– Trump tapte duellen, men ikke velgerne

Hillary Clinton vant nattens debatt mot Donald Trump, men det får ingen utslag på meningsmålingene fordi han scorer på det å ikke være politiker, mener retoriker Kjell Terje Ringdal.

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA.

Foto: David Goldman / Ap

Eksperter og TV-seere har kåret Hillary Clinton til vinneren av den første debatten mot Donald Trump. Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, mener det er et godt bilde på hvem som vant debatten retorisk.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Høydepunkter fra første duell mellom Trump og Clinton

Magefølelsen bestemmer mye

Kjell Terje Ringdal

Førstelektor i retorikk ved Høgskolen Kristiania, mener følelser er viktig for valget.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Likevel tror han ikke at seernes opplevelse av at Clinton vant, får noe å si for Trumps oppslutning på meningsmålingene. Det er andre mekanismer som bestemmer når folk tar en valg, mener han.

– Det man vet, er at politiske valg foretas fra magen og oppover, og i beste fall ender det i fornuften hvor man rasjonaliserer det man egentlig føler. Det er der Trump henter sin kraft. Han er istand til å mobilisere og målbære den forlattheten som middelklassen i USA føler. Han scorer på det å ikke være politiker, sier Ringdal.

Bulldoser av en politiker

Kjell Terje Ringdal mener det store spørsmålet blir hvor mange som faktisk velger en ikke-politiker, selv om de har stor sympati for han.

– Her er det en bulldoser av en politiker som er forretnignsmann, og hele hans politiske plattform er å se verden som om den var forhandlinger i et businessmøterom, sier Ringdal.

Han mener at Trump henter kraft fra argumentasjonen «jeg har erfaring som businessmann, jeg har blitt fryktelig rik, og i og med at jeg har blitt så rik, så betyr det at jeg er en suksess, og en suksess bør man velge til president».

Faktasjekk: Debatten mellom Trump og Clinton

– Clinton vant med sjarm

Ifølge Huffington Post avbrøt Trump sin motkandidat 50 ganger, mens hun avbrøt han 17 ganger.

– Hvis man ser på det man i retorikken kaller for "actio", altså hvordan ser du ut, hvordan er du, hvodan interagererer du med din motdebattant, så vant Clinton klart 10-0. Hun er mer polert, mer veloppdragen, og hun klarte å hente fram noen blendende smil og sjarm, i mye større grad enn en lett agressiv og defansiv Trump som jeg tror liker dårlig å debattere med en sterke kvinner.

Men er ikke det noe av TV-debattens karakter, at man vil få frem styrken i sitt eget og man ønsker å bryte med disse reglene?

– Ja, det er det man ser i mange ytterligånde politiske bevegelser. Man ønsker å markere seg som noe annet enn en politiker. Det fungerer politisk og opp mot velgerne. Det fungerer også mediemessig. Dette er jo verdens største TV-show, sier Ringdal.

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters