– Vi krangler hele tiden om lengden på sangene

NEW YORK (NRK): Metallica-vokalist James Hetfield legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende å samarbeide om det nye albumet.

NRK var de eneste fra Norge som fikk intervjue Metallica i forbindelse med deres siste albumutgivelse. Se hva James Hetfield sier om det norske bandet Kvelertak.

FÅR KVELERTAK-GAVE: Metallica-vokalist James Hetfield lovpriser hvordan norske Kvelertak opptrer på scenen.

Som eneste norske medium møtte NRK Metallica i New York i forbindelse med at bandet nå kommer med sitt 13. album.

Hele åtte år har gått siden de ga ut sitt forrige album «Death Magnetic». I mellomtiden har årene gått til turneer, festivaler, en live-EP og et mindre vellykket samarbeid med Lou Reed.

Først for tre år siden startet arbeidet med det nye albumet «Hardwired...to Self Destruct», som slippes 18. november.

Ny musikk

Låtene «Hardwired» og «Moth Into Flame» er allerede ute, til stor begeistring fra fansen.

– Jeg kan ikke forstå at folk liker musikken så godt allerede. Jeg må faktisk klype meg selv i armen, sier vokalist James Hetfield til NRK.

Han understreker at albumet ikke er et forsøk på å gjenskape tidligere suksesser.

– Det blir som å jage historien. Hvorfor skal man gjøre det når den allerede er der? Vi vil bare gjøre det som vi tror er riktig. Hvis vi er fornøyde og fire menn kan bli enig om det – så er det en suksess, sier han.

Global Citizen Festival 2016 James Hetfield, Lars Ulrich, Metallica, Global Citizen Festival

NY MUSIKK: Metallica har allerede sluppet to låter. Bildet er fra en konsert i New York i september.

Foto: Kathy Kmonicek / Ap

Konflikter

Vokalisten legger ikke skjul på at samarbeidet til tider har vært utfordrende. Tre av de fire medlemmene har holdt sammen i over 30 år – også grunnleggerne James Hetfield og danske Lars Ulrich.

2013 Comic-Con - Metallica Performance Lars Ulrich

GRUNNLEGGER: Trommis Lars Ulrich og vokalist James Hetfield grunnla bandet i 1981.

Foto: Chris Pizzello / Ap

– Lars og jeg er begge veldig lidenskapelige og det er i hovedsak vi som setter albumet sammen. Det er klart at det blir konflikter når jeg mener at jeg vet hva som er best for albumet, og Lars mener han vet det, sier han, og utdyper:

– Vi krangler hele tiden om lengden på sangene. Jeg vil ha kortere og mer kompakte sanger, mens han er stikk motsatt. Han vil spille og la sangen skrive seg selv underveis.

Bandmedlemmene beskriver seg som en familie – med det som følger med.

– Da vi møttes var vi venner, men nå er dynamikken endret. Vi har hatt problemer med hverandre, men fordi vi er familie finner vi ut av det, sier gitarist Kirk Hammett, og legger til:

METALLICA

Gitarist Kirk Hammett har vært med i bandet i 33 år. Her spiller han på Valle Hovin i 2007.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Når jeg tenker tilbake på konflikter vi har hatt føles det nå bare som en liten irritasjon. Det som virkelig betyr noe er båndene vi har – følelsesmessig og musikalsk.

Har fortsatt drivkraft

Metallica omtales som et av tidenes mest suksessfulle band og har solgt 110 millioner album gjennom karrieren.

Trolig vil de holde på i mange år til, for vokalisten har stor motivasjon til å fortsette.

– Jeg vet ikke hva annet jeg skulle gjort. Musikk er som oksygen for meg. Jeg må høre det, føle det og spille det. Perfeksjonist-delen av meg, om at hver plate skal bli bedre enn den forrige, er en stor drivkraft. Slik har det vært siden begynnelsen.

MEXICO/ Members of heavy metal band Metallica pose during a photocall in Mexico City

NYTT ALBUM: Åtte år etter «Death Magnetic» er Metallica igjen klare med nytt album. Her er Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammett i forbindelse med en konsert i Mexico i 2012.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters
Se hele NRKs intervju med Metallica-gitarist Kirk Hammett. Reporter Daniel Eriksen.

VIDEO: I 2014 møtte NRK Metallica-gitarist Kirk Hammett. Se hele intervjuet.

Kulturstrøm

 • Første trailer for Star Wars-serie

  Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.

 • Vann Dronningens musikkonkurranse

  Den russiske barytonen Sergej Kajdalov (27) vann Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Songaren konkurrerte ut fem andre finalistar på Den Norske Opera og Ballett fredag kveld. Premien var på 500.000 kroner. Høyr heile finalen i NRK Klassisk her.

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters