NRK Meny
Normal

Riksrevisjonen beklager at de ville ha etikkgranskning av NRK

Riksrevisjonen beklager at de tidligere gikk ut og sa at de ville granske NRKs etikk. – Ikke vår oppgave og svikt i våre rutiner, sier de nå.

Therese Johnsen

Riksrevisjonen vil i lys av saken ettergå egne rutiner for å unngå at dette skjer igjen, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen informerte om endringer i nyhetsdivisjonen 14. mai 2013.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ble overrasket over brevet fra Riksrevisjonen.

Foto: Magne Hansen / NRK
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold reagerer på utspillet fra Riksrevisjonen kom med overfor NRK i forrige uke.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er ikke Riksrevisjonens oppgave å undersøke NRKs presseetikk eller på noen måte blande seg inn i pressens redaksjonelle frihet, sier ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen i en pressemelding sendt til NRK.

Riksrevisjonen sier videre at de håper å få satt et tydelig skille mellom det som er Riksrevisjonens kontrolloppgaver og medienes redaksjonelle frihet i dialogen videre med NRK.

Kringkastingssjefen: – Overrasket

I går ble det kjent at Riksrevisjonen varslet utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk. Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen ble overrasket over brevet han mottok fra Riksrevisjonen for rundt en uke siden.

– Vi er spørrende til om det er Riksrevisjonens oppgave å ettergå dette. Det er et viktig prinsipp i Norge at staten ikke har en rolle i medienes selvdømmeordning, sa Eriksen.

Også tidligere generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold reagerer:

– Dette kan da ikke være Riksrevisjonens oppgave. Jeg har aldri hørt på maken, ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med, sier han.

– Vil beklage og oppklare

I dag sier Riksrevisjonen at de har forståelse for reaksjonene.

– At henvendelser av en slik art og med en slik ordlyd ble gjort, er en svikt i våre egne rutiner. Riksrevisjonen vil i lys av denne saken ettergå egne rutiner for å unngå at dette skjer igjen, sier Johnsen.

I epostene som gikk til tidligere generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold, TV2 og SVT gikk vi klart utover det som er Riksrevisjonens oppgave, heter det i pressemeldingen.

– E-postene burde ikke vært sendt. Vi vil kontakte de som har mottatt våre henvendelser og beklage og forsøke å oppklare, sier Johnsen.