Hopp til innhold

– Vi trenger flere politimenn som Wisting

– Han er en sånn politimann som jeg tenker at vi trenger flere av, en som er uredd for å stå for egne meninger, sier forfatter Jørn Lier Horst om sin krimhelt William Wisting.

Jørn Lier Horst

Krimforfatter Jørn Lier Horst er aktuell med boken «Jakthundene».

Foto: Berit Roald / Scanpix

Horst er i høst aktuell med sin åttende roman om politiførstebetjent William Wisting, Jakthundene.

Tirsdag er forfatteren hovedgjest i Bokprogrammet, og han snakker blant annet om hvordan han bruker sine egne erfaringer som politimann når han skriver.

Slipper til bak politisperringene

I likhet med sin romanhelt, jobber Horst som etterforskningsleder ved Larvik politistasjon.

– Jobben min gjør at jeg slipper til bak politisperringene og inn på åsteder hvor forbrytere har etterlatt seg spor. Det er også der jeg liker å ta med leserne mine. Det er kanskje det som er min styrke som forfatter, sier Horst, som med sin serie om Wisting har blitt en av Norges fremste krimforfattere.

Han innrømmer at han tilbringer mye av arbeidstiden sin bak et skrivebord, men også der finner han materiale til kriminalhistoriene sine.

– En del av jobben min er å snakke med drapsmenn, voldtektsmenn og ransmenn. Det å være så tett på mennesker som har begått de aller verste forbrytelsene, gjør noe med deg, sier Horst.

– Samtidig så finnes det i alle disse menneskene en underlig dobbelthet. De har også noe menneskelig i seg. De kreftene som driver oss til kriminalitet – hevn, begjær, sinne – er følelser som jeg lett kan kjenne meg igjen i. Det er denne dobbeltheten jeg liker å utforske i bøkene mine.

Her kan du se et klipp fra Bokprogrammets intervju med Jørn Lier Horst:

Programleder Siss Vik intervjuer krimforfatter Jørn Lier Horst i Bokprogrammet 11. september 2012.

Jørn Lier Horst i Bokprogrammet

Ble selv etterforsket

Jørn Lier Horst, Jakthundene
Foto: Gyldendal

I 2010 ble Horst anklaget for grov uforstand i tjenesten og for å ha brutt taushetsplikten etter at han avhørte en torpedo uten å informere sine sjefer. Han ble senere frikjent , men erfaringen har satt spor hos forfatteren.

I Jakthundene blir William Wisting selv suspendert og satt under etterforskning, mistenkt for å ha fabrikkert bevis.

– Å bli anklaget for grov uforstand i tjenesten var en aha-opplevelse for meg. Det har gjort meg til en mye bedre etterforsker, men antagelig også til en bedre forfatter, sier Horst i programmet.

– Dette ble kanskje en dyr erfaring, men verdifull for meg som forfatter.

Journalisten ringte rett før klokka ti. Wisting oppfattet ikke navnet, bare at han ringte fra Verdens Gang.

«Vi skriver om Cecilia-saken i morgen,» innledet han. «Advokat Sigurd Henden har oversendt en begjæring til Gjenopptakelseskommisjonen.»

«Ja vel.»

«Vi ønsker din kommentar til at du blir beskyldt for å ha jukset med bevisene som fikk Rudolf Haglund dømt.»

Wisting kremtet og svarte med stødig stemme: «Hva var navnet ditt?»

Jørn Lier Horst / Jakthundene

– Det var Mankell som staket ut min karrierevei

Jobben i politiet har dannet utgangspunkt for mange av Horsts historier, men han har også latt seg inspirere av andre fiktive krimhelter.

– Jeg har alltid lest mye, og mange av de spenningsbøkene jeg har lest, har vært springbrett videre inn i litteraturen, forteller Horst.

– Da jeg begynte på politiskolen, leste jeg Henning Mankells Morder uten ansikt om Kurt Wallander. Jeg tenkte «en sånn politimann vil jeg også bli». Ikke sliten og desillusjonert, men en som hadde et oppriktig ønske om å bidra med noe og utgjøre en forskjell for de enkeltmenneskene som han møter i jobben.

– Sånt sett så var det jo Henning Mankell som staket ut min karrierevei som politimann, sier forfatteren.

Rolf Lassgård som Kurt Wallander

Skuespiller Rolf Lassgård som Kurt Wallander. Henning Mankells litterære figur har inspirert Jørn Lier Horst.

Foto: Nils Bergendal/SVT Bild

– En sånn politimann trenger vi flere av

Horst ser på sin egen hovedperson som «politiidealet».

– Han er en sånn politimann som jeg tenker at vi trenger flere av: en som ikke er redd for å stå for egne meninger, forteller han.

I løpet av sine år i politietaten sier Horst at han har møtt mye motgang, og han mener at «deler av etaten kanskje er på vei i feil retning».

– Jeg har en dobbeltrolle siden jeg er en del av den utøvende myndigheten. Derfor har jeg ikke lyst til å skrive kronikker i avisene om hva jeg mener er feil med kriminalpolitikken. Da finner jeg min egen vei og lar William Wisting gjøre seg sine tanker i bøkene.

Hele intervjuet med Jørn Lier Horst kan du se i Bokprogrammet på NRK2 den 11. september eller senere i Nett-tv.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP