracelet Photo Gallery
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Bob Kulick (70) er død

  Produsent og tidvis studiogitarist i rockebandet Kiss, Bob Kulick, er død. Broren hans, også tidligere Kiss-gitarist, Bruce Kulick, bekrefter det på Twitter. – Hjertet mitt er knust over å dele nyheten om at min bror er gått bort, skriver han.