Regissøren bak «Kampen om tungtvannet»: Serien blir drøyere for hver episode

«Kampen om tungtvannet» fikk et av de høyeste seertallene noensinne for en norsk dramaserie. Regissøren forteller at serien blir drøyere de kommende episodene.

Menn i snøen med hvite drakter

Rønneberg, Strømsheim, Storhaug, Idland, Kayser, Haukelid, Kristiansen (spilt av henholdsvis Tobias Santelmann, Ole Christoffer Ertvaag, Endre Ellefsen, Eirik Evjen, Mads Sjøgård Pettersen, Frank Kjosås, Glenn Andre Kaada) i serien «Kampen om tungtvannet». Joachim Rønneberg var leder for gruppen Swallow/Gunnerside, som i februar 1943 sprengte tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan.

Foto: Filmkameratene/NRK

Regissør Per Olav Sørensen

Per Olav Sørensen har hatt regi på to svært populære NRK-serier: 'Kampen om tungtvannet' og 'Halvbroren'.

Foto: Sturla Bakken

1 259 000 nordmenn så de to første episodene av «Kampen om tungtvannet» i går. Serien har fått gode anmeldelser og er allerede solgt til utlandet.

Regissør Per Olav Sørensen, som også står bak NRK-serien Halvbroren, avslører at serien blir mer ekstrem for hver episode.

– Det blir drøyere og drøyere. Jo lenger ut i serien man kommer, desto mer kompleks blir historien. Det blir også veldig tydelig at dette ikke er noen heltehistorie, sier regissør Per Olav Sørensen til NRK.

Manusforfatter Petter Rosenlund forteller til NRK at det blir enda mer action i de kommende episodene.

– Det blir mer og mer spennende. I fjerde episode kommer selve aksjonen, det kan jeg garantere blir et høydepunkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Rosenlund foran filmplakat

Manusforfatter Petter Rosenlund sier han er overrasket over de høye seertallene på de to første episodene. – Det er overveldende hyggelig. At norsk drama treffer så bredt, er veldig gledelig, sier Rosenlund til NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Samler Grouse

I de to første episodene får seerne blant annet se hvordan Leif Tronstad, spilt av Espen Klouman Høiner, samler troppen bak Operasjon Grouse – de fire norske fallskjermsoldatene som landet på Hardangervidda for å finne en egnet landingsplass for britiske soldater.

SPOILERVARSEL: Hvis du ennå ikke har sett de to første episodene, kan du se dem her og hoppe over det neste avsnittet.

Selvmordsaksjon

I gårsdagens to episoder så man hvordan en gruppe engelske ingeniørsoldater ble sluppet ned i to glidefly over Hardangervidda for å angripe selve fabrikken. Denne operasjonen ble kalt for Freshman, men ble mislykket og totalt mistet 41 personer livet.

Hvis operasjon hadde vært vellykket, måtte engelskmennene uansett ha kommet seg ut fra Hydro-fabrikken på Rjukan. De var 41 uniformerte, engelske soldater som skulle gå 30 mil til Sverige, i dyp løssnø, uten ski og med tyskerne etter seg.

I «Kampen om tungtvannet» får de engelske ingeniørsoldatene utdelt cyanidpiller som de skulle ha i munnen. Hvis de biter over pillen ville den sikre død skje innen tre minutter.

– Det er en selvmordsaksjon, og det er noe vi får se lignende episoder etter som serien utspiller seg. Sånt sett har det også paralleller til dagens krigføring i andre land, sier Per Olav Sørensen til NRK.

Her en tegning av angrepsruten mot Vemork 1943

Sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28 februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Her en tegning av angrepsruten, laget til filmen 'Kampen om tungtvannet'.

Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.