NRK Meny
Normal

Derfor kommer ikke kongen

– Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sier fungerende informasjonssjef på Det kongelige slott i Sverige. – «Mycket konstigt», sier mangeårig svensk hoffreporter.

USA/ Sweden's King Carl Gustaf raises his glass for a toast during a jubilee gala dinner to celebrate the 375th anniversary of the founding of the New Sweden Colony in Wilmington

Her løfter svenskekongen glasset til ære for en svensk koloni i Wilmington. Han vil ikke besøke Norge på grunnlovsjubileet den 17. mai, fordi sånt gjør ikke kongehuset.

Foto: TIM SHAFFER / Reuters

Tidligere i dag fortalte NRK at den svenske kungen ikke kommer til grunnlovsjubileet 17. mai.

Nå sier fungerende informasjonssjef på Det kongelige slott, Annika Sönnerberg, at svenskekongen ikke besøker andre nasjoner på deres nasjonaldag.

Men mangeårig og nå pensjonert hoffreporter i Sverige, Sten Hedman, mener kong Carl Gustav er tonedøv som ikke kjenner vibrasjonene.

– Her forenes det norske og danske kongehuset, og svenskekongen skal ikke være med bare fordi han har som prinsipp å ikke stille på andre nasjoners nasjonaldager. Jeg synes det er historieløst, sier han.

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad mener det ville vært hyggelig om representanter fra kongehusene er til stede, men at det er langt viktigere at regjeringssjefene kommer.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Hva synes du om at kong Carl Gustav ikke kommer til grunnlovsjubileet? Si din mening nederst i saken.

– Kanskje en innbydelse fra kong Harald ville endre saken

Hedman har fulgt kong Carl Gustaf gjennom hele regjeringstiden. Han mener Norges grunnlovsjubileum også omfatter Sverige.

– Vi er et broderfolk og bør også feire at Norge fikk sin grunnlov. Dette er jo et jubileum, og det vil drøye 100 år til neste gang vi får denne anledningen.

Sten Hedman sier at en innbydelse fra kong Harald kanskje ville endre saken.

– Om kong Harald skriver en innbydelse til vår konge, så kan han vel ikke si nei. Da kan han ikke skylde på allmenne regler om at man ikke møter på andre lands nasjonaldag.

– Langt viktigere at regjeringssjefene kommer

Flere historikere NRK har snakket med mener det svenske kongehuset bør kjenne sin besøkelsestid, og at de bør ombestemme seg, men ikke alle er enige:

Møter kritikk

Karsten Alnæs mener det er kunnskapsløshet og slurv i det svenske konsulentsystemet at svenskekongen ikke kommer til det norske grunnlovsjubileet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er langt viktigere at regjeringssjefene kommer. Dette er ikke et monarkjubileum. Dette skal være en debatt om demokratiet, ikke bare pomp og prakt. Dette skal dreie seg om politikk, sier Carl-Erik Grimstad til NRK, og legger til:

– Selvfølgelig er det hyggelig om representanter fra kongehusene er til stede, men det er ikke det som bør være hovedsaken i et grunnlovsjubileum.

– Kunnskapsløshet og slurv!

Forfatteren Karsten Alnæs, kjent for de to historiske bokseriene «Historien om Norge» og «Historien om Europa», mener det er grunn til å feire at det i 2014 har hersket 200 års sammenhengende fred mellom det nordiske folk, dansker, svensker og nordmenn.

– Dette er kunnskapsløshet og slurv i det svenske konsulentsystemet. Jeg kan ikke forstå noe annet, sier Alnæs til NRK.

– Det er ikke avfyrt ett skudd mellom skandinaviske brødre på 200 år. Det er det grunn til å feire, og det burde de svenske rådgiverne i Stockholm være seg bevisst, sier Alnæs.

Hva synes du om at kong Carl Gustav ikke kommer til grunnlovsjubileet?

Kulturstrøm

 • Siste episode er ute

  Siste episode av Westworld sesong to er ute på HBO Nordic. Her kan de sjå reaksjonane til Filmpolitiets redaksjon etter å ha sett episoden. Finalepodcast kjem seinare denne veka.

  Westworld Filmpolitiet
  Foto: Marte Hedenstad / NRK
 • Hør Kari Hilde French i Sommer i P2

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter åtte år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.

  Kari Hilde French spilte en viktig rolle da sønnen Joshua ble løslatt etter 8 år i kongolesisk fengsel i fjor. I Sommer i P2 forteller hun om sin egen oppvekst som misjonærbarn i India og hvordan det har hjulpet henne gjennom den vanskelige tiden.
 • Silya skriver sanger med ektemannen

  Silya utvidet bandet sitt i anledning utgivelsen av en ny låt med enda et medlem – ektemannen og musikeren Espen Leite på piano. Han var også med på å skrive den. Låta «Bonafide Sinner» beskrives som en jazzhybrid med et eksplosivt og følelsesladet refreng. (NTB)

  Silya med EP-trilogi Silya med EP-trilogi
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix