Hopp til innhold

– Utmerket at de undersøker Filminstituttet

Det mener tidligere og mangeårig direktør i NFI, Jan Erik Holst. Han tror det er den nye ordningen som gir penger til Hollywood som Riksrevisjonen ønsker å se på.

Jan Erik Holst i Norsk Filminstitutt

TIDLIGERE DIREKTØR I NFI: Tror de vil se på insentivordningen for utenlandske filmprodusenter.

Foto: Morten Rud / NRK

Riksrevisjonen har bestemt seg for å gå Norsk filminstitutt (NFI) etter i sømmene, og starter forarbeidet innen kort tid. De skal vurdere igjen i september om de går videre med undersøkelsene.

– Utmerket at de ser på NFI

Jan Erik Holst har vært direktør i Norsk filminstitutt i 1984 og 1988–2007. Han kan ikke huske at det er foretatt noen forvaltningsrevisjon av Filminstituttet tidligere.

Han tror Riksrevisjonen vil se på mange nye oppgaver instituttet har fått i det siste og blant dem den nye ordningen som skal lokke Hollywood-produsenter til Norge. Utenlandske filmprodusenter kan søke om å få tilbakebetalt 25 prosent av pengene de har brukt på filmproduksjon i Norge i den såkalte insentivordningen.

Hva synes du om å gå inn i NFI?

– Nei, det er jo aldeles utmerket det. I forbindelse med nye oppgaver så er det alltid rimelig og adekvat at de gjør det.

– Er det noen grunn til å tro at de finner noe kritikkverdi?

– Det aner jeg ikke for jeg har ikke jobbet der på to og et halvt år, men det har jo vært mye diskusjon rundt Hollywood-produksjonen Snømannen. Der var det jo problemer med arbeidstidsbestemmelser og arbeidsmiljølov, avlønning og slike ting.

Riksrevisjon velger hvert år ut noen deler av statens virksomheter de ser ekstra på. Det kalles forvaltningsrevisjon.

Undersøkelsen av NFI er underlagt utsatt offentlighet inntil eventuell rapportering til Stortinget. Det betyr at undersøkelsene og resultatene er hemmelig inntil det foreligger noe som er verdt å rapportere til Stortinget om.

Petter Gottschalk, som er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, sier at dette er alvorlig for Norsk filminstitutt.

Snømannen

NRK skrev i vinter om arbeidsforholdene på Hollywood-filmen Snømannen, hvor Arbeidstilsynet mente filmarbeiderne jobbet ulovlig mye overtid.

Holst mener at NFI, som gir rundt 600 millioner i tilskudd til filmbransjen i år, har et ansvar for kontroll og oppfølging av midlene.

– Særlig til denne filmen (Snømannen jour. anm.), for det var jo ganske skyhøye overskridelser på arbeidstiden bl.a. Det kan jo være en medvirkende årsak til at enkelte har ønsket at Riksrevisjonen går inn og ser på det.

Også Arbeiderpartiets Arild Grande synes det er positivt at Riksrevisjonen undersøker hvordan offentlige penger blir brukt.

Arild Grande, stortingsrepresentant (Ap)

POSITIVT: Arild Grande i Arbeiderpartiet synes det er positivt at Riksrevisjonen undersøker hvordan offentlige penger blir brukt.

Foto: Rita Kleven/NRK

– Det blir jo vanskelig for oss å vite hva som er årsaken til dette her, men jeg registrere jo at flere har stilt spørsmål ved insentivordningen og hvordan den er håndtert og vi trenger åpenhet rundt det. Det har vært en del kritiske saker knyttet til hvordan arbeidsvilkårene er for dem som har jobbet for internasjonale selskap, så det er nok viktig at man påser at norsk regelverk blir fulgt, og at du har gode arbeidsvilkår i bransjen. Og så forutsetter jeg jo at Kulturministeren har ting på stell.

– Vi har ingenting å skjule

Direktør i Norsk filminstitutt Sindre Guldvog er kjent med at de får Riksrevisjonen på besøk, men han vet ikke hva som er bakgrunnen for at de har valgt å gå inn i NFI nå, eller hvilken del av virksomheten de skal gå inn i.

– Etter det jeg vet så har vi ingenting å skjule så jeg har ikke noen spesiell frykt rundt dette, sier han til NRK.

Sindre Guldvog

DIREKTØR I Norsk filminstitutt: Sindre Guldvog.

Foto: Norsk Filminstitutt

Han sier at NFI har hatt helt blanke revisjonsberetninger og at Riksrevisjonen ikke har hatt noen kommentarer til regnskapene eller driften de siste årene.

– Vi vil svare på de ting som de lurer på og tilrettelegge for at de skal kunne gjøre jobben sin. Vi har ikke noen skjult agenda i så henseende. Så de er selvsagt velkommen til å se igjennom.

Kulturstrøm

 • Britney Spears gjør comeback

  Popstjernen Britney Spears har fått med seg Elton John på laget når hun nå skal gjøre comeback med låten «Hold me closer».

  Det opplyser plateselskapet Interscope Records. De gir ikke flere detaljer, ei heller når låten kommer.

  Selve låttittelen er kanskje et lite hint i seg selv, ettersom den spiller på en av de mest kjente strofene fra Elton Johns monsterhit «Tiny Dancer». (NTB)

 • Olivia Newton-John er død

  Den australske stjerneskuespilleren Olivia Newton-John er død. Det bekrefter ektemannen, John Easterling, på hennes Instagram-konto.

  Ifølge Easterling sovnet hun stille inn i sitt hjem i California.

  Newton-John ble 73 år og har hatt brystkreft i over 30 år.

  Hun er mest kjent for rollen som Sandy i filmen Grease der hun spilte mot John Travolta.

 • Lars von Trier har fått Parkinsons

  Den danske filmskaperen Lars von Trier, som er en Danmarks mest suksessrike filmregissører, har fått diagnosen Parkinsons.

  – Lars er ved godt mot og får behandling for sine symptomer. Hans arbeid med å fullføre «Riket Exodus» fortsetter som planlagt, opplyser produksjonsselskapet hans Zentropa i en pressemelding mandag.

  «Riket Exodus» er oppfølgeren til von Triers kjente serie «Riket» fra 1994, som sørget for hans gjennombrudd i filmbransjen.

  – Sykdommen gjør at Lars kun vil delta på intervjuer i begrenset omfang fram til filmpremieren senere i år, heter det i pressemeldingen.

  Lars Von Trier
  Foto: VALERY HACHE / AFP