NRK Meny
Normal

– Vi har laget verdens ondeste barnekarakter

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg vil utfordre barns oppfatning av godt og vondt i den kommende filmen Julekongen – full rustning.

Filmplakat av Julekongen - full rustning

JULETRØBBEL: Filmen Julekongen – full rustning har mange av de samme karakterene som den populære TV-serien. Men i filmen er det lillesøsteren Mira som er helten.

Foto: Storm Films / Nordisk Film AS

Tre karakterer fra «Julekongen - full rustning» ute i skogen

MUGG: Det er ikke alle onde som blir snille til slutt. Rollefiguren Mugg er ond tvers igjennom i filmen «Julekongen – Full rustning».

Foto: Storm Films / Nordisk Film AS

– Vi har laget verdens ondeste barnekarakter. Det er en jente som bare er ond, Mugg heter hun. Vi har hatt lyst til å utfordre barns oppfatninger, og vise dem at det ikke er alle onde som blir snille til slutt, forteller manusforfatter Harald Rosenløw Eeg.

Sammen med Lars Gudmestad skrev han fram det populære universet i julekalenderen Julekongen, som gikk på NRK Super i 2012. Der ble vi kjent med Kevin og lillesøsteren Mira, som oppdaget en hemmelig Ridderdal full av spennende eventyr, onde trollmenn og prinsesser.

I den kommende filmen møter vi ikke bare Mugg, «verdens ondeste barnekarakter», men seeren får også vite hva som har skjedd med både Mira, Kevin og den hemmelige Ridderdalen tre år etter at TV-serien ble avsluttet.

Barna blir så ordentlige, de blir altfor streite.

Harald Rosenløw Eeg

Hva betyr jula?

– Dette er både et nytt eventyr og en fortsettelse av historien i TV-serien. Vi prøver å stille spørsmålet «Hva betyr jula?». Det handler jo om å gi fra seg noe av det fineste man har, sier Eeg.

Manusforfatteren, som tidligere har skrevet manus til filmer som Bølgen, Tusen ganger god natt og De usynlige, er opptatt av å gi barna en fortelling som passer inn i tiden vi lever i. Derfor er det ikke resirkulering av gamle historier eller en retro tidskoloritt i Julekongen – full rustning.

– Filmen dreier seg ikke om nettmobbing og sosiale medier, men budskapet er oppdatert.

Barn forklarer noen av ordene og begrepene i filmen «Julekongen - full rustning».

FORKLARER: Slik forklarer barna som har sett filmen ord som «prinsesse», «magi» og «julekonge». (Klipp fra filmselskapet)

Lillesøsteren blir helten

Harald Rosenløw Eeg

SPEILER SAMFUNNET: Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg ønsker at både voksne og barn skal identifisere seg med rollefigurene i filmen om Julekongen. - Filmen skal speile virkeligheten, selv om det er en barnefilm.

Foto: Roald Marker / NRK

De kjente karakterene i julekalenderen har vokst på de tre årene det tok å skape spillefilmen Julekongen – full rustning. Kevin begynner å bli ganske voksen, og det er lillesøsteren Mira som må redde julen. Men det er ikke bare lett.

– Mira vil godt, men ender opp med å ødelegge alt. Moralen i filmen er: Du gjør så mye dumt. Ikke slutt med det! Det er selvfølgelig ikke bare et julebudskap. Det handler om å akseptere at folk kan være annerledes. Det er en viktig ting å formidle til barn.

Aksepten for annerledeshet er enda viktigere i en tid hvor barn og unge måles på det meste, mener Eeg.

– Alt er så konformt! I dag er det krav til at unge skal være på en viss måte, enten det er på sosiale medier eller nasjonale prøver. Barna blir så ordentlige, de blir altfor streite. Vi vil vise at ikke alle må være like. Det å være annerledes er ikke nødvendigvis noe negativt.

Julekongen – full rustning har premiere lørdag 14. november, men vil også bli vist på Den store kinodagen 7. november.

Les også: Regissørektepar kjemper om å lage årets beste barnefilm

Les også: Pangstart for «Julekongen»

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP