NRK Meny
Normal

Anno-Fredrik: – Veldig små ting kan bli store utfordringer

Fredrik jobber til daglig som tømrer, så å utføre håndverk på 1700-tallsmåten ble en ganske annerledes opplevelse.

Katinka og Fredrik ser på tegning i Anno
Foto: NRK

Fredrik smir i Anno

Fredrik tapte svennestykket i vognmakerlauget, men han syntes det var veldig gøy å lære smiing.

Foto: NRK

– Jeg tror jeg ble litt mer nevenyttig inne på Anno. I 2015 har man så mange verktøy at ingenting blir veldig utfordrende, men der inne ble alt annerledes. Veldig små ting blir store utfordringer. Det var alltid noe som gikk galt, eller ble ødelagt, sier han.

Tømreren fra Voss fikk prøve seg i to svennestykker der alt måtte lages på gamlemåten, og han gikk seirende ut og ble mester i møbelsnekkerlauget. Men det var svennestykket han tapte han likte best.

– Det var sykt morsomt å prøve å smi. Så det svennestykket, og mesterstykket til Lars Kristian der vi skulle smi, var ganske fett. Og det var veldig gøy å hjelpe Katinka med mesterstykket hennes. Når man gjør sitt eget mesterstykke, forteller man mest hva de andre skal gjøre. Det er en bedre følelse å hjelpe til og gjøre jobben, sier han.

Lite planlagt deltakelse

Mens flere av de andre deltakerne har hatt både små og store delmål, og har vist stort konkurranseinstinkt, tok Fredrik det hele mer som det kom.

– Jeg kom hjem fra ferie rett før Anno, så jeg hadde ikke rukket å tenke så mye over deltakelsen eller sette meg noen mål. Men med en gang jeg kom dit, var det å bli svenn og mester noe jeg ville, sier han.

Det klarte han, og Fredrik viste også styrke både da han hjalp de andre med sine mesterstykker, men også i turneringer og dueller.

To uker på rad måtte han ut i duell, og selv om han komfortabelt klarte å slå ut Frode forrige uke, var det verre å hamle opp med Chris.

– Før fektekampen med Frode var jeg sykt spent, og visste ikke hva jeg kunne forvente. Det var litt annerledes mot Chris, for jeg visste at han hadde fektet en del før, og det gikk ganske fort opp for meg at det ikke gikk, sier han.

Saken fortsetter etter bildet

Fekting i Anno

Fredrik slo ut Frode i fekting, men klarte ikke å hamle opp med Chris.

Foto: NRK

Konstant sulten

Da Fredrik røk ut syntes han først det var helt greit å reise hjem, men i ettertid ville han gjerne vært med på de siste konkurransene i finaleuka. Å komme hjem tilbake til 2015 bød ikke på noen problemer, og han falt raskt tilbake til gamle vaner.

– Jeg skulle vel ønske at jeg hadde klart å holde på det perspektivet jeg fikk på ting i Anno litt lenger etter at jeg kom ut, men etter et par dager var alt tilbake til det gamle, sier han.

Også matvanene, som nok var etterlengtet da han var i år 1721.

– I hverdagen spiser jeg ekstremt mye, og det er umulig for meg å legge på meg. Så jeg gikk ned en del kilo der inne. Jeg slet mye med maten, og særlig mengden. Jeg gikk konstant sulten hele tiden, sier Fredrik.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz