NRK Meny
Normal

– Trump tapte duellen, men ikke velgerne

Hillary Clinton vant nattens debatt mot Donald Trump, men det får ingen utslag på meningsmålingene fordi han scorer på det å ikke være politiker, mener retoriker Kjell Terje Ringdal.

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA.

Foto: David Goldman / Ap

Eksperter og TV-seere har kåret Hillary Clinton til vinneren av den første debatten mot Donald Trump. Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, mener det er et godt bilde på hvem som vant debatten retorisk.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Høydepunkter fra første duell mellom Trump og Clinton

Magefølelsen bestemmer mye

Kjell Terje Ringdal

Førstelektor i retorikk ved Høgskolen Kristiania, mener følelser er viktig for valget.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Likevel tror han ikke at seernes opplevelse av at Clinton vant, får noe å si for Trumps oppslutning på meningsmålingene. Det er andre mekanismer som bestemmer når folk tar en valg, mener han.

– Det man vet, er at politiske valg foretas fra magen og oppover, og i beste fall ender det i fornuften hvor man rasjonaliserer det man egentlig føler. Det er der Trump henter sin kraft. Han er istand til å mobilisere og målbære den forlattheten som middelklassen i USA føler. Han scorer på det å ikke være politiker, sier Ringdal.

Bulldoser av en politiker

Kjell Terje Ringdal mener det store spørsmålet blir hvor mange som faktisk velger en ikke-politiker, selv om de har stor sympati for han.

– Her er det en bulldoser av en politiker som er forretnignsmann, og hele hans politiske plattform er å se verden som om den var forhandlinger i et businessmøterom, sier Ringdal.

Han mener at Trump henter kraft fra argumentasjonen «jeg har erfaring som businessmann, jeg har blitt fryktelig rik, og i og med at jeg har blitt så rik, så betyr det at jeg er en suksess, og en suksess bør man velge til president».

Faktasjekk: Debatten mellom Trump og Clinton

– Clinton vant med sjarm

Ifølge Huffington Post avbrøt Trump sin motkandidat 50 ganger, mens hun avbrøt han 17 ganger.

– Hvis man ser på det man i retorikken kaller for "actio", altså hvordan ser du ut, hvordan er du, hvodan interagererer du med din motdebattant, så vant Clinton klart 10-0. Hun er mer polert, mer veloppdragen, og hun klarte å hente fram noen blendende smil og sjarm, i mye større grad enn en lett agressiv og defansiv Trump som jeg tror liker dårlig å debattere med en sterke kvinner.

Men er ikke det noe av TV-debattens karakter, at man vil få frem styrken i sitt eget og man ønsker å bryte med disse reglene?

– Ja, det er det man ser i mange ytterligånde politiske bevegelser. Man ønsker å markere seg som noe annet enn en politiker. Det fungerer politisk og opp mot velgerne. Det fungerer også mediemessig. Dette er jo verdens største TV-show, sier Ringdal.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).