Anno-Fredrik: – Veldig små ting kan bli store utfordringer

Fredrik jobber til daglig som tømrer, så å utføre håndverk på 1700-tallsmåten ble en ganske annerledes opplevelse.

Katinka og Fredrik ser på tegning i Anno
Foto: NRK

Fredrik smir i Anno

Fredrik tapte svennestykket i vognmakerlauget, men han syntes det var veldig gøy å lære smiing.

Foto: NRK

– Jeg tror jeg ble litt mer nevenyttig inne på Anno. I 2015 har man så mange verktøy at ingenting blir veldig utfordrende, men der inne ble alt annerledes. Veldig små ting blir store utfordringer. Det var alltid noe som gikk galt, eller ble ødelagt, sier han.

Tømreren fra Voss fikk prøve seg i to svennestykker der alt måtte lages på gamlemåten, og han gikk seirende ut og ble mester i møbelsnekkerlauget. Men det var svennestykket han tapte han likte best.

– Det var sykt morsomt å prøve å smi. Så det svennestykket, og mesterstykket til Lars Kristian der vi skulle smi, var ganske fett. Og det var veldig gøy å hjelpe Katinka med mesterstykket hennes. Når man gjør sitt eget mesterstykke, forteller man mest hva de andre skal gjøre. Det er en bedre følelse å hjelpe til og gjøre jobben, sier han.

Lite planlagt deltakelse

Mens flere av de andre deltakerne har hatt både små og store delmål, og har vist stort konkurranseinstinkt, tok Fredrik det hele mer som det kom.

– Jeg kom hjem fra ferie rett før Anno, så jeg hadde ikke rukket å tenke så mye over deltakelsen eller sette meg noen mål. Men med en gang jeg kom dit, var det å bli svenn og mester noe jeg ville, sier han.

Det klarte han, og Fredrik viste også styrke både da han hjalp de andre med sine mesterstykker, men også i turneringer og dueller.

To uker på rad måtte han ut i duell, og selv om han komfortabelt klarte å slå ut Frode forrige uke, var det verre å hamle opp med Chris.

– Før fektekampen med Frode var jeg sykt spent, og visste ikke hva jeg kunne forvente. Det var litt annerledes mot Chris, for jeg visste at han hadde fektet en del før, og det gikk ganske fort opp for meg at det ikke gikk, sier han.

Saken fortsetter etter bildet

Fekting i Anno

Fredrik slo ut Frode i fekting, men klarte ikke å hamle opp med Chris.

Foto: NRK

Konstant sulten

Da Fredrik røk ut syntes han først det var helt greit å reise hjem, men i ettertid ville han gjerne vært med på de siste konkurransene i finaleuka. Å komme hjem tilbake til 2015 bød ikke på noen problemer, og han falt raskt tilbake til gamle vaner.

– Jeg skulle vel ønske at jeg hadde klart å holde på det perspektivet jeg fikk på ting i Anno litt lenger etter at jeg kom ut, men etter et par dager var alt tilbake til det gamle, sier han.

Også matvanene, som nok var etterlengtet da han var i år 1721.

– I hverdagen spiser jeg ekstremt mye, og det er umulig for meg å legge på meg. Så jeg gikk ned en del kilo der inne. Jeg slet mye med maten, og særlig mengden. Jeg gikk konstant sulten hele tiden, sier Fredrik.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games