NRK Meny
Normal

– Tidligste valgkampen noensinne

Synes du det er mye politikk i avisene i sommer? Forskere mener vi har en av de tidligste valgkampene noensinne.

AUFs sommerleir på Utøya

Starter valgkampen tidlig: Statsminister Jens Stoltenberg snakker med ungdom fra Oslo under sitt besøk på AUFs sommerleir på Utøya 2008.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Valgkampen er i full gang allerede, i hvert fall om man skal tro mediene denne sommeren.

– Valgkampen starter tidligere

Utspill fra mediehold, men ikke minst innspill fra politikere, har fylt aviser og etermedier med politisk stoff halvannet år før Stortingsvalget.

– I år har valgkampen begynt veldig tidlig. Et eksempel er Fremskrittspartiets utspill midt i juli hvor de meislet ut en politisk plattform og en hundredagers garanti for valget neste år. Sommeren er dessuten et fint tidspunkt å få oppmerksomhet på. Siden det ikke er så mange saker i mediene om sommeren, så gir et utspill partiet oppmerksomhet, sier Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap.

Hanne Marthe Narud

Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap ved UiO

Foto: UiO

Også medieforsker Ragnar Waldal mener valgkampen sjelden har vært så tidlig ute.

– Den politiske debatten før et valg foregår mer eller mindre kontinuerlig selv om den gradvis blir sterkere mot valget. Men valgkampen starter tidligere enn den gjorde før, sier Waldal.

Høyt trykk også om sommeren

I sommer har vi takket være media blitt kjent med Fremskrittspartiets kamp mot trusetoll, SV-krav om milliardløft til de fattige, og debatt mellom Arbeiderpartiet og Høyre i forbindelse med friskoler. Regjeringsalternativer har vært vurdert, Senterpartiet har ytret ønske om utvidelse av regjeringskonstellasjonen og Fremskrittspartiets kulturpolitikk har vært analysert.

Per Arne Bjerke er journalist i Politisk kvarter i NRK. Programmet har hatt sendinger hele sommer, men de har ikke hatt problemer med å fylle sendingene.

– De fleste partier har folk som er tilgjengelig når vi ringer, så det har ikke vært problemer å få folk i studio denne sommeren, sier Bjerke.

Bjerke mener dessuten at avisene har hold god standard i sommer.

– Det har vært litt varierende, men det har vært mange interessante kommentarartikler, og jeg synes dessuten at avisene har hatt en god del bra politisk stoff. De har ikke vært preget av politisk sommerferie. Hvertfall ikke på leder og kommentarplass, mener Bjerke.

– Velgerne kan tjene på tidlig start

I kampen om å være den mest profilerte ungdomspolitikeren så langt i sommer, må den Unge Høyre-lederen, Henrik Aasheim i følge Dagbladet, se seg slått av AUF-leder Martin Henriksen.

– Det er litt irriterende selvfølgelig, men det er noen uker igjen av agurktiden, så jeg håper kanskje vi kan ta det igjen. Men AUF har Utøya, og den er vanskelig å slå. Man ser på retorikken at mange nå er i angrepsposisjon. Mange partier er ute og profilerer sin egen politikk og sine saker. Så valgkampen er definitivt i gang, sier Aasheim.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim

Foto: NRK

Den unge Høyre-lederen mener partiene bør være forsiktige med slite ut velgerne med tabloide oppslag så lenge før valget, men mener en tidlig start er bra fordi forskjellene i norsk politikk synliggjøres. Han mener også at velgerne kan tjene på en tidlig start på valgkampen.

– Hvis politikerne er saklige i debatten, så tror jeg velgerne kan tjene på det, sier Aasheim.