Hopp til innhold

– Skriver med nådeløs selvironi

Her er bøkene NRKs Christian Borch anbefaler deg å lese i sommer.

Marilyn Monroe og Arthur Miller.

Marilyn Monroe og Arthur Miller var gift fra 1956 til 1961. NRKs Christian Borch forteller at Miller skriver nådeløst selvironisk i sin selvbiografi.

Foto: AFP

- Jeg anbefaler Arthur Miller’s Timebends – a life, og Isabel Allendes Island beneath the Sea (Øya under havet på norsk), forteller Urix-programlederen til NRK.no.

Programleder Christian Borch.

Programleder Christian Borch.

Foto: Stein Hage / NRK

- Den første er den amerikanske dramatikerens selvbiografi; den andre er Allendes fortelling om Haitis vei fra fransk koloni via slaveopprør til selvstendighet.

Dramatikeren Arhur Miller er mannen bak skuespillet En handelsreisendes død (eng. Death of a Salesman), en av historiens mest velkjente.

Om Marilyn

I 1956 giftet Miller seg med den skandaleombruste, pilleavhengige Marilyn Monroe. Ekteskapet varte til 1961.

- Miller skriver med nådeløs selvironi. Han gir et fabelaktig bilde av USA i etterkrigstiden – den paranoide anti-sosialismen under McCarthy, innsatsen i PEN International for undertrykte forfattere, arbeidet med skuespillene, i tillegg til ekteskapet med Marilyn Monroe, forklarer Borch.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe.

Foto: Arkivfoto / Scanpix

- Millers selvbiografi er så spennende at det er vanskelig å legge den fra seg, selv om den tjukk som en Leca-blokk. Det skyldes særlig den merkelige distansen han har til seg selv. Det er som om Miller trår til side for å betrakte Miller gjennom den nådeløse humorens briller.

- Endeløs arroganse

Med chilenske Isabel Allendes Øya under havet, er det først og fremst de fantastiske skildringene som fascinerer Christian Borch.

- Allende forteller historier så du kjenner lukter og følelser, angst og glede, krype inn under huden på deg. Hun skriver om den franske kolonimaktens endeløse arroganse og om hvordan desperasjonen driver slavene inn i det selvmorderiske opprøret, forteller journalisten.

- Hun viser hvordan makt og selvopptatthet perverterer menneskene, og hvordan personlig verdighet kan drive frem uante krefter.

Fiks selvbiografi

Isabel Allende

Den chilenske forfatteren Isabel Allende.

Foto: ROBERTO CANDIA / AP

Både Allende og Millers bok er usedvanlig underholdende, ifølge Borch.

- Jeg leste dem i en ferie, den ene etter den andre, helt oppslukt, og kom ut av prosessen med en følelse av å være beriket, mener han.

- Jeg har et stort forbruk av gode romaner. Millers bok er riktignok en selvbiografi, men skrevet med alle romankunstens finesser, forteller Christian Borch.

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.