Hopp til innhold

Anno-Fredrik: – Veldig små ting kan bli store utfordringer

Fredrik jobber til daglig som tømrer, så å utføre håndverk på 1700-tallsmåten ble en ganske annerledes opplevelse.

Katinka og Fredrik ser på tegning i Anno
Foto: NRK

Fredrik smir i Anno

Fredrik tapte svennestykket i vognmakerlauget, men han syntes det var veldig gøy å lære smiing.

Foto: NRK

– Jeg tror jeg ble litt mer nevenyttig inne på Anno. I 2015 har man så mange verktøy at ingenting blir veldig utfordrende, men der inne ble alt annerledes. Veldig små ting blir store utfordringer. Det var alltid noe som gikk galt, eller ble ødelagt, sier han.

Tømreren fra Voss fikk prøve seg i to svennestykker der alt måtte lages på gamlemåten, og han gikk seirende ut og ble mester i møbelsnekkerlauget. Men det var svennestykket han tapte han likte best.

– Det var sykt morsomt å prøve å smi. Så det svennestykket, og mesterstykket til Lars Kristian der vi skulle smi, var ganske fett. Og det var veldig gøy å hjelpe Katinka med mesterstykket hennes. Når man gjør sitt eget mesterstykke, forteller man mest hva de andre skal gjøre. Det er en bedre følelse å hjelpe til og gjøre jobben, sier han.

Lite planlagt deltakelse

Mens flere av de andre deltakerne har hatt både små og store delmål, og har vist stort konkurranseinstinkt, tok Fredrik det hele mer som det kom.

– Jeg kom hjem fra ferie rett før Anno, så jeg hadde ikke rukket å tenke så mye over deltakelsen eller sette meg noen mål. Men med en gang jeg kom dit, var det å bli svenn og mester noe jeg ville, sier han.

Det klarte han, og Fredrik viste også styrke både da han hjalp de andre med sine mesterstykker, men også i turneringer og dueller.

To uker på rad måtte han ut i duell, og selv om han komfortabelt klarte å slå ut Frode forrige uke, var det verre å hamle opp med Chris.

– Før fektekampen med Frode var jeg sykt spent, og visste ikke hva jeg kunne forvente. Det var litt annerledes mot Chris, for jeg visste at han hadde fektet en del før, og det gikk ganske fort opp for meg at det ikke gikk, sier han.

Saken fortsetter etter bildet

Fekting i Anno

Fredrik slo ut Frode i fekting, men klarte ikke å hamle opp med Chris.

Foto: NRK

Konstant sulten

Da Fredrik røk ut syntes han først det var helt greit å reise hjem, men i ettertid ville han gjerne vært med på de siste konkurransene i finaleuka. Å komme hjem tilbake til 2015 bød ikke på noen problemer, og han falt raskt tilbake til gamle vaner.

– Jeg skulle vel ønske at jeg hadde klart å holde på det perspektivet jeg fikk på ting i Anno litt lenger etter at jeg kom ut, men etter et par dager var alt tilbake til det gamle, sier han.

Også matvanene, som nok var etterlengtet da han var i år 1721.

– I hverdagen spiser jeg ekstremt mye, og det er umulig for meg å legge på meg. Så jeg gikk ned en del kilo der inne. Jeg slet mye med maten, og særlig mengden. Jeg gikk konstant sulten hele tiden, sier Fredrik.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.