– Storforlagene sensurerer islamkritikk

Etter 15 bøker på etablerte forlag, gikk Bjørn Andreas Bull-Hansen lei av å bli sensurert. Nå utgir han «Isak», sin sekstende roman, på sitt eget forlag.

Bjørn Andreas Bull-Hansen

VISUELL PROTEST: Midt mellom de massive forlagsbygningene til Gyldendal og Aschehoug, satte Bjørn Andreas Bull-Hansen opp et midlertidig «forlagskontor» for å lansere sin nye roman «Isak».

Foto: Thomas Espevik

– Selvsensuren har fått lov til å krype inn i storforlagene. Som etnisk norsk forfatter får jeg blant annet ikke lov til å være islamkritisk, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen til de 12 personene som har møtt opp i Sehesteds Gate.

Midt mellom de massive forlagsbygningene til Gyldendal og Aschehoug, har forfatteren satt opp et midlertidig «forlagskontor» for å lansere sin nye roman «Isak» på sitt eget Nidhogg Forlag.

I en liten tale til de oppmøtte, forteller Bull-Hansen at han gikk lei av å putte penger i forlagenes lommer.

– Hvis en bok koster 349 kroner, som «Isak» gjør, ville jeg fått cirka 50 kroner av hver solgte bok. Det sier seg selv at noe er galt med det regnestykket. Når jeg utgir boken selv, får jeg tre ganger så mye.

Bjørn Andreas Bull-Hansen

KRITISK TIL STORFORLAGENE: 12 personer møtte opp på Bjørn Andreas Bull-Hansens midlertidige «forlagskontor». De fikk servert en opplesning, før forfatteren hadde en tale om storforlagenes selvsensur.

Foto: Thomas Espevik

– Storforlagene utfyller ikke sin samfunnsoppgave

Men det handler ikke bare om penger, forteller forfatteren til NRK. Han mener de etablerte forlagene har utviklet en refleks for å ikke gi ut bøker som provoserer.

– Storforlagene svikter og ikke utfyller sin samfunnsoppgave lenger. Jeg hevder for eksempel at islam brutaliserer et samfunn. Hvorfor vil ikke norske forleggere slippe til skjønnlitterære forfattere som forteller nettopp dette? spør Bull-Hansen.

Han hevder at forlagene er mest opptatt av å fenge de store massene med lettfordøyelige og ikke-utfordrende bøker.

– Det virker i hvert fall som om det er idealet, og jeg har sett det gå i den retningen når jeg har fått tilbakemeldinger fra redaktører, sier Bull Hansen.

Redaktør kjenner seg ikke igjen

Mia Bull-Gundersen

UENIG: Mia Bull-Gundersen var Bjørn Andreas Bull-Hansens redaktør i Aschehoug. Hun kjenner seg ikke igjen i forfatterens påstander om sensur av islamkritikk.

Foto: Privat

Mia Bull-Gundersen var Bull-Hansens redaktør i Aschehoug. Hun beskriver Bull-Hansen som en dyktig forfatter, men er ikke i nærheten av å kjenne seg igjen i påstandene om sensur.

– Det finnes ingen regler for at man ikke kan utgi islamkritiske bøker, og jeg oppfatter heller ikke at det er en slik praksis hos noen av de andre store forlagene, sier Bull-Gundersen.

Hun mener dørene er åpne for det meste innenfor skjønnlitteraturens rammer:

– Skjønnlitteraturen skal jo nettopp være en arena hvor man kan prøve seg frem og utforske. Jeg kan ikke se for meg at noen redaktører i de store forlagene ville sensurert islamkritikk.

Kulturstrøm

  • Sprikande konseptalbum frå Coldplay

    På «Music of the Spheres» har frontmann Chris Martin dikta opp eit parallelt solsystem, der kvar låt representerer ein planet og folket som bur der. «Sprikande og retningslaust», skriv musikkmeldar Sjur Systad Tyssen i P3. Terningkast 3.

    Coldplay 2021
    Foto: James Marcus Haney
  • Antirasist-håndbok slår an

    Tinashe Williamsons barne/ungdomsbok «Håndbok for unge antirasister» er nå trykket i et opplag på hele 19.000 eksemplarer, og forrige uke var den landets nest mest solgte bok. «Hvis Livets Skole hadde hatt et pensum, hadde denne boka definitivt vært på kjøpslista», skrev NRKs anmelder om boka.