Hopp til innhold

– Som å bli med i Beatles

Selv om Kristoffer Hivju har gjort det svært godt i «Game of Thrones» aner han ikke om han er med i neste sesong: – Å bli med i dette sirkuset er som å bli en del av Beatles, sier skuespilleren på telefon fra filmsett.

Kristofer Hivju

THORMUND: Kristoffer Hivju sin rollefigur Thormund Gigantsbane har blitt mer sentral i Game of Thrones i sesong fem. Det er noe skuespilleren får merke med nye rolletilbud, blant annet.

Foto: HBO

Natt til mandag ble siste episode av sesong fem av «Game of Thrones» tilgjengelig for norske seere.

– Det har vært veldig gøy å gjøre denne sesongen, fordi det har vært spektakulært og jeg har hatt noen veldig gode scener. Det har vært en stor gave, sier Kristoffer Hivju.

Game of Thrones

VENDEPUNKT: Bildet viser Hivju sammen med Kit Harrington som spiller Jon Snow, en av hovedrollene i Game of Thrones i en scene som representerer et vendepunkt i serien.

Foto: HBO

– Slutten var hard for hjertet

Den norske skuespilleren Kristofer Hivju (37) har blitt internasjonalt anerkjent for rollen som Thormund Gigantsbane i suksesserien, og har også vært sentral i denne sesongen. «Game of Thrones», som er basert på bøkene til George R. R. Martin, har ofte svært overraskende vendinger. Avslutningen på sesongen var ikke noe unntak:

– Jeg vil ikke avsløre noe, men jeg kan si at det gjorde vondt i hjertet å se avslutningen. Og det til tross for at jeg hadde lest hva som skulle skje og visste om det. Det var hardt for hjertet, forteller skuespilleren.

Saken fortsetter under bildet

Kristofer Hivju, Jakob Oftebro og Pål Sverre Hagen

NY FILM: Kristofer Hivju er sammen med Jakob Oftebro og Pål Sverre Valheim Hagen å se i «Birkebeinerne» som etter planen får premiere neste år.

Foto: Laila Meyrick Velour / Paradox

Får gode kritikker for rollen

I bøkene er Thormund Gigantsbane fremstil som en barsk og voldsom fyr, som samtidig er morsom og med glimt i øyet. Kristofer Hivju har fått skryt for sin rolletolkning, og blitt godt likt av «Game of Thrones»-fansen. I episode åtte av sesong fem, Hardhome, fikk man se ganske mye til Thormund Gigantsbane. Han drepte blant annet en fiende på en særdeles brutal måte.

Sitter på nåler

Det er ikke bare «Game of Thrones»-fansen som må sitte på nåler til sesong seks kommer. Det må også Kristoffer Hivju. Forfatter George R. R. Martin skriver nå boka som neste sesong skal basere seg på:

– Jeg og kona mi Gry Molvær Hivju satt på middag sammen med George R. R. Martin og hans kone. Da prøvde jeg å høre litt om hva som vil skje, men det kom ikke noe, forteller Hivju lattermildt.

Både Martin og skaperne av TV-serien er kjent for å holde kortene svært tett til brystet til alt er klart.

Kristofer Hivju ser på en scene med seg selv i Game of Thrones

PÅ PINEBENKEN: Både seerne og Kristoffer Hivju vet ikke noe om hva som vil skje i neste sesong: - Jeg har mine teorier, og de er noe som jeg ofte står å diskuterer på settet med lydmennene, forteller skuespilleren muntert.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Strømmer på med nye prosjekter

Når Hivju gjør intervjuet med NRK så skjer det på telefon fra Sverige, der han er i ferd med å avslutte en tredje Beck-film. Rollen som den barske krigeren og lederen i «Game of Thrones» har vært en stor døråpner:

– Game of Thrones har helt klart vært en kjempeboost. Jeg kan ikke si så mye om det som kommer nå. Jeg har nettopp gjort ferdig Birkebeinerne og tre Beck-filmer. Om to dager er det ferie, og da skal jeg hjem. Det jeg kan si er at det er mye interessant som venter. Det strømmer på med nye prosjekter, forteller Hivju.

Han avslutter med å beskrive deltakelsen i «Game of Thrones» slik:

– Det er et eventyr å være med på dette som har blitt et kulturelt fenomen som begeistrer mange. Det er litt som å bli med i Beatles.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober