Hopp til innhold

– Uaktuelt å øke lisensen med nettavgift

Kårstein Eidem Løvaas sier det er uaktuelt for Høyre å øke lisensen med en ny nettavgift, men vil at de som ikke betaler lisens må betale for å bruke NRK.no.

Kårstein Eidem Løvås fra Høire om hva han mener kan være en mulig NRK-betalingsløsning

Løvaas, som er Høyres mediepolitiske talsmann, står bak forslaget om betalingsmur på NRK.no som Aftenposten skrev om i går.

– NRK kan for eksempel innføre brukerbetaling, slik flere mediehus gjør i dag. Det kan skje ved at de som betaler lisens, og som ønsker nettet i tillegg, betaler en liten tilleggsavgift. De som ikke har lisens, men som ønsker nettsupplementet, kan eksempelvis betale litt mer, sier Kårstein Eidem Løvaas til Aftenposten.

Til NRK i dag presiserer Løvaas at han ikke ønsker en tilleggsavgift, men at de som ikke betaler lisens må betale for å bruke NRK.no.

– Jeg er ikke feilsitert i Aftenposten. Men sitatet er unyansert. Det var en del av en sammenhengende tankerekke hvor jeg drøftet ulike modeller. Dette var ett av flere eksempler.

Avisen skrev også at Frp og Høyres stortingsgrupper stiller seg bak forslaget, noe Løvaas og kulturminister Thorhild Widvey tilbakeviser i dag.

Laster Twitter-innhold

– Det er jeg som har foreslått dette. Vi har ikke behandlet forslaget i stortingsgruppene, men kun diskutert det innad i partiet, sier Løvaas.

Til NRK.no forteller Løvaas mer om hovedpunktene i hans forslag.

  • De som har betalt lisens må ikke betale mer for å bruke NRK.no, men blir nødt til å logge inn og oppgi bevis for betalt lisens.
  • Har du ikke betalt lisens, vil du måtte betale for å bruke NRK.no samt å bruke nett-tv.

– Kan være interessant å diskutere

Arild Grande fra Arbeiderpartiet var svært kritisk da han først leste om forslaget, men kaller dagens presisering interessant.

– Det er viktig at den finansieringsordningen vi velger for NRK oppleves som rettferdig for alle og at alle er med og bidrar. Det er mange gratispassasjerer til NRK i dag så å tette det hullet kan være interessant å diskutere.

Arild Grande, Arbeiderpartiet

KRITISK: Arild Grande er i mot en nettavgift i tillegg til lisensen, men syns forslaget er interessant.

Foto: Stortinget

– Slik det ble presentert fremsto det som befolkningen måtte betale lisens og i tillegg betale for NRK.no. Det vil vi motsette oss kraftig.

Hvis Høyre og Frp stiller seg bak Løvaas sitt forslag vil det bli en del av stortingsmeldingen om NRK og TV 2 som er ventet i juni.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober