Hopp til innhold

– Uaktuelt å øke lisensen med nettavgift

Kårstein Eidem Løvaas sier det er uaktuelt for Høyre å øke lisensen med en ny nettavgift, men vil at de som ikke betaler lisens må betale for å bruke NRK.no.

Kårstein Eidem Løvås fra Høire om hva han mener kan være en mulig NRK-betalingsløsning

Løvaas, som er Høyres mediepolitiske talsmann, står bak forslaget om betalingsmur på NRK.no som Aftenposten skrev om i går.

– NRK kan for eksempel innføre brukerbetaling, slik flere mediehus gjør i dag. Det kan skje ved at de som betaler lisens, og som ønsker nettet i tillegg, betaler en liten tilleggsavgift. De som ikke har lisens, men som ønsker nettsupplementet, kan eksempelvis betale litt mer, sier Kårstein Eidem Løvaas til Aftenposten.

Til NRK i dag presiserer Løvaas at han ikke ønsker en tilleggsavgift, men at de som ikke betaler lisens må betale for å bruke NRK.no.

– Jeg er ikke feilsitert i Aftenposten. Men sitatet er unyansert. Det var en del av en sammenhengende tankerekke hvor jeg drøftet ulike modeller. Dette var ett av flere eksempler.

Avisen skrev også at Frp og Høyres stortingsgrupper stiller seg bak forslaget, noe Løvaas og kulturminister Thorhild Widvey tilbakeviser i dag.

Laster Twitter-innhold

– Det er jeg som har foreslått dette. Vi har ikke behandlet forslaget i stortingsgruppene, men kun diskutert det innad i partiet, sier Løvaas.

Til NRK.no forteller Løvaas mer om hovedpunktene i hans forslag.

  • De som har betalt lisens må ikke betale mer for å bruke NRK.no, men blir nødt til å logge inn og oppgi bevis for betalt lisens.
  • Har du ikke betalt lisens, vil du måtte betale for å bruke NRK.no samt å bruke nett-tv.

– Kan være interessant å diskutere

Arild Grande fra Arbeiderpartiet var svært kritisk da han først leste om forslaget, men kaller dagens presisering interessant.

– Det er viktig at den finansieringsordningen vi velger for NRK oppleves som rettferdig for alle og at alle er med og bidrar. Det er mange gratispassasjerer til NRK i dag så å tette det hullet kan være interessant å diskutere.

Arild Grande, Arbeiderpartiet

KRITISK: Arild Grande er i mot en nettavgift i tillegg til lisensen, men syns forslaget er interessant.

Foto: Stortinget

– Slik det ble presentert fremsto det som befolkningen måtte betale lisens og i tillegg betale for NRK.no. Det vil vi motsette oss kraftig.

Hvis Høyre og Frp stiller seg bak Løvaas sitt forslag vil det bli en del av stortingsmeldingen om NRK og TV 2 som er ventet i juni.

Kulturstrøm