NRK Meny
Normal

– Viktig med lesbisk tema i «Taxi»

Pakistanske Hina Zaidi spiller en ung muslimsk kvinne som lever et hemmelig liv som lesbisk i TV-serien «Taxi». Politiker Abid Raja mener profilerte pakistanere som lever et dobbeltliv, bør bruke denne anledningen til å komme ut av skapet.

Abid Raja og Hina Zaidi

Både Hina Zaidi og Abid Raja håper TV-serien kan inspirere unge muslimer til å tørre å stå frem som homofile.

Foto: Su Thet Mon/ Erlend Aas / NRK/ Scanpix

Mandag 24. oktober. Det er kvelden for den eksklusive førpremierevisningen av den nye NRK TV-serien «Taxi» på Klingenberg Kino i Oslo.

I kinosalen sitter en rekke norske kjendiser, profilerte mediepersonligheter og ukjent antall norskpakistanere, mange av dem drosjesjåfører.

Lyset slukkes, småpraten mellom venner og bekjente stilner og kinolerret lyses opp av projektoren.

Halvveis ut i andre episode, kommer det en kjærlighetsscene med to jenter som kysser hverandre. Hun ene er en blond, norsk kvinne. Hun andre er gift og muslimsk.

Et høyt gisp går gjennom forsamlingen og hele kinosalen blir stille.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se trailer for episode 2 av «Taxi»

– Blanding av frykt og spenning

Pakistanske Hina Zaidi spiller Fariba, søsteren til Javar, hovedpersonen i «Taxi».

Fariba er gift med en pakistansk mann, men har en hemmelig lesbisk kjæreste. Et kjærlighetsforhold som får store konsekvenser for hele familien.

– Jeg bare sank ned i kinosetet da jeg hørte gispet og stillheten. Det var så stille at jeg nesten fikk frysninger, sier skuespillerdebutant Hina Zaidi til NRK.no.

– Jeg satt der med en blanding av frykt og spenning i kroppen. Det var flaut å se seg selv være intim med en jente på lerretet. Jeg fryktet for hva folk satt og tenkte akkurat i de sekundene bildene rullet over skjermen, sier Zaidi.

– Fikk støtte fra familien

Handlingen i «Taxi» utspiller seg i det pakistanske miljøet i Norge, hvor det er svært tabu å snakke om homofili.

Zaidi forteller at hun var litt skeptisk i starten da regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen fortalte henne hva rollen som Fariba innebærer.

Skuespillerdebutanten snakket først med sin pakistanske familie som ba henne tenke godt igjennom før hun takket ja til rollen, ettersom «hun selv kunne bli tatt for å være lesbisk».

– De syntes det var ganske spennende og sa at de støttet meg 100 prosent om jeg følte at jeg var klar for en slik rolle, sier Zaidi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne og Javar

Anne (Kaia Varjord) og Javar (Adil Khan) i het omfavnelse, er langt fra kjærlighetsscenen i Taxi som vil skape mest debatt.

Foto: NRK

– Kan ikke ties i hjel

Zaidi håper hennes innsats i serien kan bidra til en forbedring for unge muslimer som føler de må skjule sin legning.

– Det er mange der ute som lever i frykt. Kanskje de venter på at noen tar det første steget og setter det på dagsorden, slik som Ulrik har gjort med Taxi, sier skuespillerinnen.

Hun mener det er en «viktig tema som ikke bør ties i hjel».

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen vil skape homodebatt i det pakistanske samfunnet.

Foto: SF Norge AS

– Homofili er så tabubelagt. Mange er nok ulykkelig fordi de ikke kan vise frem personen de elsker og er stolt av. Jeg håper det blir en del debatt rundt dette temaet, sier Zaidi.

Selv er hun ikke bekymret for hvordan TV-rollen som lesbisk kvinne, kan påvirke sitt eget liv.

– Jeg er sikker på meg selv som person. Hittil har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, men jeg vet at jeg er sterk nok til å takle eventuelle negative reaksjoner som måtte komme i forbindelse med dette, sier Zaidi.

– Kjente pakistanere bør ta ansvar

Advokat og venstrepolitiker Abid Raja sier til NRK.no at han håper serien vil få flere pakistanere til å stå frem som homofile.

– Det finnes jo homofile i det pakistanske miljøet som lever i det skjulte. Dette gjelder både kjente og ukjente personer som lever et dobbeltliv. Denne tv-serien et god anledning til å stå frem, sier Raja.

– Vi behøver folk som kan fronte de vanskelige sidene kulturen vår står ovenfor. Jeg håper derfor kjente pakistanere kan ta ansvar og stå frem som homofile. Hvis de går foran vil det gi rom for at andre kan komme etter, sier advokaten.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.