Hopp til innhold

– Vi har blitt seriens homomaskoter

Bestevennene Adam Schjølberg og Tore Petterson er klare for en ny sesong av «Sofa». Seriens kanskje mest populære tv-tittere tror deres legning er en viktig grunn til at folket har trykket dem til sitt bryst.

Smakebit fra første episode av Sofas tredje sesong.

– Jeg tror det har å gjøre med hva vi representerer i serien. Jeg tror vi viser en annen side av det å være homofil, sier Adam Schjølberg.

I «Sofa» følger vi utvalgte norske tv-seere gjennom en uke foran skjermen. Tidligere i år vant «Sofa» Gullruten for beste nye programserie.

Schjølberg og Petterson har vært med fra første sesong i 2014 og ble tidlig publikumsfavoritter på grunn av sine kjappe replikker.

– Det er mye man kan si som homo, som man ikke kan si som hetero. Vi kan snakke om hvilke sko damer bør gå i og tøyse med kropp på en annen måte enn heterofile. Vi har litt større spillerom og har kanskje blitt litt homomaskoter for serien, sier Petterson.

– Vært en døråpner

De har vært bestevenner i tolv år, noe Schjølberg tror er grunnen til at de gjør seg godt på TV. Han forteller at de ser TV på samme måte når kameraene ikke er til stede.

Adam Schølberg og Tore petterson

DELER SOFA: Adam Schjølberg og Tore Petterson opplever ofte å bli stoppet på gaten på grunn av programmet.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Jeg føler vi er ganske like når kameraene ikke er til stede. Den største forskjellen er at vi har vært venner så lenge at vi ikke trenger å prate så mye. Jeg kjenner Tore så godt at jeg vet hva han synes om et TV-program før han sier noe.

Schjølberg og Petterson har i flere år drevet med standup. Senere i år skal de holde juleshow på Latter og duoen legger ikke skjul på at «Sofa» har gitt karrieren et oppsving.

– Det har absolutt vært en liten døråpner for oss med tanke på jobben vi har. Det har blitt full rulle etter «Sofa», sier Adam.

Tredje sesong av Sofa har premiere på NRK1 klokken 22.30 i kveld. I tillegg til Tore og Adam, følger årets sesong familien Hussain, ekteparet Jan og Silvia samt vennene Cecilie Lyding, Thea Berntzen og Edwin Ortiz.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober