NRK Meny
Normal

– Skjønner at Knausgård er forbanna

Erlend Loe mener at Knausgårds tirade mot svenskene er sviende og elegant. Men kulturredaktøren i Aftonbladet mener Knausgård overdriver.

Karl Ove Knausgård gjør det stort i USA.

KRONIKK: Karl Ove Knausgård har blitt beskyldt for å være «litterær pedofil», og er sterkt kritisk til det svenske ordskiftet.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Hvorfor er Sverige så fylt av hat og redsel? spør Karl Ove Knausgård i en kronikk i svenske Dagens Nyheter, hvor han tar et kraftig oppgjør med den offentlige debatten i landet han har bodd i de siste 13 årene.

Han omtaler svenskene som kykloper – menneskeetende, enøyde kjemper fra gresk mytologi. Knausgård skriver blant annet at litteraturen i Sverige ikke er fri, men bundet til hender og føtter.

– Svenske aviser har gått for langt

Erlend Loe

STØTTER KNAUSGÅRD: Erlend Loe.

Foto: NRK

Den norske forfatteren Erlend Loe sier dette om Knausgårds kraftsalve:

– Det var et elegant formulert forsvar fra en som har blitt urettferdig behandlet, sier Loe.

– Jeg har selv sett innlegg i svenske aviser de siste årene som går altfor langt. Knausgårds kvinnesyn mistenkeliggjøres, og han beskyldes for å lefle med totalitære samfunn. Han retter nå et speil tilbake, og sier at det nettopp er totalitære samfunn som har behov for en slik uenighet som man ser i Sverige. Det synes jeg er sviende og elegant gjort, utdyper han.

Laster Twitter-innhold

Men Knausgårds tirade møter også motbør. NRK har snakket med flere svenske og norske forfattere som ikke vil late seg intervjue, men som er svært kritiske til essayet.

Den svenske komikeren og forfatteren Jonas Gardell svarer Knausgårds kronikk på Expressen med å skrive «nei, ikke enda en hvit, såret heteroseksuell mann». Han skriver videre at Knausgård forsvarer den høyreekstreme bevegelsen i Europa.

Kan åpne dører

Men Erlend Loe mener at svenskene er heldige som har Knausgård til å «løse opp i debatten»:

– Jeg tror ikke han gjør det fordi han har så lyst til det, og fordi det er så enkelt. Jeg tror at han lider under det. Og den typen mistenkeliggjøring som han har opplevd blir han forbanna av. Det er lett å forstå at han gjør det, og jeg tror også at han kan åpne noen dører.

Kulturredaktør Martin Aagård i Aftonbladet sier at Knausgård får støtte i Sverige for innlegget sitt.

– Utbruddet hans kommer som en følge av en debatt som har pågått en stund om hans forfatterskap. Han har fått støtte av mange skribenter, og det er hans fremste kritiker Ebba Witt-Brattström som har stått alene i denne striden. Beskrivelsen av Knausgård som en som står alene mot et massivt svensk kulturliv stemmer ikke helt, mener jeg.

Høy status

Aagård synes også det er urettferdig av Knausgård å hevde at svenske forfattere er helt fraværende i samfunnsdebatten.

– Vi har forfattere som både synes og høres, som Athena Farrokhzad og Jonas Hassen Khemir, så jeg synes ikke det stemmer, sier Aagård, som legger til at Knausgårds status i Sverige er veldig høy.

– Han er utrolig verdsatt som forfatter, men i tillegg har han for svenskene blitt en viktig person til å betrakte landet utenfra.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK