Hopp til innhold

– Utidig av ministeren å lage kulturfest

– Kulturministeren ønsker å sole seg i glansen fra folk som har oppnådd suksess i utlandet, sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann, Arild Grande.

Madcon

PÅ KULTURFEST: Tshawe Baqwa (t.v.) og Yosef Wolde-Mariam i Madcon står på gjestelisten for kveldens kulturfest, sammen med rundt 250 andre nordmenn med suksess i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og utenriksminister Børge Brende inviterer i kveld til mottakelse i regjeringens representasjonsbolig.

– Vi ønsker å anerkjenne og hylle våre mange fantastiske enkeltkunstnere og artister. Vi er flinke til å hylle våre idrettsutøvere, og vi ønsker å markere den samme stoltheten for våre kunstneres prestasjoner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

På gjestelisten står alle slags kunstnere og kulturarbeidere, noen lager musikk og dataspill, andre skriver bøker, tegner bygg og lager smykker. Felles for de 250 inviterte er at de har satt spor etter seg utenfor landets grenser.

Godt over 200 har takket ja takk til å komme på fest.

– Gi kulturlivet det som trengs!

Arild Grande (Ap) på besøk hos Saemien Sijte på Snåsa

SOLE SEG I GLANSEN: Arbeiderpartiets Arild Grande mener kulturministeren soler seg i glansen fra nordmenn med suksess i utlandet.

Foto: Even Langmo

Opposisjonen er ikke imponert. Det er alt for mange som verken blir sett eller hørt av kulturministeren, mens hun konsentrerer seg om å lage fest for dem som allerede har gjort suksess, sier Arbeiderpartiets Arild Grande.

– Jobben med å få fram nye talenter og nye stemmer i fremtiden er faktisk blitt vanskeligere under dagens regjering. Det er hyggelig med en fest, men jeg tror kulturlivet heller ville hatt en kulturminister med gjennomslag i regjering, og som leverer det kulturfeltet trenger, sier Arild Grande.

Linda Hofstad Helleland på sin side hevder at det ikke er noen regjering som har satset mer på talenter enn den sittende. Hun viser til etableringen av det offentlig/private selskapet Talent Norge. Her kan unge kunst- og kulturtalenter søke om støtte.

– Arbeiderpartiets kulturministre ikke har fått til noen av delene, sier Helleland.

Kathrine Synnes Finnskog

MUSIC NORWAY: Direktør Kathrine Synnes Finnskog

Foto: ILJA C. HENDEL FOTOGRAF/ / © Ilja C. Hendel

En av dem som liker kulturministerens initiativ er direktør Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway, som står bak mye av den norske musikkeksporten.

– Bra med oppmerksomhet

Jeg synes det er bra at musikere og andre som har gjort det godt internasjonalt får politisk oppmerksomhet. Det er heller ikke så ofte at alle disse kunstnerne får møte hverandre. At de får en tverrfaglig møteplass, synes jeg er et fint initiativ, sier hun.

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen ble Arild Grande sitert på at regjeringen har fjernet støtten til eksport. NRK har ikke fått regjeringens kommentar på denne påstanden. Den er derfor fjernet.

Kulturstrøm

 • Trondheim: Selges billetter til falsk festival

  Politiet i Trondheim er gjort oppmerksom på at det via nettet er forsøkt solgt billetter til en festival som heter «Sky Music Festival». Festivalen skulle bli arrangert i Erkebispegården i 12.–14. august. I en pressemelding skriver politiet at dette ikke medfører riktighet og betegner festivalen som falsk. De ber personer som har kjøpt billetter om å ta kontakt med politiet for anmeldelse.

  Erkebispegården i Stavanger
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Salman Rushdie angrepet på scenen

  Forfatteren Salman Rushdie (75) angrepet på scenen under et arrangement i delstaten New York, melder AP.

  Rushdie har blitt tatt vare på etter angrepet.

  Forfatteren er kjent for boken «Sataniske vers». Boken førte til at ayatollah Khomeini, som var Irans øverste leder, utstedte en fatwa om en henrettelse av Rushdie i 1989. Khomeini mente boken var blasfemisk mot Islam.

  Motivet for dagens angrep er ikke kjent.

 • Olivia Newton-John får statleg gravferd i Australia

  Familien til den australske skodespelaren og songaren Olivia Newton-John har takka ja til statleg gravferd i Australia, skriv CNN.

  Kunngjeringa kom frå Australias statsminister Dan Andrews, som fortel at gravferda vil bli meir som ein konsert.

  Det var niesa til Newton-John, Tottie Goldsmith, som takka ja på vegner av familien.

  – Eg trur Australia treng det. Ho er så elska, sa ei tårevåt Goldsmith.

  Newton-John blei 73 år og døyde i USA etter å ha hatt brystkreft i 30 år. Skodespelaren er mest kjend for rolla som Sandy i filmen «Grease» frå 1978.

  Bilde av Olivia Newton-John på Hollywood Walk of Fame
  Foto: ROBYN BECK / AFP