Hopp til innhold

Nerdrum: – Staten Norge skylder meg penger

I sitt første intervju med norsk presse på ni år forteller Odd Nerdrum at den norske stat har vært ute etter ham helt siden han debuterte som kunstmaler.

Video nerdrum-skavlan

VIDEO: Se Nerdrum snakke på Skavlan

Odd Nerdrum stilte i lang, sort kjortel sammen med sin sønn Øde i studio hos Fredrik Skavlan torsdag. Opptaket skjer i Stockholm, og Nerdrum sa i studio at han føler han kan snakke til svensker i Sverige. I Norge har han ikke snakket med pressen på ni år.

– Jeg føler at et skapende menneske ikke kan være politisk opptatt, forklarte Nerdrum i studio.

– Jeg føler at jeg har overblikk som en ørns blikk over landet. Jeg skulle ønske jeg var en ørn, da hadde jeg sluppet å gå i fengsel, forklarte han.

Les også: Nerdrum dømt til to års fengsel

Hardt å ikke være A4

Odd Nerdrum

Kunstmaler Odd Nerdrum.

Foto: Nordahl, Aleksander / SCANPIX

Nerdrum ble i høst dømt til to års fengsel for grovt skattesvik. Under tv-opptaket torsdag sa han seg uenig i dommen.

Den kjente kunstmaleren holdt istedet en egen forsvarstale, og forklarte at staten Norge har vært ute etter ham siden han debuterte som maler som tjueåring.

– Mange kunstere har gått til grunne på grunn av staten. Staten Norge belønner bare medlemmer av Arbeiderpartiet. Jeg fikk ingen St. Olav, bare to år i fengsel. Det er hardt å ikke være A4.

– Jeg blir en kunstpolitisk fange, den første i Europa, fortsatte Nerdrum.

SE VIDEO FRA OPPTAKET PÅ NRK.NO FREDAG FORMIDDAG.

– Mitt forhold til tall er dårlig

Nerdrum benekter at han inntar offerrollen, men sier han får skaperkraft av motstand. Han hevder at Arbeiderpartiet skjemmer bort folk i Norge, men Nerdrum nekter å gi seg.

– Jeg får bare vind for baugen av motstand. Jeg er ingen skattesviker, mitt forhold til tall er dårlig. Jeg orker ikke vinduskonvolutter, forklarte han.

– Er du paranoid, ville Skavlan vite.

– Ja, og det er veldig alvorlig, svarte kunstneren.

Medskyldig

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan er den første norske journalisten på ni år som har fått Nerdrum i tale.

Foto: Mette Randem

Nerdrums sønn Øde (16) stilte i motsetning til sin far i "vanlige" klær i studio. Fredrik Skavlan ville vite om han har vært klar over skatterotet som har pågått.

– Jeg er jo medskyldig, og dermed en forbryter, svarte Øde.

Les også: Nerdrum tvinges til å selge

Bankranervenn holdt forsvarstale

I studio i Stockholm hadde Nerdrum med seg sin venn, den australske forfatteren Gregory David Roberts. Han holdt en varm forsvarstale for Nerdrum, og sa han selv gjerne går i fengsel for maleren.

– Jeg har allerde vært ti år i fengsel, og kan ta to år til, sa han.

Roberts er forfatter og tidliger dømt som bankraner. Han står bak den kjente boken Shantaram som er løselig basert på Roberts liv, og handler om en bankraner som rømmer fra fengsel.

– Jeg fortjente å gå i fengsel. Jeg skammer meg. Fengsler er for folk som meg, som er en fare for samfunnet og seg selv, ikke for et geni som Odd Nerdrum, sa Roberts.

– Vi bør ikke putte Odd Nerdrum i fengsel. Norge er en fredsnasjon, et eksempel for verden. Finn en bedre måte å løse dette enn å sende ham i fengsel. La ham heller lære fanger å male.

Gregory David Roberts og Odd Nerdrum

Gregory David Roberts forsvarte sin venn Odd Nerdrum i studio hos Skavlan.

Foto: NRK/ Monkberry

Redd for Økokrim

På direkte spørsmål fra Fredrik Skavlan om Nerdrum er redd for fengsel, svarte kunstmaleren:

– Man skal alltid være litt redd. For alt. Jeg er redd for maktmenneskene i Økokrim som hele tiden har villet ødelegge meg.

Se hele intervjuet i «Skavlan», fredag klokken 21:25 på NRK1.

Nett-tv: Se tidligere Skavlan-sendinger her!

Kulturstrøm

 • Metropolitan Museum med Karl Lagerfeld-utstilling

  Metropolitan Museum of Art i New York skal feire livet til motedesigner Karl Lagerfeld med en utstilling med rundt 150 av hans arbeider.

  «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»-utstillingen åpner i mai neste år og vil presentere den «unike arbeidsmetoden» til den tyskfødte designeren, som døde i 2019.

  – Lagerfelds flytende linjer forenet hans design for Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel og hans eget merke, Karl Lagerfeld, og skapte et mangfoldig og produktivt arbeid uten sidestykke i motehistorien, skriver museet.

 • California forbyr rap-tekster som bevis i retten

  Heretter kan en rappers tekster ikke lenger brukes mot rapperen selv i rettssaker i California.

  Loven er laget for å beskytte kunstneres ytringsfrihet og for å hindre at kunstneres tekster eller kreative uttrykk blir brukt mot dem i sivile eller straffesaker.

  California er den første amerikanske delstaten som har vedtatt en lov som gjør det umulig å bruke en artists tekster mot seg selv med mindre bruken av tekstene har vært gjenstand for en rettslig vurdering.

  Flere amerikanske rappere – inkludert Meek Mill, Killer Mike og Tyga – var til stede da Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, signerte loven fredag.

  Loven kommer etter nylige saker mot rapperne Young Thug og Gunna, hvis tekster har blitt lest opp under sakene deres.

  The Black Music Action Coalition, en organisasjon som bekjemper rasisme i musikkindustrien, kaller den nye loven «et avgjørende skritt i riktig retning» for å få slutt på at rasefordommer påvirker rettslige prosesser. (NTB)

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)