- Jeg anbefaler Arthur Miller’s Timebends – a life, og Isabel Allendes Island beneath the Sea (Øya under havet på norsk), forteller Urix-programlederen til NRK.no.
Programleder Christian Borch.
Foto: Stein Hage / NRK- Den første er den amerikanske dramatikerens selvbiografi; den andre er Allendes fortelling om Haitis vei fra fransk koloni via slaveopprør til selvstendighet.
Dramatikeren Arhur Miller er mannen bak skuespillet En handelsreisendes død (eng. Death of a Salesman), en av historiens mest velkjente.
Om Marilyn
I 1956 giftet Miller seg med den skandaleombruste, pilleavhengige Marilyn Monroe. Ekteskapet varte til 1961.
- Miller skriver med nådeløs selvironi. Han gir et fabelaktig bilde av USA i etterkrigstiden – den paranoide anti-sosialismen under McCarthy, innsatsen i PEN International for undertrykte forfattere, arbeidet med skuespillene, i tillegg til ekteskapet med Marilyn Monroe, forklarer Borch.
Marilyn Monroe.
Foto: Arkivfoto / Scanpix- Millers selvbiografi er så spennende at det er vanskelig å legge den fra seg, selv om den tjukk som en Leca-blokk. Det skyldes særlig den merkelige distansen han har til seg selv. Det er som om Miller trår til side for å betrakte Miller gjennom den nådeløse humorens briller.
- Endeløs arroganse
Med chilenske Isabel Allendes Øya under havet, er det først og fremst de fantastiske skildringene som fascinerer Christian Borch.
- Allende forteller historier så du kjenner lukter og følelser, angst og glede, krype inn under huden på deg. Hun skriver om den franske kolonimaktens endeløse arroganse og om hvordan desperasjonen driver slavene inn i det selvmorderiske opprøret, forteller journalisten.
- Hun viser hvordan makt og selvopptatthet perverterer menneskene, og hvordan personlig verdighet kan drive frem uante krefter.
Fiks selvbiografi
Den chilenske forfatteren Isabel Allende.
Foto: ROBERTO CANDIA / APBåde Allende og Millers bok er usedvanlig underholdende, ifølge Borch.
- Jeg leste dem i en ferie, den ene etter den andre, helt oppslukt, og kom ut av prosessen med en følelse av å være beriket, mener han.
- Jeg har et stort forbruk av gode romaner. Millers bok er riktignok en selvbiografi, men skrevet med alle romankunstens finesser, forteller Christian Borch.