NRK Meny
Normal

– Verden har blitt litt fattigere. Det er lov å gråte litt nå

Musiker og radiovert Thomas Felberg mener David Bowie var en av de aller største, uansett sjanger. Musikkjournalist Arild Rønsen blir tydelig rørt når han snakker om Bowies død.

Thomas Felberg i storband

Thomas Felberg, her som Stjernekamp-dommer, mener Bowie var en av de aller største. – Det er lov å gråte litt nå, sier Felberg.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Mandag kom meldingen om at rockelegenden David Bowie er død, 69 år gammel. Nyheten om dødsfallet kommer bare to dager etter utgivelsen av britens siste album, «Blackstar».

Arild Rønsen, som i mange år har jobbet som musikkjournalist, sliter med å holde tårene tilbake når han snakker om Bowies bortgang.

– Det er trist. En usedvanlig trist morgenmelding.

– Du er rørt?

– Ja, jeg er det. Fordi David Bowie var en av de aller største. Enkelt og greit. Han brukte 69-årsdagen sin, nå på fredag, til å gi ut den beste plata han har gitt ut, kanskje noensinne. I anmeldelsen min skrev jeg at plata innen kunstrocken er en milepæl på linje med det Miles Davis «Kind Of Blue» var innen jazzen.

– Så han rakk i alle fall det.

Arild Rønsen om David Bowies liv.

Musikkjournalist Arild Rønsen snakker om David Bowies bortgang.

– Verden har blitt et fattigere sted

Thomas Felberg er tidligere frontmann i rockebandet WE, og har nå sitt eget radioprogram på P13. Han er mildt sagt overrasket over dødsfallet.

David Bowie spilte på Norwegian Wood i Oslo i 2004

David Bowie er død, 69 år gammel. Her fra konserten på Norwegian Wood i Oslo i 2004.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det kom som en bombe, og jeg er i sjokk akkurat nå, sier Felberg, som mener det har vært en tung start på året for musikkinteresserte.

Han viser blant annet til Motörhead Ian «Lemmy» Kilmisters død, i tillegg til at New Orleans-legenden Allain Toussaint gikk bort i november i fjor.

– Verden har blitt et fattigere sted, men vi kan fortsatt farge det med det de har lagt igjen, sier Felberg.

Hyller Bowie i sosiale medier: – Jeg mistet nettopp en helt

Les anmeldelsen av Bowies siste album her

– Hans siste hilsen til verden

Robert Sætervik

Musikkjournalist Robert Sætervik i NRK mener Bowie var en spydspiss innen rocken.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Bowie har holdt seg unna rampelyset den siste tiden, og kreftdiagnosen har ikke vært kjent for offentligheten. Felberg tror ikke det er tilfeldig at Bowie slapp sin siste plate for bare to dager siden.

– Jeg tror han har planlagt dette, og at han har visst at han skal dø. Det er helt i Bowies ånd. Dette er hans siste hilsen til fansen og verden. Sånn sett er jeg glad for at vi fikk denne plata, og jeg tror veldig mange kommer til å høre veldig nøye på den, sier Felberg.

– Hvordan bør han minnes?

– Vi må høre på platene hans, hylle ham, og det er lov å gråte en skvett.

Musikkjournalist Robert Sætervik i NRK mener Bowie har vært en spydspiss innen rocken.

– Han søkte alltid nye veier og nye måter å uttrykke seg på. Han har derfor vært en slags «artistenes artist», selv om han også har hatt et bredt nedslagsfelt blant fans og det platekjøpende publikum, sier Sætervik.

David Bowie
Foto: NILS MEILVANG / AP

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).