NRK Meny
Normal

– Utidig av ministeren å lage kulturfest

– Kulturministeren ønsker å sole seg i glansen fra folk som har oppnådd suksess i utlandet, sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann, Arild Grande.

Madcon

PÅ KULTURFEST: Tshawe Baqwa (t.v.) og Yosef Wolde-Mariam i Madcon står på gjestelisten for kveldens kulturfest, sammen med rundt 250 andre nordmenn med suksess i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og utenriksminister Børge Brende inviterer i kveld til mottakelse i regjeringens representasjonsbolig.

– Vi ønsker å anerkjenne og hylle våre mange fantastiske enkeltkunstnere og artister. Vi er flinke til å hylle våre idrettsutøvere, og vi ønsker å markere den samme stoltheten for våre kunstneres prestasjoner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

På gjestelisten står alle slags kunstnere og kulturarbeidere, noen lager musikk og dataspill, andre skriver bøker, tegner bygg og lager smykker. Felles for de 250 inviterte er at de har satt spor etter seg utenfor landets grenser.

Godt over 200 har takket ja takk til å komme på fest.

– Gi kulturlivet det som trengs!

Arild Grande (Ap) på besøk hos Saemien Sijte på Snåsa

SOLE SEG I GLANSEN: Arbeiderpartiets Arild Grande mener kulturministeren soler seg i glansen fra nordmenn med suksess i utlandet.

Foto: Even Langmo

Opposisjonen er ikke imponert. Det er alt for mange som verken blir sett eller hørt av kulturministeren, mens hun konsentrerer seg om å lage fest for dem som allerede har gjort suksess, sier Arbeiderpartiets Arild Grande.

– Jobben med å få fram nye talenter og nye stemmer i fremtiden er faktisk blitt vanskeligere under dagens regjering. Det er hyggelig med en fest, men jeg tror kulturlivet heller ville hatt en kulturminister med gjennomslag i regjering, og som leverer det kulturfeltet trenger, sier Arild Grande.

Linda Hofstad Helleland på sin side hevder at det ikke er noen regjering som har satset mer på talenter enn den sittende. Hun viser til etableringen av det offentlig/private selskapet Talent Norge. Her kan unge kunst- og kulturtalenter søke om støtte.

– Arbeiderpartiets kulturministre ikke har fått til noen av delene, sier Helleland.

Kathrine Synnes Finnskog

MUSIC NORWAY: Direktør Kathrine Synnes Finnskog

Foto: ILJA C. HENDEL FOTOGRAF/ / © Ilja C. Hendel

En av dem som liker kulturministerens initiativ er direktør Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway, som står bak mye av den norske musikkeksporten.

– Bra med oppmerksomhet

Jeg synes det er bra at musikere og andre som har gjort det godt internasjonalt får politisk oppmerksomhet. Det er heller ikke så ofte at alle disse kunstnerne får møte hverandre. At de får en tverrfaglig møteplass, synes jeg er et fint initiativ, sier hun.

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen ble Arild Grande sitert på at regjeringen har fjernet støtten til eksport. NRK har ikke fått regjeringens kommentar på denne påstanden. Den er derfor fjernet.

Kulturstrøm

 • Sprengjobber med ny CLUE-sesong

  I NRK Radioteatrets kontrollrom sprengjobber Else Barratt-Due og tekniker Hilde Rolfsnes med de siste detaljene i den nye sesongen av barne-serien «CLUE». Den baserer seg på Jørn Lier Horsts bøker – Horst legger ikke inn mer grusomheter og vold enn han trenger, og likevel er det spennende, mener NRKs barnebokekspert Anne Cathrine Straume. Radioteatret har en lang tradisjon som formidler av litteratur og dramatikk, mye for barn.

  Else Barratt-Due og Hilde Rolfsnes
  Foto: Øystein Kjennerud / NRK
 • Slår tilbake etter slakt

  John Travoltas nye film «Gotti» vart totalslakta då den kom ut i USA 15. juni, og har framleis 0 % score på Rotten Tomatoes. Det vil seie at ingen av kritikarane til nettstaden har gitt filmen ei positiv vurdering. I går slo teamet bak filmen tilbake på Twitter: «Sjåarane elska Gotti, men kritikarane vil ikkje at du skal sjå han... Spørsmålet er kvifor??? Stol på folket og sjå han sjølv!»

  Laster Twitter-innhold
 • Gir ut ny musikk

  Paul McCartney gir ut to nye songar i dag 20. juni. Songane har fått namna «I Don't Know» og «Come On To Me». Dette er første gong artisten gir ut ny musikk sidan samarbeidet med Kanye West og Rihanna i 2015, melder The Guardian.

  Laster Instagram-innhold

Flere kulturnyheter