Nerdrum: – Staten Norge skylder meg penger

I sitt første intervju med norsk presse på ni år forteller Odd Nerdrum at den norske stat har vært ute etter ham helt siden han debuterte som kunstmaler.

Video nerdrum-skavlan

VIDEO: Se Nerdrum snakke på Skavlan

Odd Nerdrum stilte i lang, sort kjortel sammen med sin sønn Øde i studio hos Fredrik Skavlan torsdag. Opptaket skjer i Stockholm, og Nerdrum sa i studio at han føler han kan snakke til svensker i Sverige. I Norge har han ikke snakket med pressen på ni år.

– Jeg føler at et skapende menneske ikke kan være politisk opptatt, forklarte Nerdrum i studio.

– Jeg føler at jeg har overblikk som en ørns blikk over landet. Jeg skulle ønske jeg var en ørn, da hadde jeg sluppet å gå i fengsel, forklarte han.

Les også: Nerdrum dømt til to års fengsel

Hardt å ikke være A4

Odd Nerdrum

Kunstmaler Odd Nerdrum.

Foto: Nordahl, Aleksander / SCANPIX

Nerdrum ble i høst dømt til to års fengsel for grovt skattesvik. Under tv-opptaket torsdag sa han seg uenig i dommen.

Den kjente kunstmaleren holdt istedet en egen forsvarstale, og forklarte at staten Norge har vært ute etter ham siden han debuterte som maler som tjueåring.

– Mange kunstere har gått til grunne på grunn av staten. Staten Norge belønner bare medlemmer av Arbeiderpartiet. Jeg fikk ingen St. Olav, bare to år i fengsel. Det er hardt å ikke være A4.

– Jeg blir en kunstpolitisk fange, den første i Europa, fortsatte Nerdrum.

SE VIDEO FRA OPPTAKET PÅ NRK.NO FREDAG FORMIDDAG.

– Mitt forhold til tall er dårlig

Nerdrum benekter at han inntar offerrollen, men sier han får skaperkraft av motstand. Han hevder at Arbeiderpartiet skjemmer bort folk i Norge, men Nerdrum nekter å gi seg.

– Jeg får bare vind for baugen av motstand. Jeg er ingen skattesviker, mitt forhold til tall er dårlig. Jeg orker ikke vinduskonvolutter, forklarte han.

– Er du paranoid, ville Skavlan vite.

– Ja, og det er veldig alvorlig, svarte kunstneren.

Medskyldig

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan er den første norske journalisten på ni år som har fått Nerdrum i tale.

Foto: Mette Randem

Nerdrums sønn Øde (16) stilte i motsetning til sin far i "vanlige" klær i studio. Fredrik Skavlan ville vite om han har vært klar over skatterotet som har pågått.

– Jeg er jo medskyldig, og dermed en forbryter, svarte Øde.

Les også: Nerdrum tvinges til å selge

Bankranervenn holdt forsvarstale

I studio i Stockholm hadde Nerdrum med seg sin venn, den australske forfatteren Gregory David Roberts. Han holdt en varm forsvarstale for Nerdrum, og sa han selv gjerne går i fengsel for maleren.

– Jeg har allerde vært ti år i fengsel, og kan ta to år til, sa han.

Roberts er forfatter og tidliger dømt som bankraner. Han står bak den kjente boken Shantaram som er løselig basert på Roberts liv, og handler om en bankraner som rømmer fra fengsel.

– Jeg fortjente å gå i fengsel. Jeg skammer meg. Fengsler er for folk som meg, som er en fare for samfunnet og seg selv, ikke for et geni som Odd Nerdrum, sa Roberts.

– Vi bør ikke putte Odd Nerdrum i fengsel. Norge er en fredsnasjon, et eksempel for verden. Finn en bedre måte å løse dette enn å sende ham i fengsel. La ham heller lære fanger å male.

Gregory David Roberts og Odd Nerdrum

Gregory David Roberts forsvarte sin venn Odd Nerdrum i studio hos Skavlan.

Foto: NRK/ Monkberry

Redd for Økokrim

På direkte spørsmål fra Fredrik Skavlan om Nerdrum er redd for fengsel, svarte kunstmaleren:

– Man skal alltid være litt redd. For alt. Jeg er redd for maktmenneskene i Økokrim som hele tiden har villet ødelegge meg.

Se hele intervjuet i «Skavlan», fredag klokken 21:25 på NRK1.

Nett-tv: Se tidligere Skavlan-sendinger her!

Kulturstrøm

 • Gjorde musikalsk helomvending

  Øyvind Osa gjorde karriere med det norske heavybandet El Caco. Så ville han prøve noe nytt.

  Øyvind Osa gjorde karriere med det norske heavybandet El Caco. Så ville han prøve noe nytt.
 • Fagbok til ballettpedagoger

  Norske ballettdansere får ny fagbok. Igor Ivanov og Larissa Savenkova gir nå ut «Klassisk dans, metodikk, metoder og erfaring». Nettstedet Klassiskmusikk kaller verket "en vakker bok som vil være til stor hjelp for mange pedagoger".

 • Nyttårskonsert uten publikum

  Wienerfilharmonikernes tradisjonsrike nyttårskonsert 1. januar 2021 blir ikke avlyst, men vil fremføres uten publikum, skriver den tyske nettavisen Die Presse. Dirigent blir Riccardo Muti. Konserten kringkastes til over 90 land og kan sees på NRK.