NRK Meny
Normal

– Vi har aldri før hatt så mange folk her

Over 3600 klager er kommet inn etter Fredrik Skavlans intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. I dag skal han forsvare intervjuet for Kringkastingsrådet, med et rekordstort presseoppmøte.

Møte i Kringkastingsrådet torsdag 23. april 2015. Kringkastingsrådet drøfter Fredrik Skavlans mye omtalte intervju med Sverigedemokratarnes Jimmie Åkesson. Skavlan kommer selv for å forsvare seg i rådet. NRKs problemer med å nå et ungt publikum er temasak nummer to på møtet torsdag. Elever fra medielinja på Porsgrunn videregående skole deler sine vurderinger av NRKs tilbud på fjernsyn, radio, nett og mobil.

SKAVLAN SKAL DISKUTERES: Kringkastingsrådet skal gå Åkesson-intervjuet etter i sømmene. Følg møtet i Kringkastingsrådet torsdag fra klokka 09.00.

NRK følger møtet i Kringkastingsrådet.

Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sveriges tredje største parti, Sverigedemokraterna, utløste en tirade av klager til Kringkastingsrådet. Aldri før har så mange klaget på én og samme sak. Og aldri før har så mange journalister dukket opp for å dekke et møte i rådet.

– Vi har aldri hatt så mange her, innledet lederen av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, møtet med.

Skavlan selv ville kun si dette i forkant av møtet:

– Dette blir spennende.

Essensen i klagebrevene handler om at Skavlan var for aggressiv, kom med for mange avbrytelser og driver med forskjellsbehandling av partiledere. Programlederen har tidligere forsvart behandlingen av Jimmie Åkesson.

– Åkesson er en veldig kontroversiell politiker. Vi har ikke den type politiker på vårt storting. Han representerer et veldig kontroversielt parti som ifølge mange har ekstreme holdninger. Det skulle være helt, helt feil å invitere ham i studio uten å stille kritiske, politiske spørsmål. Da tror jeg at jeg hadde fått enda mer kjeft, sier programlederen til NRK.

Se det mye omtalte intervjuet her:

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

FIKK ROS OG RIS: Skavlan fikk også honnør for ikke å ha tatt i Jimmie Åkesson med silkehansker. Andre mente han fikk for røff behandling av journalisten og programlederen.

Kritisk Kokkvold

Lederen av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, skjønte at det kom til å komme mange klager da han selv så programmet på TV.

Pressenestoren skal i dag være med på behandlingen av saken og har allerede stilt spørsmål ved Skavlans intervju av den svenske partilederen.

– Det spørs om han er en person man bør gå så nær innpå. Det var ikke noe Skavlan plutselig fikk for seg. Han hadde bestemt seg for å ta ham, sa Kokkvold til NRK i mars.

Innslag fra Søndagsrevyen om reaksjonene på Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson.

SKAVLAN SVARER: – Jeg kan godt forstå at mange kan bli opprørt av det intervjuet hvis man ikke vet hvem Åkesson er, og hvilken rolle han spiller i svensk politikk, sa Skavlan til NRK i mars.

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form