Hopp til innhold

– Skriver med nådeløs selvironi

Her er bøkene NRKs Christian Borch anbefaler deg å lese i sommer.

Marilyn Monroe og Arthur Miller.

Marilyn Monroe og Arthur Miller var gift fra 1956 til 1961. NRKs Christian Borch forteller at Miller skriver nådeløst selvironisk i sin selvbiografi.

Foto: AFP

- Jeg anbefaler Arthur Miller’s Timebends – a life, og Isabel Allendes Island beneath the Sea (Øya under havet på norsk), forteller Urix-programlederen til NRK.no.

Programleder Christian Borch.

Programleder Christian Borch.

Foto: Stein Hage / NRK

- Den første er den amerikanske dramatikerens selvbiografi; den andre er Allendes fortelling om Haitis vei fra fransk koloni via slaveopprør til selvstendighet.

Dramatikeren Arhur Miller er mannen bak skuespillet En handelsreisendes død (eng. Death of a Salesman), en av historiens mest velkjente.

Om Marilyn

I 1956 giftet Miller seg med den skandaleombruste, pilleavhengige Marilyn Monroe. Ekteskapet varte til 1961.

- Miller skriver med nådeløs selvironi. Han gir et fabelaktig bilde av USA i etterkrigstiden – den paranoide anti-sosialismen under McCarthy, innsatsen i PEN International for undertrykte forfattere, arbeidet med skuespillene, i tillegg til ekteskapet med Marilyn Monroe, forklarer Borch.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe.

Foto: Arkivfoto / Scanpix

- Millers selvbiografi er så spennende at det er vanskelig å legge den fra seg, selv om den tjukk som en Leca-blokk. Det skyldes særlig den merkelige distansen han har til seg selv. Det er som om Miller trår til side for å betrakte Miller gjennom den nådeløse humorens briller.

- Endeløs arroganse

Med chilenske Isabel Allendes Øya under havet, er det først og fremst de fantastiske skildringene som fascinerer Christian Borch.

- Allende forteller historier så du kjenner lukter og følelser, angst og glede, krype inn under huden på deg. Hun skriver om den franske kolonimaktens endeløse arroganse og om hvordan desperasjonen driver slavene inn i det selvmorderiske opprøret, forteller journalisten.

- Hun viser hvordan makt og selvopptatthet perverterer menneskene, og hvordan personlig verdighet kan drive frem uante krefter.

Fiks selvbiografi

Isabel Allende

Den chilenske forfatteren Isabel Allende.

Foto: ROBERTO CANDIA / AP

Både Allende og Millers bok er usedvanlig underholdende, ifølge Borch.

- Jeg leste dem i en ferie, den ene etter den andre, helt oppslukt, og kom ut av prosessen med en følelse av å være beriket, mener han.

- Jeg har et stort forbruk av gode romaner. Millers bok er riktignok en selvbiografi, men skrevet med alle romankunstens finesser, forteller Christian Borch.

Kulturstrøm

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».

  • Cannes-pris til norsk regissør

    Marlene Emilie Lyngstad vant La Cinef-prisen under filmfestivalen i Cannes. Prisen deles ut til talenter fra filmskoler over hele verdenen. «Norwegian Offspring» er avgangsfilmen hennes og ble valgt ut fra 16 nominerte bidrag. Lyngstad har studert ved Den Danske Filmskole i København.

    Bilde tatt utenfor filmpalasset i Cannes før den berømte filmfestivalen startet.
    Foto: AFP