Hopp til innhold

– Rockens «hall of shame»

Norsk musikkhistorie får sin egen «hall of fame» på museet Rockheim. Men kandidatene blir slaktet av musikkredaktør.

Egon Holstad, musikkredaktør avisa nordlys

Musikksjef i Nordlys slakter kandidatene til pop- og rockmuseet Rockheims «Hall of fame».

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Diskusjonen går høylytt om hvilke artister som skal innlemmes i norsk populærmusikks «hall of fame» i pop- og rockmuseet Rockheim i Trondheim.

I går presenterte jurymedlemmene Marit Larsen, Janove Ottesen, Øystein Greni, Larry Bringsjord (FONO), Marte Thorsby (IFPI), Ivar Håkon Eikje (musikkviter ved Rockheim) og Petter Myhr (Rockheim-direktør) de 15 nominerte.

LES OGSÅ: Disse 15 kan bli med i «Hall of fame»

Musikksjef Egon Holstad i avisen Nordlys slakter nå nominasjonslisten.

– Utvalget er så full av mangler og absurde tilfeldigheter at jeg velger å kalle det rockens «hall of shame», sier Holstad til NRK.

Stem på din favoritt og si din mening nederst i saken!

– Lattervekkende

– Jeg skjønner ikke hvilke kriterier juryen har lagt til grunn, og det tror jeg strengt tatt ikke at de skjønner selv. Hvorfor har de for eksempel blandet sammen bandnavn og soloartistnavn? spør Holstad.

Joachim Nielsen, Jokke og Valentinerne

Joachim Nielsen, Jokke og Valentinerne.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Han viser til at Lars Lillo-Stenberg er nominert i eget navn, mens Jokke og Valentinerne er nominert som band – selv om Joachim Nielsen skrev alle tekstene og låtene.

– Hvis denne lista er gjennomtenkt, vil jeg gjerne vite på hvilken måte den er det. Slik den ser ut for meg er den usammenhengende, ulogisk og relativt lattervekkende, utdyper Holstad.

Hør Holstads kritikk:

LES OGSÅ: Jukeboksmania på Rockheim

Mange ble ikke med

Petter Myhr

Rockheim-direktør Petter Myhr.

Foto: NRK

Rockheim-direktør Petter Myhr understreker at utvelgelsesprosessen har vært utfordrende, men avviser Holstads påstand om at listen er ulogisk.

– Vi har gjort leksa vår og gått gjennom musikkhistorien i Norge. Det er en merkelig påstand at listen er irrelevant, sier Myhr til NRK.

– Det er selvfølgelig mange kvalifiserte artister som ikke ble med denne gang. Men de 15 som er med, har bidratt til norske pophistorien på en vesentlig måte, sier Rockheim-direktøren.

Juryen blir frontet av artist Marit Larsen. Hun innrømmer at flere av hennes ungdomshelter ikke er med.

– Det er noen artister fra min ønskeliste som ikke kom med. Men de kan bli med neste år. Jeg leder komiteen da også, så jeg skal fortsette å kjempe for mine favoritter neste år, sier hun.

Video Marit Larsen om "Hall of Fame"

VIDEO: – Det har vært veldig vanskelig, sa juryleder Marit Larsen da hun torsdag presenterte de 15 kandidatene til medlemskap i Rockheims «Hall of Fame».

- Ironisk

Egon Holstad i Nordlys er likevel ikke fornøyd.

Han mener det er urettferdig å plukke ut 15 artister hvor Popol Vuh, Bjørn Eidsvåg og Audun Tylden er nevnt, uten å ta med The Pussycats.

LES OGSÅ: – En katastrofe at vi ikke er med

I stedet er Egil Monn-Iversens band, The Monn Keys, med på listen. Det mener Holstad er ironisk.

– Bandet ble frontet av Monn-Iversen, som i sin tid prøvde å hindre at NRK spilte Elvis på radio. Rockens fiende er altså foretrukket foran The Pussycats, som var rockens pionerer. Det er for meg hundre prosent patetisk, forteller musikksjefen.

Pussycats

Pussycats varmet opp for The Rolling Stones i Messehallen på Sjølyst i 1965.

Foto: Laurvik, Henrik, Henrik Laurvik / SCANPIX

LES OGSÅ: NRKs anmeldelse av Rockheim

Kjøtt og Raga Rockers

Raga Rockers på Malakoff Rockfestival 2008.

Raga Rockers' Michael Krohn på Malakoff Rockfestival 2008.

Foto: Gansmo, Arne Kristian / NRK

For å bli nominert, er det satt som kriterium at artisten debuterte for minst 25 år siden, altså senest i 1986.

– Da synes jeg at både Kjartan Kristiansen, som var med både i Wannskrækk og Dum Dum Boys, og Michael Krohn, som var med i Kjøtt og Raga Rockers, burde vært med. I tillegg har juryen hoppet over navn som Lillebjørn Nilsen og Erik Bye, som jeg mener er mye mer relevante enn enkelte av de andre som er med, sier Egon Holstad til NRK.

En jury på 100 personer skal nå stemme fram fem av de 15 nominerte, som vil bli innlemmet i Rockheim Hall of Fame 21. august.

LES OGSÅ: - Trondheims nye trekkplaster

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober