Hopp til innhold

– Jeg skal lage en av verdens 50 beste filmer

Hisham Zaman er ikke redd for å flagge egne ambisjoner. Nå gjør filmregissøren seg klar til å møte Robert De Niro.

Hisham Zaman

Hisham Zaman håper han får møte Robert de Niro under Tribeca Film Festival i New York.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Filmen "Før snøen faller" fikk svært gode kritikker etter at den hadde premiere tidligere i vinter. Den ble også kåret til beste nordiske film under filmfestivalen i Göteborg.

Hisham Zamans fortelling om æresdrap og en ung manns farefulle ferd til Norge er gripende og noe helt nytt i norsk film.

Likevel er det bare rundt åtte tusen kinogjengere som har løst billett.

Tenker ikke på tall

– Jeg kan ikke tenke på tall, da blir jeg bare trist, sier Zaman. Jeg er trygg på at filmen er kunsterisk vellykket og det er distrubutørens oppgave å få folk til å komme og se den. Og å sørge for at den treffer riktig publikum.

Den har ihvertfall truffet Robert De Niro og hans folk i Tribeca Film Festival. I midten av april gjør Hisham seg klar for New York. Han håper på et bilde sammen med sin filmhelt.

– Taxi Driver er en av mine favorittfilmer. Jeg så den sikkert femten ganger da jeg gikk på filmskolen på Lillehammer, sier Hisham Zaman.

Se kortfilmen Bawke

Bruker egne erfaringer

Hisham kom til Norge som tenåring fra irakisk Kurdistan. Han flyktet sammen med familien og bruker av sine egne erfaringer i filmene han lager. Men han er ikke så glad i å snakke om det.

– Jeg vil ikke at folk skal henge seg opp i min historie, sier regissøren som begynte med å filme familien da han var rundt 20 år gammel. Han vet noe om flukt og usikkerhet.

Nå henter han skuespillere på asylmottak.

Hvor er du om 10 år?

– Jeg håper jeg fortsatt lager film. Det er ingen selvfølge. Målet mitt er å lage en av verdens femti beste filmer, sier Hisham Zaman.

Hør intervjuet med Hisham Zaman på P2 søndag 31. mars kl 13

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP