– Skandaløst lite opera

– Målet med det nye operahuset i Oslo var dobbelt så mye opera. I stedet er det blitt mange flere konserter, påpeker operaregissør Stefan Herheim.

Kveldsstemning ved det nye operabygget i Bjørvika.

Kveldsstemning ved det nye operabygget i Bjørvika. Operaregissør Stefan Herheim synes det framføres skandaløst lite opera i operahuset.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operaregissør Stefan Herheim

40 år gamle Stefan Herheim ble blant annet kåret til «Årets regissør» av det tyske magasinet Opernwelt i 2007.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Dette er tilnærmet skandaløst. Denne sesongen har operaen bare produsert én eneste ny operaforestilling selv, sier han.

Da byggingen av Den Norske Opera og Ballett ble vedtatt, var ett av målene dobbelt så mange opera- og ballett-forestillinger som i Den Norske Opera på Youngstorget i Oslo.

De tre siste årene i de gamle lokalene ble det ikke gjennomført noen konserter. Men i løpet av første sesong i nytt hus var 23 av forestillingene konserter. Året etter var det tre ganger så mange.

I fjor var det 83 rene konserter i operaen, og 116 medregnet konsertene på operataket.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Har nådd kravene

– Vi har nådd de statlige kravene og doblet vår aktivitet, sier Tom Remlov, administrerende direktør på Den Norske Opera og Ballett.

Tom Remlow, administrerende direktør på Den Norske Opera og Ballett

Tom Remlov, administrerende direktør på Den Norske Opera og Ballett.

Foto: NRK

Han viser til at Den Norske Opera og Ballett er et hus som skal favne alle.

– Da må vi også gi plass til musikkteaterformer som kan tjene på å være i dette huset. Operaen er et instrument, sier Remlov.

Nye 50 millioner

Nylig ble det kjent at operaen har søkt om ytterligere 50 millioner kroner i året. Dermed er statsstøtten til opera- og balletthuset i sjøkanten på over en halv milliard kroner.

– Pengene skal brukes til vedlikehold og til å styrke balletten, sier Tom Remlov.

Regissør Stefan Herheim er misfornøyd.

– Dette er jo et fantastisk rom for å lage produksjoner. Men det er ikke noe vits med et flott hus hvis det ikke fylles med innhold, sier han.

Hør ham i Kulturnytt:

– Opera legitimerer operaen

Ragnhild Veire

Ragnhild Veire.

Foto: Fred-Olav Vatne

Sammenligner vi med Kungliga Operan i Stockholm og Det Kongelige Teater i København, prioriterer vi helt annerledes enn våre naboer.

Stockholm hadde i fjor nesten dobbelt så mange operaforestillinger som Oslo. København hadde enda flere.

Men i Bjørvika var det langt flere konserter enn i København og Stockholm til sammen.

Ragnhild Veire anmelder klassisk musikk i NRK, og forstår Herheims kritikk.

– Identiteten og legitimiteten til et nytt operahus er knyttet opp til nettopp nye produksjoner, og når vi etter tre års drift har like mange operaforestillinger som på gamle Youngstorget, med dobbelt så stort budsjett, er det noe som er feil, sier hun.

Al Green på operataket

Soulstjernen Al Green trakk mange mennesker da han i fjor sommer spilte på utescenen i Bjørvika.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP