NRK Meny
Normal

– Trump er ikke immun mot negativ presse

Donald Trump ble president ved å bryte alle regler og gjøre pressen til fiender. Men Trump kan få problemer hvis han forblir like upopulær, mener USA-ekspert.

Donald Trump holder pressekonferanse

TØFF TONE: Donald Trump nektet å svare på CNNs spørsmål da han forrige uke holdt sin første pressekonferanse siden presidentvalget.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

I kveld norsk tid tas Donald J. Trump i ed som USAs 45. president.

Gjennom en halvannet år lang valgkamp har eiendomsutvikleren og realitystjernen brutt de fleste regler for hva en amerikansk politiker kan si og gjøre og fortsatt bli valgt.

Mens politikere tidligere har vært opptatt av å få positiv omtale i pressen, utpekte Trump tidlig i valgkampen de tradisjonelle nyhetsmediene som en fiende.

– Nærmer seg rent fiendskap

Ketil Raknes

ANSPENT: Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania sier forholdet mellom Trump og mediene er kjøligere enn noensinne.

Foto: Pressefoto
Bente Kalsnes

KAMP: Amerikanske medier ruster seg for en ny virkelighet, sier Bente Kalsnes ved HiOA.

Foto: Eirin Cathrine Lade, UiO

Nå som Trump står på steget inn i Det hvite hus, er forholdet kjøligere enn noen gang før.

– Jeg vil si at det har vært ganske anspent og nå nærmer seg rent fiendskap, sier høyskolelektor og tidligere politisk rådgiver Ketil Raknes.

Da Trump, som under valgkampen stengte ute medier han ikke likte, holdt sin første pressekonferanse siden valget, nektet han blant annet å svare på spørsmål fra CNN.

– I amerikanske medier går det nå en stor diskusjon om hvordan man skal forholde seg til Trump. Nå blir spørsmålet hvordan man skal likebehandle Trump med andre som har vært president i USA, når han sier og gjør ting andre presidenter ikke har gjort, sier Raknes.

Skrev brev til Trump

Denne uka skrev det amerikanske pressekorpset et åpent brev til president Trump, der de lover en tøffere tone overfor presidenten enn det han har blitt møtt med hittil.

– Amerikanske journalister stålsetter seg for en ny virkelighet der kampen for sannheten blir tøffere enn den har vært, sier førsteamanuensis Bente Kalsnes ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun tror det er vanskelig å spå hvordan amerikanske medier, som har vært gjennom tøffe omstillinger de siste årene, vil håndtere en «fiendtlig» president.

– Medienes økonomiske situasjon i USA er ikke bra, det gjør også at de er økonomisk svekket og har mindre ressurser i redaksjonene, sier Kalsnes.

Upopulær president

Ketil Raknes tror ikke Trump kan styre landet på samme måte som han drev valgkamp.

– Trump er ikke immun mot negativ mediedekning. Med hans hang til hele tiden å angripe mediene og alle rundt seg, gir det mange negative saker, og effekten er at han er den mest upopulære presidenten som noen gang har startet sin periode, sier Raknes.

Han tror Trump kan få problemer med å få politikken sin gjennom kongressen hvis han forblir upopulær blant velgerne.

– Vedvarende negativ mediedekning har negativ effekt. Upopulære presidenter får mindre politisk handlingsrom fordi de blir en belastning for kongressmedlemmene. Du har ikke lyst å dra hjem til kongressdistriktet ditt og skryte av at du samarbeider med en historisk upopulær president.

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.