NRK Meny
Normal

– Trodde terroren var et reklamestunt

NRK-veteran Christian Borch trodde at TV-bildene fra terrorangrepet på World Trade Center var falske. Synet av tvillingtårnene i flammer var rett og slett for surrealistiske.

Video Christian Borch i ekstrasending på 11. september

VIDEO: Den aller første nyhetssendingen på NRK om terrorangrepet.

Det er 11. september 2001. Det nærmer seg klokka 15 på en rolig tirsdag ettermiddag. Det erfarne nyhetsankeret Christian Borch er i TV-redaksjonen på Marienlyst og gjør seg klar til ettermiddagssendingen i Dagsrevyen.

8-9 minutter før han skal på lufta får Borch beskjed av Dagsrevyen-vaktsjef Ragnar Auglænd om at et fly har krasjet i en skyskraper i New York.

Klokken 14.46 (norsk tid) flyr et passasjerfly av typen Boeing 767, inn i det nordligste tårnet i World Trade Center med en hastighet på rundt 790 kilometer i timen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Her krasjer det første flyet med World Trade Center-tårnet

VIDEO: Her krasjer det første flyet med World Trade Center-tårnet

– Var i villrede

Fly nummer to inn i World Trade Center

Her er fly nummer to på vei mot det andre World Trade Center-tårnet

Foto: ABC / AP

Sammen blir programleder og vaktsjef stående å se på direktesendte bilder fra CNN. Ì hånden holder Borch det ferdigskrevne manuskriptet for dagens nyhetssending. Det er ingen bruk for det nå.

– Vi var i villrede begge to, men vi skjønte at dette var noe svært, og at vi måtte endre på sendingen med en gang, sier Borch til NRK.no.

NRK-veteranen tror der og da at terrorangrepet er et reklamestunt.

– Vi trodde først at det var manipulerte bilder laget for å vekke oppmerksomhet om noe. Så skjønte vi at det var et krasj. Men vi tenkte aldri i starten at det var en terrorhandling, forteller Borch.

Aldri sett opptaket av seg selv

Christian Borch synes det er rart å se den første ekstrasendingen om terrorangrepet på NRK.

– Jeg har faktisk aldri sett dette før. Jeg er spent på å se hvordan vi artikulerte oss den dagen. Vi visste jo nesten ingenting om hva som egentlig foregikk på det tidspunktet, sier Borch.

Han er helt stille mens han ser gjennom opptaket.

«God ettermiddag. Et passasjerfly, trolig av typen Boeing 747, krasjet for få minutter siden rett inn i Verdens handelssenter i New York. Som vi ser på disse bildene fra CNN, velter det røyk ut fra bygningen,» annonserer Christian Borch til norske tv-seere mens han ser rolig inn i kameraet.

Bak den blå skilleveggen ser man flere journalister stå foran pc-skjermene, noen med en hånd foran munnen. En person løper gjennom nyhetslokalene.

– Folk fløy i alle retninger. Det var som å «slippe et skrellet kirsebær ned i en maurtue». Helt vanvittig, sier Borch til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Ole Torp direkte fra New York 11. september

VIDEO: Ole Torp rapporterer direkte fra New York

– Fullstendig vanvittig

En stab med reportere følger intenst med på de internasjonale nyhetsbyråene og gir Borch løpende oppdateringer i øret mens han er på lufta.

18 minutter etter det første krasjet, skjer det noe enda mer utrolig.

Klokken 15.03 (norsk tid) flyr enda et passasjerfly, også dette en Boeing 767, inn i det sørligste tårnet med en hastighet på rundt 980 kilometer i timen.

Krasjet ble sendt direkte av TV-selskaper som hadde samlet seg i området for å filme følgen

e av det første krasjet.

– Det var en fullstendig vanvittig situasjon. Den komplette uvirkelighetsfølelsen overskred det vi var i stand til å forestille oss, forteller Borch.

Blir aldri vant til slikt

Christian Borch ble ansatt i NRK i 1978, og har blant annet jobbet som utenriksreporter og -kommentator i over 20 år.

– En dreven journalist som deg, venner man seg til å høre om slike ting?

– Nei, man blir ikke vant til det. Man blir derimot mer rutinert. Journalisten i meg reagerer veldig rasjonelt og prøver å finne ut hvordan vi skal formidle historien, hvem vi skal intervjue, hvilke spørsmål vi trenger svar på og så videre, forklarer Borch.

– Jeg fikk en slags profesjonalitet som overskygget de følelsesmessige reaksjonene.

– Du kan ikke bare koble ut

Meldingene om flykrasj i Pentagon og i delstaten Pennsylvania gjorde det klart for alle at dette måtte være terrorangrep i stor skala.

NRK-veteranen og store deler av nyhetsredaksjonen blir sittende og følge med på nyhetsbildet utover hele kvelden.

– Det er klart at du ikke slipper en slik historie. Du kan ikke bare koble ut og gå hjem, sier han.

– Jeg ble berørt på samme måte som alle andre den dagen. Jeg følte en form for sjokk, og jobbet intenst i dagene etterpå for å forstå at dette faktisk skjedde, sier Borch.

Søndag kl 12.00 leder Christian Borch og Annette Groth en spesiell URIX-sending som markerer 10 år etter terroren i New York.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP