Hopp til innhold

Derfor kommer ikke kongen

– Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sier fungerende informasjonssjef på Det kongelige slott i Sverige. – «Mycket konstigt», sier mangeårig svensk hoffreporter.

USA/ Sweden's King Carl Gustaf raises his glass for a toast during a jubilee gala dinner to celebrate the 375th anniversary of the founding of the New Sweden Colony in Wilmington

Her løfter svenskekongen glasset til ære for en svensk koloni i Wilmington. Han vil ikke besøke Norge på grunnlovsjubileet den 17. mai, fordi sånt gjør ikke kongehuset.

Foto: TIM SHAFFER / Reuters

Tidligere i dag fortalte NRK at den svenske kungen ikke kommer til grunnlovsjubileet 17. mai.

Nå sier fungerende informasjonssjef på Det kongelige slott, Annika Sönnerberg, at svenskekongen ikke besøker andre nasjoner på deres nasjonaldag.

Men mangeårig og nå pensjonert hoffreporter i Sverige, Sten Hedman, mener kong Carl Gustav er tonedøv som ikke kjenner vibrasjonene.

– Her forenes det norske og danske kongehuset, og svenskekongen skal ikke være med bare fordi han har som prinsipp å ikke stille på andre nasjoners nasjonaldager. Jeg synes det er historieløst, sier han.

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad mener det ville vært hyggelig om representanter fra kongehusene er til stede, men at det er langt viktigere at regjeringssjefene kommer.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Hva synes du om at kong Carl Gustav ikke kommer til grunnlovsjubileet? Si din mening nederst i saken.

– Kanskje en innbydelse fra kong Harald ville endre saken

Hedman har fulgt kong Carl Gustaf gjennom hele regjeringstiden. Han mener Norges grunnlovsjubileum også omfatter Sverige.

– Vi er et broderfolk og bør også feire at Norge fikk sin grunnlov. Dette er jo et jubileum, og det vil drøye 100 år til neste gang vi får denne anledningen.

Sten Hedman sier at en innbydelse fra kong Harald kanskje ville endre saken.

– Om kong Harald skriver en innbydelse til vår konge, så kan han vel ikke si nei. Da kan han ikke skylde på allmenne regler om at man ikke møter på andre lands nasjonaldag.

– Langt viktigere at regjeringssjefene kommer

Flere historikere NRK har snakket med mener det svenske kongehuset bør kjenne sin besøkelsestid, og at de bør ombestemme seg, men ikke alle er enige:

Møter kritikk

Karsten Alnæs mener det er kunnskapsløshet og slurv i det svenske konsulentsystemet at svenskekongen ikke kommer til det norske grunnlovsjubileet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er langt viktigere at regjeringssjefene kommer. Dette er ikke et monarkjubileum. Dette skal være en debatt om demokratiet, ikke bare pomp og prakt. Dette skal dreie seg om politikk, sier Carl-Erik Grimstad til NRK, og legger til:

– Selvfølgelig er det hyggelig om representanter fra kongehusene er til stede, men det er ikke det som bør være hovedsaken i et grunnlovsjubileum.

– Kunnskapsløshet og slurv!

Forfatteren Karsten Alnæs, kjent for de to historiske bokseriene «Historien om Norge» og «Historien om Europa», mener det er grunn til å feire at det i 2014 har hersket 200 års sammenhengende fred mellom det nordiske folk, dansker, svensker og nordmenn.

– Dette er kunnskapsløshet og slurv i det svenske konsulentsystemet. Jeg kan ikke forstå noe annet, sier Alnæs til NRK.

– Det er ikke avfyrt ett skudd mellom skandinaviske brødre på 200 år. Det er det grunn til å feire, og det burde de svenske rådgiverne i Stockholm være seg bevisst, sier Alnæs.

Hva synes du om at kong Carl Gustav ikke kommer til grunnlovsjubileet?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.