– Vi kommer til å være strenge

Var alt bedre før? Nå skal NRK gjennomføre politikerdebatt slik de gjorde det på 70-tallet.

Vi børster støv av NRKs debattreglement fra 1960-tallet når vi inviterer dagens partiledere til retrodebatt om vår tids store saker.

Dame med lyst hår og mann med grått hår og briller

Nina Owing og Ole Torp skal lede Retrodebatten.

Foto: Tone Gjerde / NRK

– Det er jo et eksperiment, og først og fremst morsomt å prøve, sier programlederne Nina Owing og Ole Torp.

For torsdag kveld skal vi tilbake til 70 og 80-tallet, når NRK trommer sammen til en stor, direktesendt TV-debatt fra studio på Marienlyst, et studio som nesten er identisk med da gjestene het Anders Lange og Gro Harlem Brundtland.

Bak politikerne skal det sitte, nå som da, en hel gjeng med rådgivere som gir tips og råd til politikerne underveis. Den største forskjellen er muligens at det ikke er lov til å røyke sigaretter i studio.

Eli og Carl I. Hagen

Året er 1983, og Eli Hagen fungerer som sekundant for Carl I. Hagen under en TV-debatt.

Foto: Owesen, Paul / NTB scanpix

Mange regler å holde orden på

Og som om ikke det var nok - på denne tiden het det ikke programleder, men ordstyrer. Det betyr at Owing og Torp ikke skal stille de kritiske spørsmålene som vi har blitt vant med de siste årene. Nå skal de «bare» styre ordet.

– Vi får se om vi greier å holde oss. Men de vil nok merke at vi er der, forteller Owing og Torp.

Og merke det gjorde nok seerne også for tretti og førti år siden, da var det mye diskusjon om regler, for de var det mange av. Det var svært viktig at alle fikk nøyaktig like lang taletid, og det samme gjelder derfor for retrodebatten.

Full forvirring om reglene i TV-debatten

– Tiden er skrevet i stein

Og om ordstyrerne ikke skal stille de mest kritiske spørsmålene, så er det én ting de ikke viker fra: Klokka.

– Her er tiden er skrevet i stein, sier Ole Torp.

Det betyr at hver representant får ett minutt til sitt hovedinnlegg, i tillegg til tretti sekunder til replikk. Blir de ikke ferdige, blir de avbrutt.

– Vi har tenkt å være strenge her, sier Torp.

Selv om denne debatten er et morsomt stunt, understreker programlederne at det blir seriøs debatt.

– Vi har jo funnet tema hvor vi vet at det vil være fronter. Vi skal ha politiske tema, håndtert med politiske øyne. Det har jo vært en turbulent høst, politikerne nådde jo budsjettfristen med et nødskrik, sier Nina Owing.

Retrodebatten går direkte på NRK1 torsdag klokken 21:30.

Kulturstrøm

  • Avslører ny sesong av «The Crown»

    Lørdag kveld avslørte strømmegiganten Netflix at femte sesong av den populære serien «The Crown» slippes om ett års tid. Imelda Staunton, som blir den neste skuespilleren i rekken som tar på seg rollen som dronning Elizabeth II, kunngjorde nyheten.

    – Vi gleder oss til å gi deg neste sesong av «The Crown» i november 2022, sier hun i en video fra publisert på dem offisielle Twitter-kontoen til Netflix.