NRK Meny
Normal

– Trump har et falskt Renoir-maleri han går rundt og sier er ekte

Donald Trump hevder han har et ekte maleri av Pierre-Auguste Renoir hengende på veggen sin i Trump Tower, ifølge mannen som har skrevet en bok om hans liv. Problemet er bare at det samme maleriet henger på et av de fremste museene i USA.

To søstre Renoir på Chicago kunstinstitutt

Her er maleriet av Renoir utstilt på Art institute of Chicago, slik det har vært siden 1933. Det tilsynelatende samme maleriet kan ses i Donald Trumps leilighet i Trump Tower under et TV-intervju. – Det ser ut som en kopi, sier kunstekspert.

Foto: DMITRY LOVETSKY / AP

Forfatter Tim O'Brien som har skrevet Trump-biografien «TrumpNation» sier i et podkast-intervju med Vanity Fair at han først så bildet på Trumps private fly for mange år siden.

– Det er et ekte Renoir-maleri, sa Trump til O'Brien.

Biografen fortalte mannen som i dag er USAs president at det umulig kunne stemme.

– Jeg vokste opp i Chicago og det maleriet heter «To søstre på terrassen». Det henger på en vegg på Chicagos kunstinstitutt. Det der er ikke ekte, sa O'Brien.

Dagen etter skal likevel Trump ha skrytt av maleriet igjen og forsikret mannen som holdt på å skrive en bok om hans liv at det var autentisk.

Henger i Trump Tower

To søstre på en terrasse av Renoir

Bildet ble malt av Renoir i 1881 og kjøpt av en kunsthandler. Han solgte det senere til Annie Shaw Coburn, som ga det i gave til museet i Chicago.

Foto: Wikimedia Commons

Etter at Trump solgte privatflyet ble maleriet flyttet til Trump Tower i New York. Der fikk O'Brien øye på det mens han så pået intervju Trump og familien ga til nyhetsprogrammet «60 Minutes» etter valgseieren i november i fjor.

– Jeg er sikker på at han fremdeles forteller folk som kommer til leiligheten at «det er ekte, det er ekte», sa O'Brien.

– Han tror på sine egne løgner i flere tiår. Han forteller den samme historien om og om igjen selv om sannheten er rett foran ansiktet på ham.

– Vi har det ekte bildet

Chicagos kunstinstitutt, eller Art institute of Chicago som det heter på engelsk, er et av de fremste museene i USA.

De fikk Renoir-maleriet det er snakk om av Annie Shaw Coburn i 1933, opplyser museet til avisen Chicago Tribune. Hun hadde kjøpt det for 100.000 dollar av en kunsthandler som hadde kjøpt det av maleren selv i 1881.

– Vi er rimelig trygge på at vår versjon av maleriet er ekte vare, sier talskvinne Amanda Hicks til avisen.

Avisen har forsøkt å komme i kontakt med Det hvite hus, som ikke har svart på henvendelsene om saken.

Maleriet kunne ses under intervjuet med «60 Minutes»:

Laster Twitter-innhold

– Ser ut som en kopi

Også kunsthistorikere er rimelig sikre på at Trumps maleri ikke er en ekte Renoir.

– Maleriet har lenge vært kjent og har siden det ble gitt i gave til Chicagos kunstinstitutt i 1933 vært en av skattene i museet, forteller Richard Brettell, professor i estetiske studier ved universitetet i Texas, til ArtNet.

– Kan president Trump eie en annen versjon? For mitt trente øye ser det klart ut som en kopi, mente Brettell da han ble presentert med et bilde fra intervjuet med 60 Minutes der maleriet til Trump var synlig.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters