Hopp til innhold

– Hylles ukritisk i Norge

– Den nye filmen om Thor Heyerdahl vil gi ny ukritisk hyllest av mannen i Norge, frykter den svenske arkeologen Martin Rundkvist.

Thor Heyerdahl med en modell av Kon-Tiki.

Thor Heyerdahl med en modell av «Kon-tiki».

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Martin Rundkvist

Martin Rundkvist, svensk arkeolog og skeptiker.

– Norge er et land som har produsert veldig mange dyktige arkeologer, men Thor Heyerdahl var ikke en av dem, sier arkeolog og styreleder i den svenske skeptikerforeningen, Martin Rundkvist.

– Ikke respektert

Han mener at nordmenn flest har et svært ukritisk forhold til Thor Heyerdahl som vitenskapsmann. De dyrker ham som en nasjonalhelt.

– Jeg har høyt utdannete norske venner som blir overrasket over å høre at Heyerdahl ikke er en respektert vitenskapsmann, for det lærte de på skolen, sier Rundkvist.

Ingen kan sette spørsmålstegn ved at han var en stor eventyrer, men hans vitenskapelige ettermæle er veldig, veldig svakt.

Martin Rundkvist, svensk arkeolog

Til høsten kommer en ny film om Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-ekspedisjonen. Den er regissert av duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg, som sto bak filmsuksessen «Max Manus».

Martin Rundkvist frykter at filmen vil gi ny næring til hyllesten av Heyerdahl som arkeolog og vitenskapsmann.

– Beviste ingenting

Thor Heyerdahl gjennomførte Kon-Tiki-ekspedisjonen for å bevise at Polynesia ble befolket fra Sør-Amerika.

– Det eneste han beviste var at det var mulig å krysse Stillehavet på en flåte, sier Martin Rundkvist.

Se opptak fra den originale ekspedisjonen:

Den svenske arkeologen og skeptikeren mener at filmen «Kon-Tiki» må problematisere Thor Heyerdahls vitenskapelige påstander.

– Jeg tror at den store allmennheten får sine oppfatninger fra spillefilmer. Jeg er overbevist om at folk vil kjøpe den framstillingen som filmen vil gi, sier Rundkvist.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Ikke noe tema

Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning har ingen planer om å gjøre Heyerdals omstridte teorier til noe tema i filmen.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Foto: Filmkameratene AS

En mann begir seg ut på Stillehavet på en liten flåte, og han er redd for vann! Det er viktigere for oss å ha en spennende karakter i en spillefilm, enn at folk skal tenke at dette var en fantastisk vitenskapsmann.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

– Det er jo mennesket Thor Heyerdahl vi fokuserer på. Vi er interessert i fyren som satser alt, inkludert sine venners liv på å ha rett, sier de.

Ragnar Kvam jr.

Heyerdahl-biograf Ragnar Kvam jr.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Ragnar Kvam jr. har skrevet to biografer om Thor Heyerdahl, og jobber med en tredje. Han mener Rundkvist tar feil.

– Det er ikke riktig at Thor Heyerdahl ikke møtes med kritikk i Norge. Menigmann har alltid elsket hans bøker og fortellinger, men blant vitenskapsmenn ved universiteter her i landet har Heyerdahl vært gjenstand for vedvarende og tildels hard kritikk de siste femti årene, sier Kvam jr.

Hør Ragnar Kvam jr. fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB