Nikolaj Lie Kaas: – Jeg tror de byttet morder underveis

Manus skrives underveis i opptaksperioden av «Forbrytelsen», dermed vet ingen hva som vil skje videre. Skuespiller Nikolaj Lie Kaas mistenker sågar forfatterne for å bytte morder underveis.

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl i Forbrytelsen

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl som politipartnerne Mathias Borch og Sarah Lund i den danske krimserien «Forbrytelsen».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Det har blitt skrevet mye i media om måten manusforfatter Søren Sveistrup bak «Forbrytelsen» arbeider på.

Manus blir nemlig til underveis i opptaksperioden – dermed vet verken skuespillere, fotografer eller resten av produksjonsteamet hva som skal skje videre og hvordan historien vil utvikle seg.

Skuespillerne forteller om manuskripter så ferske at de fortsatt er varme når besetningen stiller til manusmøte før opptak. Hemmeligholdet og uvissheten fører også til mange spekulasjoner på settet om hvem som kan være morderen – for morderen vet det ikke engang selv.

– Alltid seint ute

Søren Sveistrup

Søren Sveistrup har skrevet manus til «Forbrytelsen».

Foto: Tine Harden, DR

– Britisk presse tror dette er en arbeidsprosess. At det er en metode jeg har, det å dele ut manus i siste liten, forklarer Søren Sveistrup til NRK.no.

– Men grunnen er rett og slett at jeg alltid er sent ute, ler han og slår ut med armene.

– Jeg har prøvd å starte tidligere, men jeg klarer ikke å komme i gang. Jeg går og tenker og tror jeg har godt tid. Men så begynner det å nærme seg opptak, og så velter det hele og plutselig står vi i det igjen. Det siste året har vært fullstendig kaos.

Sammen med sine to medforfattere Torleif Hoppe og Michael W. Horsten har han konstant jobbet med kniven på strupen det siste året.

– Det er et helt sinnssykt press noen ganger. Man tenker at dette ikke kan la seg gjøre, men det kan det jo. På et eller annet tidspunkt kommer noen og tar papiret ut av hånden på deg og sier nå skal det filmes. Men vi gjør det litt for mye på denne måten syns jeg, forklarer Torleif Hoppe.

– Må kunne endre underveis

Forbrytelsen-crewet

En del av «Forbrytelsen»-crewet samlet. Fra venstre: manusforfatter Søren Sveistrup, produsent Piv Bernth, medforfatter Torleif Hoppe, skuespillere Morten Suurballe, Trine Pallesen, Sigurd Holmen le Dous, Sofie Gråbøl, instruktør Mikkel Serup og skuespiller Nikolaj Lie Kaas.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hovedlinjen for handlingen i de forskjellige episodene er lagt av de tre forfatterne på forhånd. Likevel understreker Sveistrup at det er viktig å kunne endre på ting underveis.

– Jeg har selvfølgelig noen tanker om handlingen, men underveis endrer dette seg. Man sier at nei, nå er det kjedelig. Skal vi ikke ta det vi har planlagt i episode åtte og legge inn i episode fem sånn at det blir mer spennende? Og så tenker vi at det var fett, men hva skal vi nå finne på i episode åtte? Slik fungerer arbeidsprosessen, jeg syns det er det friere sånn, forklarer Sveistrup.

– Det verste er hvis det blir kjedelig, banalt eller forutsigbart. Det orker jeg ikke.

Endrer morder?

Nikolaj Lie Kaas

Nikolaj Lie Kaas spiller politietterforsker Mathias Borch.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Rollefigurer som forfatterne merker at fungerer godt, blir dermed skrevet inn i flere deler av manus slik at publikum får bli bedre kjent med dem, mens andre kanskje får mindre plass.

Nikolaj Lie Kaas, som spiller PST-etterforsker Mathias Borch, forteller at han endte med å bruke mye mer tid på filmsettet enn først planlagt, fordi Borch etter hvert ble mer og mer sentral i handlingen.

Som resten av skuespillerne hadde han ingen anelse om hvem morderen var under innspillingen.

– Jeg tror ikke engang Søren visste hvem morderen var. Jeg lurer på om han av og til satte seg ned og tenkte «hvor skal vi egentlig hen nå?».

Selv benekter Sveistrup dette.

– Sa han det? Neei, jeg har alltid visst hvem som er morderen, sier han og trekker litt på det.

– Men jeg liker at jeg har muligheten til å endre det underveis. Jeg vil aldri noensinne si fra start at «det er ham der – og han blir det».

Likevel har forfatterteamet endt opp med den planlagte morderen i hver av de tre sesongene, forklarer de.

– Dårlig oppklaringskvote

Sofie Gråbøl og Nikolaj Lie Kaas som Sarah Lund og Mathias Borch i Forbrytelsen

Både Sofie Gråbøl og Nikolaj Lie Kaas innrømmer at de gjettet feil på hvem som var morderen i sesong tre av «Forbrytelsen».

Foto: Trine Harden / DR

For skuespillerne fortsetter gjettekonkurransen. Men som oss tv-seere, tar også skuespillerne ofte feil. Selv hovedpersonen Sofie Gråbøl som spiller politiinspektør Sarah Lund har gjettet feil morder tre av tre ganger.

– Min oppklaringskvote er virkelig dårlig. Heldigvis er Sarah Lund flinkere enn meg til dette, sier hun til NRK.no.

Torleif Hoppe forteller likevel om et alternativ som går igjen blant skuespillerne.

– Det er faktisk mange som gjetter på seg selv, forteller han.

– Skuespillere, vet du. De er ganske selvsentrerte, fleiper Hoppe.

Gal av tidsfrister

I disse dager avsluttes klippingen av «Forbrytelsen». Hovedforfatter Sveistrup ser frem til roligere dager.

– Jeg blir helt gal av deadlines. Jeg klarer ikke forholde meg til tidsfrister akkurat nå, og jeg kan nesten ikke holde ut hvis jeg skal være et sted til et spesielt tidspunkt. Nei, nå tror jeg rett og slett at jeg skal ta meg litt fri, avslutter han.

«Forbrytelsen» ser du mandager på NRK1 klokken 22.00.

Kulturstrøm

  • Får Dobloug-prisen

    Forfatterne Carl Frode Tiller og Nils Christian Moe-Repstad får litteraturprisen, som består av et diplom og 200.000 svenske kroner. Prisen ble delt ut av den norske Dobloug-komiteen, på vegne av Svenska Akademien.

  • Get-kunder mister TV 2-kanalene

    480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

  • Kunstneren Christo er død

    Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.