Normal

– Som et Brick Lane-museum

– Bøker av Monica Ali og Tarquin Hall fikk meg til å reise til Brick Lane i London, forteller Noman Mubashir i Nrk.nos serie om bøker og reiser.

Brick Lane, London

– Jeg forsøkte å finne butikkene, pubene og restaurantene jeg hadde lest om, sier Noman Mubashir.

Foto: SANG TAN / AP

Monica Ali

Monica Ali, britisk forfatter med bakgrunn fra Bangladesh.

Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

I sommer jakter vi på historiene om bøker som får folk til å reise. Vi har blant annet lest om Anne B. Ragdes lengsel mot Nordpolen , og om den tyske jenta som flyttet til Norge da hun ble voksen , etter å ha lest en serie av Annik Saxegaard.

Brick Lane

Noman Mubashir er reporter og programleder i NRK, og skal lede Reiseradioen i sommer . Hans leseopplevelser har blant annet ført ham til østkanten i den britiske hovedstaden.

– Jeg oppsøkte bydelen Brick Lane i London etter å ha lest «Brick Lane» av Monica Ali og «Salaam Brick Lane» av Tarquin Hall.

– Kan nærmest føle bydelen i bøkene

– Jeg er veldig glad i kosmopolittiske og multikulturelle bydeler. Begge bøkene skildrer denne østkantbydelen i London på en utrolig fargerik måte.

Du kan nærmest følte at du vandrer forbi karrirestaurantene, Bollywood-butikkene, saributikkene, de hippe barene, moskeene, de gamle kirkene, second hand-sjappene og de erkeengelske pubene!

Noman Mubashir

Noman Mubashir.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Gjorde gode kjøp

I tillegg til å oppsøke stemningen, lette Mubashir etter konkrete steder han hadde lest om de to bøkene.

– Det var veldig fascinerende. Jeg forsøkte å finne butikkene, pubene og restaurantene som ble skildret i begge bøker.

Spesielt Bangla Town gjorde sterkt inntrykk, en gate med flere titalls butikker og restauranter drevet av innvandrere fra Bangladesh.

Dessuten gjorde jeg en del gode kjøp i bydelens mange bruktbutikker, som minte meg om Løkka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brick Lane, London

Fra Brick Lane Curry Festival, september 2009.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP


– Ikke helt det samme som i bøkene

– I bøkene ble jeg kjent med veldig mange mennesker og deres fascinerende historier på godt og vondt. Men da jeg til slutt tok turen dit, ble jeg ikke kjent med noen. Alle er jo opptatt med sitt. Det var ingen kjøpmenn eller frisører som satte seg ned for å slå av en prat, naturligvis.

Det ble mer som et museum for bøkene, men likevel spennende.

Fortell oss om din reise!

Har du gjort en reise og lett etter steder du hadde lest om? Vi vil gjerne ha din historie! Send oss en e-post på nettkultur@nrk.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.